Ledarkrönika: Variera mera!

Ledarkrönika: Variera mera!


I artikeln ”Variera mera” i nya RW nr 3 (i butik från tisdag 10 mars) slår Christer Wernhult ett slag för att äldre löpare bör variera träningen, dels för att fortsätta utvecklas och dels för att undvika skador. Men faktum är att just variation är en viktig nyckel till fysisk utveckling, bibehållen motivation och ett skadefritt löpande – oavsett ålder.

Om du är en elitsatsande löpare gäller förstås specificitetsprincipen – att du blir bra på det du tränar – och då gäller ett odelat fokus på just löpträning. Men för alla oss andra finns det goda skäl att våga pröva nytt.

Det tänker jag göra i år. En del av min nya ”variera mera”-strategi går ut på att få mer volym i konditionsträningen, så i vinter har jag lagt in fler pass på längdskidor och testcykel. Det kanske inte gör mig till en bättre löpare på kort sikt, men på lång sikt räknar jag med att ha igen det i form av en mer allroundtränad fysik och färre skadeproblem – trots mer träning.

Känner du också att du är fast i en trist träningsrutin? Att du inte utvecklas trots att du tränar mycket? Att motivationen börjar svikta? Då är det kanske dags att tänka nytt.

Tränar du bara löpning? Testa att lägga in ett pass med alternativ konditionsträning i din träningsvecka. Springer du alla rundor i samma tempo? Byt ut ett pass till intervaller eller backträning. Springer du alltid samma asfaltrunda? Spring i skogen – och våga lämna klockan hemma. Fokuserar du mest på maraton? Våga pröva femkilometerslopp istället (du hittar mängder med tips i nya numret). Våga testa något nytt helt enkelt, vi hjälper dig med inspirationen. 

Till sist en helt annan sak. När jag sprang till redaktionen tidigt i morse sjöng fåglarna. När jag kom fram var det ljust. Den känslan.

Här läser du Runner’s World digitalt

12 nummer av RW och en Garminprodukt 899 kr
Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer