Icona Pop: "Löpningen spelar stor roll för våra artistkarriärer"

Icona Pop: "Löpningen spelar stor roll för våra artistkarriärer"


Vi har alltid varit väldigt aktiva och testat allt möjligt. Aino började tidigt med bland annat handboll och thaiboxning och Carro höll på med allt från fotboll och boxning till ridning. Dessutom har vi båda dansat allt från balett till street dance.

Vi började med löpning för att vi ville rensa tankarna. Att springa kan vara en så otroligt befriande och meditativ sport. I och med att vi reser så mycket är löpningen också ett fantastiskt sätt att se och uppleva en ny stad.

Jag (Carro) skadade mitt bakre korsband i en trampolinolycka för åtta år sedan. Läkarnafickiprincipbyggaettnyttknä och ta delar av baklårsmuskeln, vilket ledde till många timmar rehab-träning. Efter det har jag haft svårt att bygga muskler och får ofta smärta eller kramp, men tack vare bra hjälp har jag vågat utmana mig själv och lyckats börja springa igen. Det har handlat mycket om att skynda långsamt.

Det är underbart att träna ihop så att man kan få den pepp man behöver när självförtroendet inte är på topp. Vi sprang vårt första millopp i Amsterdam i somras. Stämningen under loppet var bra och målgången helt magisk. Känslan att klara det vi hade tränat för var hur härlig som helst. 

Vi springer helst utomhus, gärna på morgonen. Det är ett perfekt sätt att starta dagen och få igång kroppen. Men även kvällslöpningen är fantastisk för att komma ner i varv när vi jobbat hårt en lång dag.

Vi försöker kombinera löpning med gym-träning. Vi snittar tre, fyra löppass i veckan – två kortare i lite högre tempo och ett lite längre. Är vi på turné kör vi lite kortare pass så att vi inte springer slut på oss före showen. Då blir det ofta snabba intervaller för att få upp pulsen.

När det gäller utrustning är skorna såklart viktigast – de får gärna vara stabila men ändå med en fantastisk studs i sulorna. Kläderna måste också kunna andas och vara bekväma. Och så kör vi med en spring-app. Man blir alltid peppad eftersom det känns som om någon är med en och har koll på hastighet och distans.

Löpträningen är en viktig del i våra artistkarriärer. Den ger kondition, vilket vi behöver mycket av under våra långa turnéer. Rösten är ju en muskel och löpträningen gör att vi orkar sjunga under en hel show där vi hoppar loss och röjer. 

Vi är må bra-löpare. Löpningen tar oss bort från vår stressiga vardag, ger tid för reflektion och att komma fram till bra beslut. Men det är klart att vi ibland också försöker jaga personliga rekord. Vi gillar att dra på när vi känner oss starka.

Det värsta löparminnet vi har är nog när Carro sprang vilse i en park i Tyskland. Hon hade ingen mobil med sig och höll på att missa kvällens show, men det löste sig till slut.

När vi springer gör vi det nästan alltid till musik. Vi är ett par kompisar som har en gemensam Spotify-lista där vi lägger in låtar. Oftast är det något lite tyngre elektroniskt.

Vi har som vanligt massor att göra. Vi släppte tidigare under sommaren 2015 singeln Emergency, skriver låtar till ett nytt album och befinner oss nu på USA- turné som förband till One Direction. Det är så kul! 

Den svenska dj- och pop-duon Icona Pop bildades 2009, av stockholmarna Aino Jawo och Caroline Hjelt. Deras musik beskrivs som dubstep och pop med inslag av house och indiepop – en blandning de bland annat har vunnit två Grammis med. 


 


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Gynning, konstnär, skådespelare och löpare

Jag bor på Ekerö, det finns ett spår där som är ungefär två kilometer, där...

Läs mer

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Skorna och platsen som ska göra det möjligt att spränga 2-timmarsgränsen på maran i vår!

Breaking2 närmar sig - nu släpps allt mer detaljer kring det uppseendeväckande rekordförsöket ifrån Nike.

Läs mer
Här är de bästa löprundorna i New York!

Sofia Hedström bor sedan 12 år tillbaka i New York. Här tipsar hon om bästa löpningen i sin stadsdel Williamsburg.

Läs mer
Ledarkrönika: Att springa fritt - en mänsklig rättighet

Chefredaktör Christer Wernhult om det uppmärksammande ämnet "Sexuella trakasserier mot löpare."

Läs mer
Jag är löpare: Daniella Witte

Daniella Witte är inredare, stylist, fotograf - och löpare.

Läs mer