Ledarkrönika: Bäst i Sverige

Ledarkrönika: Bäst i Sverige


Vem är Sveriges bästa löpare genom tiderna? Den frågan har många olika svar. Och alla börjar med ett ”det beror på” – för det beror på vilka kriterier vi sätter upp. Är det den löpare som har flest internationella mästerskapsguld eller OS-medaljer? Eller är det den löpare som har sprungit snabbast? Längst?

Jag tänker inte försöka ge ett svar här, men en av dem som helt säkert skulle förekomma i en sådan diskussion möter du i nya numret av Runner’s World: Kjell-Erik Ståhl.

Kjell-Erik har inga VM- eller OS-guld, men han är den svensk som har sprungit snabbast i ett maratonlopp. Genom tiderna. Och han gjorde det för 31 år sedan – det är alltså ett rekord som har stått sig väl.

Hans historia har berättats i RW förut, men det är en historia som tål att upprepas. Historien om orienteraren som beslöt sig för att lägga ner sin elitsatsning och istället halkade in på landsvägslöpningen, upptäckte vilken talang han hade och inom kort dominerade på maratondistansen.

Två segrar i Stockholm Marathon, mitt i den första löparvågen då väldigt många svenska löpare sprang väldigt fort, och en fjärdeplats på VM 1983 placerar Kjell-Erik Ståhl högt upp på min lista över Sveriges bästa löpare genom tiderna. Möt honom i Ingmarie Nilssons intervju.

En annan löpare som hamnar högt upp på min lista är Rune Larsson. Rune har inte heller några VM- eller OS-guld, och hans personliga rekord på maraton är långt från Kjell-Erik Ståhls. (Även om Rune Larssons 2.18.38 från Boston 1981 står sig rätt bra i jämförelse med dagens svenska maratonlöpares topptider. Bästa svenska maratontiden 2014 är ”Musses” 2.19.29 från Zürich.)

Nej, Runes prestationer som löpare handlar inte om hans tider på traditionella tävlingsdistanser. Det är framför allt som ultralöpare han har gjort avtryck. Rune var den första svenska ultralöparen som gjorde resultat internationellt; inte minst med tre segrar i det 246 kilometer långa Spartathlon 1987, 1988 och 1993. Dessutom har Rune varit innehavare av ett antal svenska och nordiska rekord på allt från 100 kilometer till 48 timmar, och är fortfarande svensk rekordhållare på 6 timmar och 24 timmar. Rune är också en äventyrare av stora mått, och har bland annat sprungit tvärs över USA, igenom Europa och rott över Atlanten.

Men det är i ultralöpningens värld som Rune Larsson är en gigant, och därmed absolut en av mina kandidater i diskussionen om Sveriges bästa löpare genom tiderna.

Har du läst Runner’s World under de senaste tio åren är du redan bekant med Rune. Sedan 2004 har han under vinjetten ”Runes spalt” levererat nya tankar om livet som löpare och om löpningen som livsstil – lika outtröttligt som sig bör för en ultralöpare av rang. Men i och med detta nummer slutar Rune som krönikör. Han har bestämt sig för att lägga av på topp. Du hittar Runes sista krönika för oss i nya numret.

Ett annat långvarigt inslag i tidningen är ”Kryzzet”. Ulf Winblad har med bravur konstruerat vårt korsord i 27 år – i tidningssammanhang en oerhört lång tid – och med förra numrets Kryzz avslutades denna epok i Runner’s World. 

Jag är säker på att många av er läsare kommer att sakna ”Runes spalt” och ”Kryzzet”. Men håll gärna igen lite på brevstormandet. Vi har nämligen också mycket nytt på gång, vilket presenteras i nästa nummer – ute i mitten av januari. Då vill vi återigen göra oss förtjänta av epitetet Sveriges bästa löpartidning.

Och får du en stund över i jul så kan du ju alltid försöka reda ut det där med vem som är Sveriges bästa löpare genom tiderna – presentera gärna din analys i kommentarsfältet här nedanför!

Till dess önskar vi dig en god julledighet med mycket löpning, och ett gott nytt år!

Runner’s World nr 12 finns i butik från den 16 december


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 6

André Sinclair

Hej Stefan chefredaktör,
är syftet att osynliggöra kvinnor med Din artikel?
Isåfall har Du lyckats till 100%.
Hur kom Du framtill att kvinnor i n t e ska ingå i kriteriet
”Vem är Sveriges bästa löpare genom tiderna?”
mvh
André Sinclair


Lars Södergård

Hej André,
Ta två djupa och läs igen, jag tror inte syftet med Stefan Chefredaktörs ledarkrönika är att ge två raka svar på vilka som är Sveriges bästa löpare genom tiderna. Det verkar snarare som att Stefan vill presentera en medarbetare som nu slutar och en person som intervjuas i det aktuella numret. De råkar dessutom ha habila meriter som löpare vilket då blir värt att nämna.


Stefan Larsén

Hej André,
Tack för din kommentar. Nej, det är det inte – syftet är, precis som Lars Södergård har skrivit – att lyfta fram två ytterst meriterade löpare som figurerar i tidningen.
Jag har varken satt upp några kriterier eller ens försökt att ge ett svar på frågan om vem som är Sveriges bästa löpare (oavsett kön förstås) eftersom det är en omöjlig fråga att besvara – det handlar förstås om vilka kriterier som sätts upp. Men det kan ju ändå vara intressant och stimulerande att försöka, så jag ville bjuda in till en sådan diskussion här.
Så, André och alla andra – vem tycker ni skulle förtjäna epitetet – och varför?


http://milen-sub40.blogspot.se/

Hej Stefan!
Oavsett syftet med den här ledaren tror jag att Runners World skulle må bra av en diskussion kring er värdegrund. Tänker närmast på Kenneth Gysings referens i sitt blogginlägg ”Tunnel of Love” (http://www.runnersworld.se/blogs/kennethgysing/tunnel-of-love.htm) där han refererar till en video med en tjej som ”Twerkar” (genomför en sexig dans där hon juckar med rumpan) samtidigt som han försöker passa över till sin bloggkollega LG Skoog.
Förstår inte ni på redaktionen vilka signaler det ger? Förstår inte ni på redaktionen att det kan uppfattas stötande och kränkande för andra?
Jag tror att ni bör föra en diskussion kring värderingar med varandra.
Annars tycker jag Ewy Palm är bäst :-)!
Med vänlig hälsning
Lennart Klingenstierna // http://milen-sub40.blogspot.se/


Totte

Hur kan man vara då insnöad och
humorbefriad som du , Lennart Klingstjerna?


Anna

Håller med Totte!
Tycker det är väldigt tröttsamt med bittra människor
som förstorar upp ickeproblem och gör
hönor utav fjädrar och ska gnälla på allt och annat!
Ut och spring istället så blir ni glada😄Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer