Hälsobrevet: Frukosten styr inte ditt energiintag

Hälsobrevet: Frukosten styr inte ditt energiintag


Frukosten har länge varit ett debatterat ämne. Forskare har pratat om ett samband mellan storleken på frukosten och det övriga energiintaget under dagen. De menar att en frukost bestående av mycket energi skulle minska det övriga energiintaget under dagen. Detta skulle därför kunna vara en faktor för viktminskning. En ny tvärsnittsstudie visar på ett helt annat resultat. 480 personer, både normal- och överviktiga fick under tio dagar för en kostdagbok på allt de åt. Man var mest intresserad av den totala mängden och inte vilken typ av mat som de konsumerades.

Resultatet visade att ett stort energiintag under frukosten inte ledde till ett mindre energiintag under dagens övriga måltider, varken för de överviktiga eller normalviktiga, som forskning tidigare visat på. Denna nya studie tyder mer på att ett lägre energiintag till frukost minskar de totala energiintaget under dagen.

När man tittar på tvärsnittsstudier som denna måste man ha i baktanke att det inte är lika för alla individer. Det finns stora individuella skillnader. Det är vetenskapligt bevisat att genom att äta frukost får du en jämnare blodsockernivå under dagen.  Detta skulle kunna leda till ett minskat ”småätande” som är så lätt när man känner att hungern börjar komma. Jag skulle rekommendera dig att fokusera på att äta regelbundet med tre huvudmål om dagen och minst två mellanmål.

Då kommer du att hålla en stabil blodsockerkurva under hela dagen. Ät regelbundet och varierat för att få dig av alla näringsämnen, vitaminer och mineraler. Om du tycker detta är svårt kan kosttillskott vara ett bra alternativ för få sig alla vitaminer och mineraler varje dag, det är viktigt för att du ska må bra!


[form code=26]


Antal kommentarer: 2

http://pernillabredolt.blogspot.com

Intressant läsning! Jag antar att jag haller mig till en ”normal” frukost dvs, havregrynsgröt och macka extra vid behov i vanliga fall. Men precis somartikeln skriver upplever jag att jag äter mer under de dagar generellt da det blir större hotelliknande frukostar. Kan bero pa blodsockret ocksa.


Conny Olin

Om man vill hålla blodsockret jämnt, varför inte försöka kontrollera sina insulinnivåer, d v s undvika de livsmedel som höjer insulinet mest (bland dem havregrynsgröt och macka)?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer

Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer
Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja Wolk på Karolinska institutet.

Läs mer
Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer