Ledarkrönikan: Springpusslet

Ledarkrönikan: Springpusslet


För att få till träningen krävs lika delar motivation, disciplin och planering. Men för att hålla igång träningen över tid krävs mer än så. Den här tidningens grundare Nils Lodin uttryckte det pricksäkert i en intervju jag gjorde med honom i samband med vårt 30-årsjubileum: Man måste ha lust. Känner man inte glädje inför löpningen så räcker inte motivation, disciplin och planering långt. Blir du inte lycklig av att springa – då blir det inte mycket sprunget.

I en hektisk vardag är det lätt att tappa bort just glädjen bakom överfulla tvättkorgar, mailkorgar och att göra-listor. Löpningen kan plötsligt kännas som ännu en trist plikt, ännu en självpålagd börda som är lätt att rationalisera bort – när vi egentligen borde göra tvärtom. För alla vi som springer vet ju att vi orkar mer, äter bättre, sover bättre, håller oss friskare och blir mindre stressade om vi tränar. Träningens effekter gör oss helt enkelt bättre rustade för att hantera vardagen. Löpningen skapar balans i tillvaron.

Men det är lätt att säga. Hur gör man i praktiken för att kombinera löpning med en fulltecknad kalender? Det är förstås högst individuellt. För mig, som är en utpräglad morgonmänniska, har det till exempel aldrig varit en bra idé att skjuta på träningen. Kommer jag inte ut före lunch minskar chansen snabbt att jag ska få till passet. Träna efter att ha nattat barnen? Glöm det. Därför ser jag till att planera in min träning de tider jag vet funkar för mig.

Transportlöpning och lunchpass är en annan livlina. Upplägget kräver viss framförhållning – men vilken träning gör inte det? Tidsvinsterna gör det värt allt pusslande, och genom att planera innehållet i varje pass kan jag ändå få en bra effekt. Dubbelpass och en hög träningsfrekvens (kort men ofta) får till viss del ersätta långpassen, men utöver det behöver jag inte kompromissa särskilt mycket med min träning. Och det är tur – för jag vet att jag behöver den. Löpningen balanserar mig.

Känner du likadant? I nya numret av RW möter du två familjer som har lagt sitt ”springpussel”. Vi hoppas att artikeln ger dig inspiration och nycklar till att bereda plats för löpningen i ditt liv. För även om det kanske inte känns så ibland så vet nog också du, innerst inne, att du behöver den.

Nya numret – RW nr 6 – i butik tisdag 2 juni

Ta en tjuvtitt på allt du kan läsa om i nya numret 

Så här gör du för att läsa Runner’s World digitalt

Prenumerera: 12 nr och en Garminprodukt 899 kronor
Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer