Ida och Elov forcerade vattnet och triumferade i Ultravasan

Ida och Elov forcerade vattnet och triumferade i Ultravasan


Både Ida och Elov tog täten direkt och ledde vid första tidskontrollen vid Smågan efter lite drygt en halvtimmes löpning. Ett ganska väntat scenario på damsidan där Ida var klar favorit. Avståndet bakåt till tvåan Johanna Bygdell från Öbacka löparklubb ökade dock inte så mycket och vid kontrollen vid Risberg skiljde det bara 4 sekunder mellan Ida och Johanna. Johanna har tidigare i år visat suverän form på ännu längre sträckor när hon tidigt i våras vann 100 miles (160 km) loppet ”TEC” på rekordtid och sedan 129 km loppet High Coast Ultra. (läs vår intervju med Johanna efter High Coast Ultra) Nu handlade det om kortare sträcka och högre farter, men Johanna visade verkligen att hon behärskade även det. På den andra halvan av loppet, där det är mer väg och fin stiglöpning jämfört med den mer tekniska delen på första halvan av loppet, kunde Ida gå ifrån igen. Tillslut blev det en mycket klar seger för Ida som trots det ihållande regnet och tunga underlaget dessutom satte ett imponerande banrekord med tiden 6:51.26. Detta var Idas tredje stora ultratrail seger inom loppet av fyra veckor! Först vann Ida Swiss Alpine Marathon, och veckan efter det Kia Fjällmaraton. (Hur Ida halkade in på Ultra och blev kan du läsa om i hennes blogg här på RW)  Johanna höll bra fart hela vägen in och kom i mål som klar 2:a på 7.11.56. Trea blev Storbritanniens Jo Meek på 7:26.42.

På herrsidan släppte Elov ledningen och första spurtpriset vid Mångsbodarna togs av Studenternas Andreas McConville. Elov var lite lurig innan start och hade sagt till konkurrenterna att han skulle starta hårt och ta spurtpriserna. Men det överlät han alltså till Andreas, som dock senare i loppet fick problem men ändå kunde kämpa sig i mål på en 9:e plats.
Ledningen övertogs och hölls länge av Pat Reagan från USA, medan Elov jagade på bakifrån. – Jag kände mig lite stapplig i steget mellan Mångsbodarna och Evertsberg, sa Elov efter loppet, men sen började det gå bättre och bättre igen. – Jag fick lite vittring att jag knappade in och tänkte att det här kan gå hela vägen så det inspirerade. Elov kom ikapp Pat och gick om direkt. Men även om ledningen växte för Elov var han aldrig riktigt säker, utan var ”livrädd” för att någon kramp skulle slå till. Men ingen kramp kom och Elov kunde ta emot segerkransen i det som får anses vara Elov största seger hittills. Segertiden skrevs till 6:07.37 och med det var han drygt 1 minut före Reagan som höll andra platsen in i mål. Trea bland herrarna blev Finlands Henri Ansio på 6:11.00. 

Trots det tuffa vädret kom rekordantal löpare till start, 899 löpare, på 90 km sträckan. Ett antal tvingades dock bryta då regnet gjorde den redan tuffa utmaningen än tuffare.

I 45 km klassen, där runt 700 löpare anmält sig, triumferade Örebros Erik Anfält. Precis som för Ida hindrade inte regnet Erik från att sätta banrekord. Den nya banrekordtiden lyder på 2:40.28 vilket ger en snittfart på lite drygt 3.30 min/km. Bakom Erik tog bröderna Lantz från Ockelbo andra och tredjeplatsen och för Johan som nu var snäppet efter sin bror Joacim var det en stark comeback efter år av rehab träning. Johan bröt lårbenshalsen under en tävling och här berättar han om sin långa och tuffa väg tillbaks.

På damsidan vann Storbritanniens Josia Zakrzewski på 3:06.12 och med det var hon knappt 1 minut före Noc Out´s VM löpare Lisa Ring. 3:a kom Fanni Gyurko som tävlar för Mora men kommer från Ungern.

Stafetterna lockade runt 400 lag, och även om det var tuffa förhållande är det alltid en upplevelse att bemästra väder och underlag. I stafett hjälper även peppen från lagmedlemmarna.

Kolla in bilder och texter från loppet på vår Instagramsida

Kolla in alla resultat här


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer