Isabellah står över VM, berättar om vägen tillbaks

Isabellah står över VM, berättar om vägen tillbaks


I mitten av juli tog dock Isabellah beslutet att det inte blir någon VM start i år, då hon inte hunnit komma till den form hon anser sig vilja ha för att springa i London-VM. Träningen har dock gått bra, men kroppen behöver mer tid för att komma i form för mästerskap. Runner´s World stämde av med Isabellah hur träningen går och hur hon ser på framtiden.

Hallå Isabellah, som jag förstod har du beslutat att avstå årets VM dit du varit uttagen att springa maraton. Hur är läget?
– Läget är jättebra, vi är kvar i Kenya två veckor till och jag tränar på, men någon VM form har jag inte än.

Hur har du trappat upp träningen efter att du födde Lennox?
– Jag började jogga typ i maj, men det var ingen direkt träning i början. Bara att vänja in kroppen lite vid löpningens belastning igen. Sen har det gått uppåt, men det jag saknar är farten. Tiderna när jag springer fortare över längre sträckor har inte kommit ner till den nivå jag hade hoppats, samtidigt visste vi att chansen att hinna komma i form redan till VM var ganska liten. Det är många saker som spelat in, men en stor del är att jag inte fått tillräckligt med sömn för att kunna träna hårdare. Jag älskar att springa två gånger varje dag, men det har jag inte orkat. Men det jag sprungit har fungerat bra.

Känns det som du får mer stabil sömn nu när Lennox blivit lite äldre?
– Ja, det blir lite bättre. Det är säkert många mammor som upplever samma sak. De första 3 månaderna är svåra om tarmarna inte riktigt funkar för barnet. Då blir det mycket skrik och det behövs närhet och då blir det naturligt att det blir svårare få den sömn som behövs för elitträning. Men nu blir det hela tiden bättre, och nu är jag bara uppe runt tre gånger varje natt.

Skönt att det blir bättre med sömnen. Om vi bortser från sömnen har kroppen funkat bra rent fysiskt under upptrappningen av träningen?
– Ja, det är bara att jag inte kommit till mina planerade två pass om dagen, och dom riktigt långa långpassen har jag inte kommit till än. Jag hade gått upp ganska mycket i vikt under graviditeten och det har också påverkat mycket. Jag har inte stressat det, men har tappat vikten jätte bra och gått ner runt 15 kilo nu. Men har 6-7 kilo kvar till den vikt jag brukar ligga på när jag tävla. Det känns givetvis också när jag springer och för VM start skulle jag vilja vara nere i tävlingsvikt. När jag var gravid åt jag vad som helst som jag var sugen på, men nu är jag liter noggrannare, men mest kommer nedgången av den ökade träning.

Vilka löpträningspass har funkat bäst nu när du trappat upp träningen?
– När jag springer korta intervaller tycker jag det funkar riktigt bra. Jag springer i bra fart 30 sekunder och vilar sedan 15 sekunder och upprepar det upp till 50 gånger. Den typen av träning har känts bra och då har jag klarat hålla bra fart. På längre intervaller har jag inte orkat hålla farten, även om det sakta blir bättre där också. På 1 km intervaller klarar jag under 4 minuters fart nu, men ska jag hålla det längre än 1 km tappar jag för mycket i fart. Samtidigt utvecklas jag lite hela tiden, så det är ganska ok.

Hur ser du på den närliggande framtiden när det gäller din löpning?
– Min tanke är att jag ska tävla ganska mycket när jag kommer hem till Sverige som ett led i träningen. Inte tänka på resultaten, utan se det som bra träning i augusti och september. Det blir på lite olika kortare lopp, och sen får vi se hur utvecklingen går om det kanske kan bli en höstmara. Men jag tycker det är kul att springa till exempel Tjejmilen, sen får jag se var jag hamnar när det är tävling. Det blir oavsett bra tempopass, och resultaten är inte så viktigt den här sommaren och hösten.


Runner´s World tackar för Skype- intervjun och ser fram mot att följa Isabellah´s comeback

Här kan du läsa intervjun med Isabellah efter att Lennox kommit till världen.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer