Här är trenderna inför löparåret 2017

Här är trenderna inför löparåret 2017


Intresset för löpning är fortsatt mycket stort i Sverige. Var fjärde svensk mellan 18 och 79 år kan tänka sig att springa ett eller flera lopp under 2017. Beräknat på befolkningsmängden innebär det att 1,8 miljoner personer är intresserade av att ställa sig på startlinjen under året.

Något fler, 28 procent, av vuxna i Sverige löptränar i stort sett varje vecka.
– Löpning är Sverige främsta träningsform och vi vill i vår roll som förbund följa utvecklingen så att vi kan skapa ännu bättre förutsättningar för våra föreningar – både stora och små – att även i framtiden ligga i framkant vad gäller lopparrangemang och löpträning. Trenderna visar tydligt att omvärlden förändras och vi måste följa med för att nå våra gemensamma mål om att få fler att upptäcka glädjen i att springa, och i att springa lopp, säger Stefan Olsson, Generalsekreterare Svenska Friidrottsförbundet.

Löpning är Sveriges ledande motionsform och intresset för att träna organiserat ökar
Män springer oftare jämfört med kvinnor och åldersgruppen 30-49-åringar springer oftare jämfört med andra åldersgrupper. De allra flesta av de som ägnar sig åt löpning, 84 procent, löptränar oftast själva. Än så länge är det bara 5 procent som tränar med en grupp eller förening, men var fjärde löpare som oftast tränar själv säger att de kan tänka sig att springa i organiserad form i löpargrupp/förening.

Loppen fortsätter att vara en viktig motor i motionssverige – särskilt för det geografiska näromådet
En av fyra kan tänka sig att springa ett eller flera lopp under det närmaste året. Boende i Västsverige har ett större intresse för halvmarathondistansen, något som visar den starka dagkraften som Göteborgsvarvet har.

5 och 10 kilometer är de mest populära distanserna.
Vartannat Godkänt lopp har en klass för fem eller tio kilometer, eller både och. Det stora utbudet av lopp över fem och tio kilometer, till exempel loppserierna Vårruset, Blodomloppet och Midnattsloppet, ger också många löpare möjligheten att springa dessa distanser i närområdet.

Gapet mellan mäns och kvinnors preferenser gällande lopp minskar
Kvinnor har jämfört med män större intresse för lopp över 5 kilometer, samtidigt som män oftare svarar att de skulle vara intresserade av att springa 10 kilometer. Även om skillnaden mellan vad män och kvinnor föredrar kvarstår så är gapet inför 2017 inte lika stor som förra årets Löparrapport visade.

Dessutom visar analyser från bland annat Asics Stockholm Marathon att kvinnor presterar allt bättre resultatmässigt och i Tjurruset, som tidigare var ett lopp riktat mot män, deltar nu lika många kvinnor som män.

Stadslopp och traillopp är de mest populära, men för att locka de unga krävs mer upplevelsebaserade lopp
Traditionella landsvägslopp/stadslopp och terränglopp/traillopp håller ställningarna som de mest populära loppformerna. Unga (18-29 år) har ett tydligt större intresse för olika typer av upplevelselopp. Det totala utbudet av motionstävlingar, i löpning och i andra idrotter, ökar hela tiden vilket också har inneburit en ökad konkurrens.

Rekordmånga lopp arrangeras, men bland de 50 största loppen har 78 % haft minskade deltagarsiffror under 2016
Under 2016 arrangerades 443 godkända lopp, flest någonsin och en fördubbling över tio år. I dessa lopp startade 612 296 löpare (ej unika), vilket är en tillbakagång med 11 procent jämfört med 2015. Toppnoteringen inföll 2014 då 743 000 startade i 388 Godkända lopp och historiskt sett ligger deltagarsiffrorna fortsatt mycket högt. Lopparrangörerna har dock väntat på detta och känner sig förberedda för att arbeta med att möta nedgången och höja upplevelsen för loppdeltagarna ytterligare.

Källa: Undersökningen har genomförts under februari 2017 av Novus på uppdrag av Svensk Friidrott. Totalt har 1007 intervjuer genomförts med Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepane i åldrarna 18-79 år. 


Här kan du hitta löpar-rapporten i sin helhet


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Roine Hellberg

Kostnaden för att springa loppen ökar hela tiden. Startavgift, resor, boenden, allt ökar. Dessutom är ”upplevelserna” väldigt olika, omklädningsmöjligheter, dusch, etc. Har sprungit 5 Göteborgsvarv och 3 Stockholm halvmara. Stor skillnad i upplevelse. Starta i en sen grupp i Stockholm och det är i princip dött runt banan. Musik, var är den?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer