Ledarkrönika: Bäst i Sverige

Ledarkrönika: Bäst i Sverige


Vem är Sveriges bästa löpare genom tiderna? Den frågan har många olika svar. Och alla börjar med ett ”det beror på” – för det beror på vilka kriterier vi sätter upp. Är det den löpare som har flest internationella mästerskapsguld eller OS-medaljer? Eller är det den löpare som har sprungit snabbast? Längst?

Jag tänker inte försöka ge ett svar här, men en av dem som helt säkert skulle förekomma i en sådan diskussion möter du i nya numret av Runner’s World: Kjell-Erik Ståhl.

Kjell-Erik har inga VM- eller OS-guld, men han är den svensk som har sprungit snabbast i ett maratonlopp. Genom tiderna. Och han gjorde det för 31 år sedan – det är alltså ett rekord som har stått sig väl.

Hans historia har berättats i RW förut, men det är en historia som tål att upprepas. Historien om orienteraren som beslöt sig för att lägga ner sin elitsatsning och istället halkade in på landsvägslöpningen, upptäckte vilken talang han hade och inom kort dominerade på maratondistansen.

Två segrar i Stockholm Marathon, mitt i den första löparvågen då väldigt många svenska löpare sprang väldigt fort, och en fjärdeplats på VM 1983 placerar Kjell-Erik Ståhl högt upp på min lista över Sveriges bästa löpare genom tiderna. Möt honom i Ingmarie Nilssons intervju.

En annan löpare som hamnar högt upp på min lista är Rune Larsson. Rune har inte heller några VM- eller OS-guld, och hans personliga rekord på maraton är långt från Kjell-Erik Ståhls. (Även om Rune Larssons 2.18.38 från Boston 1981 står sig rätt bra i jämförelse med dagens svenska maratonlöpares topptider. Bästa svenska maratontiden 2014 är ”Musses” 2.19.29 från Zürich.)

Nej, Runes prestationer som löpare handlar inte om hans tider på traditionella tävlingsdistanser. Det är framför allt som ultralöpare han har gjort avtryck. Rune var den första svenska ultralöparen som gjorde resultat internationellt; inte minst med tre segrar i det 246 kilometer långa Spartathlon 1987, 1988 och 1993. Dessutom har Rune varit innehavare av ett antal svenska och nordiska rekord på allt från 100 kilometer till 48 timmar, och är fortfarande svensk rekordhållare på 6 timmar och 24 timmar. Rune är också en äventyrare av stora mått, och har bland annat sprungit tvärs över USA, igenom Europa och rott över Atlanten.

Men det är i ultralöpningens värld som Rune Larsson är en gigant, och därmed absolut en av mina kandidater i diskussionen om Sveriges bästa löpare genom tiderna.

Har du läst Runner’s World under de senaste tio åren är du redan bekant med Rune. Sedan 2004 har han under vinjetten ”Runes spalt” levererat nya tankar om livet som löpare och om löpningen som livsstil – lika outtröttligt som sig bör för en ultralöpare av rang. Men i och med detta nummer slutar Rune som krönikör. Han har bestämt sig för att lägga av på topp. Du hittar Runes sista krönika för oss i nya numret.

Ett annat långvarigt inslag i tidningen är ”Kryzzet”. Ulf Winblad har med bravur konstruerat vårt korsord i 27 år – i tidningssammanhang en oerhört lång tid – och med förra numrets Kryzz avslutades denna epok i Runner’s World. 

Jag är säker på att många av er läsare kommer att sakna ”Runes spalt” och ”Kryzzet”. Men håll gärna igen lite på brevstormandet. Vi har nämligen också mycket nytt på gång, vilket presenteras i nästa nummer – ute i mitten av januari. Då vill vi återigen göra oss förtjänta av epitetet Sveriges bästa löpartidning.

Och får du en stund över i jul så kan du ju alltid försöka reda ut det där med vem som är Sveriges bästa löpare genom tiderna – presentera gärna din analys i kommentarsfältet här nedanför!

Till dess önskar vi dig en god julledighet med mycket löpning, och ett gott nytt år!

Runner’s World nr 12 finns i butik från den 16 december

Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Ditt bästa år! Experternas smarta tips
 • 7 pannlampor i stor test
 • Vad är långpass?
 • Spring saktare! Forskare: Därför gör det dig snabbare
 • Redo för träning? Enkelt formtest som ger dig besked
 • Jesse Owens trotsade Hitler och nazismen
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 6

André Sinclair

Hej Stefan chefredaktör,
är syftet att osynliggöra kvinnor med Din artikel?
Isåfall har Du lyckats till 100%.
Hur kom Du framtill att kvinnor i n t e ska ingå i kriteriet
”Vem är Sveriges bästa löpare genom tiderna?”
mvh
André Sinclair


Lars Södergård

Hej André,
Ta två djupa och läs igen, jag tror inte syftet med Stefan Chefredaktörs ledarkrönika är att ge två raka svar på vilka som är Sveriges bästa löpare genom tiderna. Det verkar snarare som att Stefan vill presentera en medarbetare som nu slutar och en person som intervjuas i det aktuella numret. De råkar dessutom ha habila meriter som löpare vilket då blir värt att nämna.


Stefan Larsén

Hej André,
Tack för din kommentar. Nej, det är det inte – syftet är, precis som Lars Södergård har skrivit – att lyfta fram två ytterst meriterade löpare som figurerar i tidningen.
Jag har varken satt upp några kriterier eller ens försökt att ge ett svar på frågan om vem som är Sveriges bästa löpare (oavsett kön förstås) eftersom det är en omöjlig fråga att besvara – det handlar förstås om vilka kriterier som sätts upp. Men det kan ju ändå vara intressant och stimulerande att försöka, så jag ville bjuda in till en sådan diskussion här.
Så, André och alla andra – vem tycker ni skulle förtjäna epitetet – och varför?


http://milen-sub40.blogspot.se/

Hej Stefan!
Oavsett syftet med den här ledaren tror jag att Runners World skulle må bra av en diskussion kring er värdegrund. Tänker närmast på Kenneth Gysings referens i sitt blogginlägg ”Tunnel of Love” (http://www.runnersworld.se/blogs/kennethgysing/tunnel-of-love.htm) där han refererar till en video med en tjej som ”Twerkar” (genomför en sexig dans där hon juckar med rumpan) samtidigt som han försöker passa över till sin bloggkollega LG Skoog.
Förstår inte ni på redaktionen vilka signaler det ger? Förstår inte ni på redaktionen att det kan uppfattas stötande och kränkande för andra?
Jag tror att ni bör föra en diskussion kring värderingar med varandra.
Annars tycker jag Ewy Palm är bäst :-)!
Med vänlig hälsning
Lennart Klingenstierna // http://milen-sub40.blogspot.se/


Totte

Hur kan man vara då insnöad och
humorbefriad som du , Lennart Klingstjerna?Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.