Ledarkrönika: Nya skor och nya löpare

Ledarkrönika: Nya skor och nya löpare


Den bästa tiden börjar nu. Äntligen ska vi få kvitto på den träning vi gjort under vintern. Äntligen är det dags för de första löpstegen på torr asfalt eller längs blommande skogsstigar. Det är en fantastisk upplevelse – som många gör i ett par helt nya skor.

Kanske även du funderar på att köpa skor inför våren? Då har du kommit rätt. För aldrig tidigare har det funnits så många olika typer av löpskor att välja mellan som nu. Utbudet av skor för olika typer av underlag, löpstilar, löpfilosofier och träningsformer fortsätter att växa. (Jodå, det finns förstås till och med specifika löpskor för ”obstacle races” – de spektakulära hinderbanelopp som växer snabbt i popularitet.)

Idag kan vi välja mellan minimalistiska skor, som Tarahumara-löparnas sandaler som beskrivs i boken Born to Run till extremt ”maximalistiska” skor med väldigt mycket dämpning. Samtidigt som den här mångfalden är positiv i många avseenden, blir det allt svårare att navigera i utbudet som konsument. I skotestet i nr 4 guidar vi dig därför till ett urval modeller som passar dig och dina förutsättningar bäst, så att du sedan kan gå till en butik och testa dem ordentligt.

Men innan du slår till – fundera på hur du springer och var du springer, och om du behöver mer än ett par löpskor. Visst går det alldeles utmärkt att springa i skogen eller på vintern med samma skor som du använder på asfalt på sommarhalvåret, men det finns andra argument för att använda olika par skor när du löptränar.

Forskare har visat att risken för att drabbas av överbelastningsskador (och den är som du vet tyvärr rätt stor för oss löpare) minskar om man alternerar mellan flera olika par. Det kan liknas vid effekten av att springa på olika underlag ­- det ger en variation i den belastning som, om den blir alltför ensidig och intensiv under en längre period, kan leda till skador.

Men fler skor är förstås inte svaret på alla skadeproblem, då är det viktigare med variation i träningen och att springa på olika typer av underlag – i nr 4 kan du läsa om hur du bemästrar alla sorters underlag. Det förebygger inte bara skador, utan gör dig också mer allround och vältränad som löpare – och till skillnad från löpskor är det helt gratis.

Men det är inte bara utbudet av skor och sätten vi springer på som växer och förändras. Medan de traditionella friidrottsklubbarna får allt svårare att rekrytera medlemmar växer mer eller mindre löst sammanhållna grupperingar fram i de sociala, digitala nätverkens mylla.

De nya löparna integrerar löpningen som en del av sina identiteter, istället för att anpassa sina liv till löpningen. De umgås, dejtar, festar och springer i samma sammanhang – och de gör det med likasinnade. Den nya löparen hittar man oftast bland unga, medvetna stadsbor. Några av dem möter du i Sofia Hedströms reportage från New York och Köpenhamn.

Till sist – du som är prenumerant har fått vår TrailCoach med detta nummer, en inspirerande specialtidning om traillöpning som vi ger ut varje år. Är du inte prenumerant så kan du köpa den i vår webbshop (ja, det lönar sig att prenumerera).

Trevlig läsning!


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Lennart

Kul med en balanserad text :-).
Att rekomendera att använda 2-3 par skor och att springa på varierat underlag tror jag är det bästa tipsen. Att titta på märket är fel. Det går inte att säga att till exempel ”skor från ASICS är bäst” (som vissa gör). Vilka skor som är bäst är helt individuellt.
Bra med en nyanserad text!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer