Ledarkrönikan: Springpusslet

Ledarkrönikan: Springpusslet


För att få till träningen krävs lika delar motivation, disciplin och planering. Men för att hålla igång träningen över tid krävs mer än så. Den här tidningens grundare Nils Lodin uttryckte det pricksäkert i en intervju jag gjorde med honom i samband med vårt 30-årsjubileum: Man måste ha lust. Känner man inte glädje inför löpningen så räcker inte motivation, disciplin och planering långt. Blir du inte lycklig av att springa – då blir det inte mycket sprunget.

I en hektisk vardag är det lätt att tappa bort just glädjen bakom överfulla tvättkorgar, mailkorgar och att göra-listor. Löpningen kan plötsligt kännas som ännu en trist plikt, ännu en självpålagd börda som är lätt att rationalisera bort – när vi egentligen borde göra tvärtom. För alla vi som springer vet ju att vi orkar mer, äter bättre, sover bättre, håller oss friskare och blir mindre stressade om vi tränar. Träningens effekter gör oss helt enkelt bättre rustade för att hantera vardagen. Löpningen skapar balans i tillvaron.

Men det är lätt att säga. Hur gör man i praktiken för att kombinera löpning med en fulltecknad kalender? Det är förstås högst individuellt. För mig, som är en utpräglad morgonmänniska, har det till exempel aldrig varit en bra idé att skjuta på träningen. Kommer jag inte ut före lunch minskar chansen snabbt att jag ska få till passet. Träna efter att ha nattat barnen? Glöm det. Därför ser jag till att planera in min träning de tider jag vet funkar för mig.

Transportlöpning och lunchpass är en annan livlina. Upplägget kräver viss framförhållning – men vilken träning gör inte det? Tidsvinsterna gör det värt allt pusslande, och genom att planera innehållet i varje pass kan jag ändå få en bra effekt. Dubbelpass och en hög träningsfrekvens (kort men ofta) får till viss del ersätta långpassen, men utöver det behöver jag inte kompromissa särskilt mycket med min träning. Och det är tur – för jag vet att jag behöver den. Löpningen balanserar mig.

Känner du likadant? I nya numret av RW möter du två familjer som har lagt sitt ”springpussel”. Vi hoppas att artikeln ger dig inspiration och nycklar till att bereda plats för löpningen i ditt liv. För även om det kanske inte känns så ibland så vet nog också du, innerst inne, att du behöver den.

Nya numret – RW nr 6 – i butik tisdag 2 juni

Ta en tjuvtitt på allt du kan läsa om i nya numret 

Så här gör du för att läsa Runner’s World digitalt

Prenumerera: 12 nr och en Garminprodukt 899 kronorNr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer