Ledarkrönika: Spring dig lycklig!

Ledarkrönika: Spring dig lycklig!


Det är ett sådant där besked som man inte önskar att någon ska få. Ett chockbesked som vänder hela tillvaron upp och ner. Och nu är det en mig närstående som har fått det.

Jag känner mig urlakad. Matt och energilös. Men det är en perfekt dag för löpning. Det är lagom svalt, solen skiner och jag har tid att springa långt. Så jag löper.

Min målsättning är att springa trettio sekunder långsammare per kilometer än min halvmaratonfart. För ovanlighetens skull tar jag med mobilen för att både kunna lyssna på musik och vara tillgänglig. Annars vill jag absolut inte vara tillgänglig när jag springer, det står i rak motsats till hela grejen med att träna ensam.

Jag tar sikte söderut. Efter att ha lämnat mina bekanta områden börjar jag välja vägar på måfå. Kroppen hummar igång, jag gör upp planerna för passet längs vägen; tjugo kilometer med ambitionen att löpa på ny mark.

Jag möter fler löpare, Lidingöloppet står för dörren. Ingen hejar. Alla är i sin bubbla.

Områdena jag löper igenom i Stockholms södra förorter är också som bubblor. Jag rör mig genom egnahemsområdena från 1900-talets början med små trädgårdar, små hus och stora dyra bilar. Här möter jag flera andra löpare. Därefter springer jag genom 1940-talets punkthusområden. Det affärsliv som en gång präglade dessa lokala centrum har nu flyttats ut till stora handelsplatser för ”bilburna konsumenter”. Butikslokalerna är dammiga, fönstren smutsiga. Kvar är pensionärer, småbarnsfamiljer och en och annan bruten människa.

Kontrasten är skarp när jag kommer in i miljonprojektsområdet. Här står det utbrunna bilar på parkeringarna, men kring fotbollsplanen är det full aktivitet. Men jag möter inga andra löpare. Runt de nyproducerade bostadsrättshusen som jag sedan passerar är det däremot städat. Bilarna är nytvättade och solreflexerna i de enorma fönstren bländar mig. Men det är tomt på människor.

Sen kommer jag in i skogen och för första gången under passet tittar jag på min GPS (läs vårt test av GPS-klockor på sidan 89 i nummer 10). Den visar en alldeles för hög fart. Jag slår av på takten och slår på Spotify. Musiken styr plötsligt mina steg. Thomas Öberg i Bob Hund sjunger ”Harduingetmankandansatill?” och jag ökar farten igen. ”Har du inget man kan springa till” tänker jag innan jag bestämmer mig för att bara låta musiken spela och kroppen springa.

När jag kommer hem igen – trött, svettig och nöjd – känner jag mig alldeles uppfylld av passet, inspirerad av musiken. Jag känner mig glad. Lycklig på riktigt.

Då minns jag.

Man kan inte springa från sina problem, som Claes Lund, en av vinnarna i vår läsartävling om boken Hjärnrevolutionen formulerade det. Men löpningen gör det lättare att bära dem. Och löpningen kan öppna våra ögon för lösningar vi inte sett tidigare. Det är en känsla och insikt jag helt säkert delar med dig som läser detta.

Att vi verkligen blir lyckligare av att springa – lyckliga på riktigt – är också något som forskarna i allt högre grad finner bevis för. Löpning är en kraftfull medicin. Den har en djup och långvarig effekt på våra kroppar – och våra hjärnor. Om det, och mycket mer, kan du läsa i nya nummer 10. Stick sedan ut och spring dig lycklig. Det är du värd.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer