Ledarkrönikan: Löparboomen 3.0 (revolution)

Ledarkrönikan: Löparboomen 3.0 (revolution)


Min sommar tillbringade jag tidvis i skärgården. Där har jag alltid varit ensam om att löpträna – jag har varken sett öborna eller sommargästerna springa i någon omfattning. Men så var inte fallet i år. Aldrig förr har jag sett så många människor springa så mycket – unga som gamla, sololöpare och kompisgäng. Men framför allt mötte jag kvinnor som sprang. Det gjorde mig glad.

Sedan åkte jag hem och läste ”Running across Europe” (Palgrave Macmillan) – en tvärvetenskaplig analys av löpningen som fenomen i elva europeiska länder. Forskarna bakom rapporten bekräftar det vi har sett under flera år här i Sverige – att löpningen växer och att det framför allt är kvinnorna som driver på utvecklingen. I Europa beräknas nu 50 miljoner ägna sig åt löpning som träningsform.

Författarna menar att det växande löparintresset delvis beror på att det är långt mer socialt accepterat att springa idag – något som förändrat inte minst kvinnors möjligheter att träna löpning. Det i kombination med ökat ekonomiskt oberoende har lett till att kvinnorna på bara ett par decennier sprungit ikapp männen, och i vissa länder är männen redan omsprungna. Det är en revolution.

Men vi har ändå bara sett början på den här demokratiseringsprocessen. För trots utvecklingen är det stora grupper som står utanför vår löpargemenskap. Löpning som motionsform är i hög grad en medelklassföreteelse. Majoriteten av utövarna har lång utbildning och en inkomst över genomsnittet.

Det kan tyckas märkligt att löpning inte sprider sig utanför medelklassen. Löpning är billigt och tillgängligt – det finns få ekonomiska eller geografiska hinder för att löpträna. Löparboomen på den afrikanska kontinenten är ett exempel på det, låt vara med helt andra förtecken än den västerländska. Forskarna menar också att enligt socioekonomiska nedsippringsteorier borde löpningen i Europa ha gjort en klassresa vid det här laget – det vill säga att grupper med låg socioekonomisk status antas vilja anamma statusmarkörer förknippade med högstatusgrupper. Ville man göra en klassresa förr skulle man spela golf eller segla – idag ska man springa.

Men så har inte skett. Istället verkar löpintresset, ur ett socioekonomiskt perspektiv, sprida sig horisontellt. Ännu fler grupper inom den europeiska medelklassen springer, och de representeras inte minst av kvinnor i yngre medelåldern.

Så vad är det som gör löpning till en angelägenhet främst för medelklassen i Europa? Forskarna spekulerar i att det har att göra med de värderingar som omhuldas av medelklassen: individualismen, kontroll över sin egen tid, vikten av att investera i sin hälsa. Men också en acceptans för att det finns en fördröjning i relationen mellan insats och belöning, att hårt arbete premieras på lång sikt. En syn som kan appliceras på studier, karriären eller – löpträningen. Löpning passar med andra ord perfekt in i den europeiska medelklassens värderingar.

Löpning är nu på god väg att bli en jämställd sport ur ett könsperspektiv. Nästa utmaning är att göra löpningen klassöverskridande. Först då kan vi tala om en verklig revolution. Löparboomen 3.0.

Nya numret – RW nr 8 – i butik tisdag 25 augusti 

Ta en tjuvtitt på allt du kan läsa om i nya numret

Så här gör du för att läsa Runner’s World digitalt

Prenumerera: 12 nr och en Garminprodukt 899 kronor


Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Klockren analys! Tänk om alla som sitter inne var ute och sprang istället. Vilket folkliv. Ser fram emot 3.0:)


Stefan

Tack Johan! Ja, tänk vilken värld vi kunde ha om fler sprang – jag är övertygad om att den skulle vara bättre på alla sätt och vis 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Krönika: Jag är en vaccinerad dåre

Mimmi Kotka springer trail, gärna långt och över höga berg.  Hon är just nu en...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ledarkrönika: Världens bästa antistressmedicin

I tidningen berättar vi nummer efter nummer om hur löpningen påverkat andras livshistorier. Men här...

Läs mer

Ledarkrönika: Konsten att skapa världens bästa löpare

Vilka faktor ligger bakom den kenyanska framgångssagan?

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Mårten Klingberg: Att reda ett näste

"När exakt under förlossningen tänker du att det är läge att sticka ut på en...

Läs mer
Runner's High - meningen med att vara människa

Vad exakt är det som händer i hjärnan? Och hur kan du öka chansen att nå dit? Johan Renström tar...

Läs mer
Ledarkrönika: Min perfekta helg!

Du vet de där överdrivet idylliska helgreportagen i livsstilsmagasinen? RW:s chefredaktör skruvar lite på konceptet. Hur skulle din drömträningshelg se...

Läs mer
Coltings krönika: Träningsfarsoten

Den här veckan lyfter vi träning, folkhälsa, välmående och dagens hälsoklimat ur olika infallsvinklar. Jonas Colting undrar när debatten om...

Läs mer