Grattis LG Skoog – 60 år ung!

Grattis LG Skoog – 60 år ung!


Lars-Gunnar Skoog spelade fotboll fram till han fyllde 20 år. Men han stannade lite i sin utveckling som fotbollsspelare, så han valde i stället att satsa på en karriär som yrkesmilitär. I samband med det började han att springa. Inom löpningen fick Umeå-killen snabbt framgångar och blev en löparprofil att räkna med i Norrland.

Intresset för träning och träningslära fanns med från start och när hans gamla fotbollsklubb IFK Holmsund skulle göra en satsning mot superettan ville de ha LG som fystränare. Hård och strukturerad träning gav resultat – men också uppmärksamhet i fotbollsvärlden. Så LG gick vidare.

Han blev framgångsrik fystränare för Umeå IK, där han var med och vann flertalet titlar. Han var också den tränare som hjälpte fotbollsdrottningen Marta att bygga den grundfysik som la grunden till epitetet världens bästa spelare på damsidan. Parallellt med fystränar-rollen arbetade LG – vilket han fortfarande gör – som en mycket uppskattad idrottslärare.  Efter 61 artiklar och 274 blogginlägg för oss här på Runner´s World har han med sin humor och kunskap hjälpt och inspirerat ett oräkneligt antal löpare att nå sina mål.

Stort grattis på den stora dagen!
– Tack! Jag har hantverkare här och strax innan klockan åtta i morse ville de ha tårta. Så Lena (LGs fru) fick vrida ihop nått. Så det blev tårta till frukost, det är så hantverkarna i Norrland jobbar.

Hur känns det att fylla 60?
– Jag ska ha det skönt med familjen, så det blir ett lugnt firande. Jag har tyckt att det har varit tungt och varit lite halvdeppad inför den här dagen. Men nu har jag accepterat att inte bli bättre och bättre fysiskt – men det får jag ta.

Även om du inte gör sub-30 på milen längre måste det ändå kännas riktigt bra att kunna inspirera så många via din blogg, dina artiklar och dina Instagramfilmer?
– Jo, det är klart att det värmer med all respons – att folk uppskattar det jag skriver. Men det känns lite tråkigt att inte kunna träna fullt ut. Jag har problem med ett knä. Men nu har jag skärpt till mig med socker och sånt, och jag kan ändå springa lite och cykla. Så jag har trimmat till mig lite grann igen, och det känns bra.

Du är ju ändå ung till sinnet och skriver som aldrig förr på bloggen. 
– Ja, jag har fått en nytändning på bloggen. Det är kul med feedbacken; att folk undrar var jag får allt från eller att de skriver att jag inte får sluta. Just på bloggen kan jag blanda fritt mellan ämnena, så där är det inte så svårt.

 Hur får du fram alla olika vinklar?
– I Runner´s World, där jag skrivit 61 träningsartiklar, kan jag tycka att det är svårast att hitta nya vinklar. För jag vill verkligen inte upprepa mig, samtidigt som jag inte kan ändra filosofi utan tipsar om det jag verkligen tycker är bäst när det gäller träning. Då blir det ofrånkomligen så att jag berör upplägg och ämnen jag tagit upp tidigare.

Följer man din blogg så ser man att du tränar rätt mycket fortfarande?
– Jag har problem med ett knä. Men jag försöker träna något varje dag. Mest för att inte bli tjock. Dessutom vill jag se trovärdig ut som fystränare och coach. Jag springer 1–2 gånger i veckan, mest löpband, och cyklar lite. Jag tränar också styrka.

 Innan du firar vidare – vad är viktigast att veta om man vill ägna sig åt löpträning enligt dig?
– Man ska aldrig tomduscha, det vill säga duscha utan att ha svettats på grund av träning. Man ska alltid bära vita strumpor vid träning och även splitshorts när man ska springa fort och tävla. Se också till att matcha kläderna. Och till sist – inga Dressmanpåsar tack, utan det är märkeskläder som gäller. Så kom inte springandes i billiga reklam-t-shirts, det går bort.

Stort GRATTIS från oss och säkert från alla läsare också! Vi ser fram emot många fler artiklar och blogginlägg!

Fakta:

Namn: Tage Lars-Gunnar ”LG” Skoog

Yrke: Idrottslärare/coach/fystränare

Personbästa: 800 m 1.57, 1 500 m 3.56, 3 000 m 8.22, 5 000 m 14.33, 10 000 m 29.57, halvmara 1.07.43, maraton 2.30.10, Lidingöloppet 1.43.34
Favoritlöpare: ”Mo Farah. Han är bra jämt, på många distanser och har en fantastisk spurt. 
Favoritlag: ”Jag älskar verkligen Liverpool och har varit på Anfield fem gånger” 

Kolla in LG´s blogg här med 274 inlägg!

Några av LG´s många och inspirerande träningstips här på RW´s webb;

– Ta din löpning till nästa nivå

– Testa LG Skoogs retropass

– Så här ska du träna för att bli snabbare på milen


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Anders Forselius

Stoooort grattis L-G!!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer