Linda, 33: "Så kom jag i mitt livs löpform under småbarnsåren"

Linda, 33: "Så kom jag i mitt livs löpform under småbarnsåren"


”När jag fick barn bestämde jag mig för att det skulle gå att fortsätta löpträna som tidigare. Men jag förstod att det skulle behövas planering för att få ihop mitt liv som heltidsarbetande polis med tre små barn och en man som också är polis och arbetar skift.

Ända sedan vårt första barn föddes har jag tagit med honom ut i löpspåret i en löpvagn, och nu när vi har tre barn så springer jag med min minsta i vagnen, medan min fyraåring och sexåring cyklar bredvid. Det är kanske inte den mest effektiva träningen, men vi rör i alla fall på oss och barnen älskar det. Ibland cyklar jag med minstingen i en barnstol där bak och så har jag de äldsta i en cykelvagn efter mig. Det blir rätt bra träning för mig, och barnen tycker att det är ett äventyr. 

Jag utnyttjar också transportsträckorna till och från jobbet till att träna. Jag bor 15 kilometer från jobbet och cyklar dit och hem tre dagar i veckan. De två andra veckodagarna hämtar jag barnen från dagis och måste åka kommunalt, då ser jag till att springa till jobbet. Jag har ordnat så att jag har en garderob på min arbetsplats med duschkräm, schampo, balsam, smink och kläder. Jag har till och med tagit med mig strykjärn och strykbräda dit. Allt det här gör att det blir smidigt att duscha och byta om där. 

Om jag vet med mig att jag kommer att springa till arbetet på tisdagen, så ser jag till att ha två matlådor med mig på måndagen så att jag ska slippa springa med en matlåda i ryggsäcken. Jag går upp klockan fem och innan jag cyklar iväg äter jag havregrynsgröt med äppelmos. Om jag springer stoppar jag i mig två ägg. Väl framme på jobbet äter jag fyra knäckemackor med smör, prästost och ingefärsmarmelad. Jag vet, jag är rätt fyrkantig av mig… Men det betyder inte att jag undviker sötsaker. Jag älskar till exempel semlor, jag kan äta stora mängder eftersom jag tränar så mycket – det är en skön känsla. 

Jag får ofta höra från andra att de också vill springa till jobbet. Då säger jag bara: ”Men gör det då!” Då kommer de ofta med ursäkter, att det inte passar av olika anledningar. Själv ser jag inga hinder, bara möjligheter. Om jag har möte från tidig morgon till eftermiddag så går jag upp tidigare, så att jag hinner cykla eller springa. Regnar det så springer jag eller cyklar i alla fall, det är bara en extra krydda om det är stormigt ute. Kanske har jag blivit som jag är på grund av att jag växte upp med en ensamstående mamma som klarade allt själv. Jag har liksom lärt mig att man inte kan vänta på att någon annan gör jobbet åt en. 

Förutom de två löppassen i veckan till jobbet så springer jag ett pass på helgen, när min man har barnen. Då blir det ofta backträning. Jag och ett gäng granntjejer har dessutom en löpargrupp på Facebook, där vi bjuder in varandra till löppass. Vi springer också roliga lopp tillsammans.

Jag gillar lite annorlunda lopp, som Ursvikstafetten, då man i lag om fem personer springer en sträcka på 15 kilometer var, med start klockan tolv på natten. Jag är sugen på Tjurruset också, och siktar på en Ironman i framtiden, så jag kommer att försöka få in mer simträning på schemat. Men egentligen är det inte att springa lopp som driver mig. Jag springer inte för att prestera, jag springer för att jag mår bra av det och för att det får mig att känna mig stark. 

I mars förra året skadade jag mig och fick ta en paus från löpningen under ett halvår. Men jag fortsatte att cykla och började träna mycket styrka. Det blev 5-6 styrkepass i veckan, oftast i form av tabata – det vill säga intensiv intervallträning med övningar som burpees, armhävningar och knäböj. Jag laddade ner en tabata-app som talar om när intervallerna börjar och slutar. Man kör stenhårt, allt vad man har tills appen piper. Det här kunde jag göra i vardagsrummet med barnen runt omkring och de tyckte att det var världens grej. När min minsta dotter var 10 månader så körde hon knäböj så fort hon hörde ljudet från tabata-appen, haha.

I november förra året sprang jag ett millopp på 47 minuter, trots att jag inte hade löptränat på sex månader. Jag som aldrig hade sprungit under 50 minuter tidigare. Innan jag började alternativträna kunde jag inte göra en enda armhävning, nu kan jag göra 30 stycken. Jag kunde inte göra en enda chin, nu kan jag göra 6 stycken breda, strikta. Den här träningen har både gjort mig starkare och till en bättre löpare. 

En del tycker att det verkar stressigt att ”klämma in” träning i ett redan hektiskt vardagsliv med heltidsjobb och barn – men det är precis tvärtom. Träningen gör så att man blir mindre stressad, det visar forskningen och det känner jag tydligt också. Jag har aldrig känt mig så avstressad, lugn och harmonisk som nu.”


HÄNG MED OCH LÄS MER OM LINDAS LIVSPUSSEL I NYA BLOGGEN


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Eva Maija

Måste vara finsk Sisu i dig också! /Äiti
Bra jobbat moster, lycka till på triathlon nu!


Maria

Hej Linda
Vill man träna så får man till det på ett eller annat sätt, själv har jag fem barn, yngsta är 2månader och den äldsta 7år. Jag löptränar 5-6 dagar i veckan fungerar jättebra.
Lycka till med din träning.
MariaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Skorna och platsen som ska göra det möjligt att spränga 2-timmarsgränsen på maran i vår!

Breaking2 närmar sig - nu släpps allt mer detaljer kring det uppseendeväckande rekordförsöket ifrån Nike.

Läs mer

Här är de bästa löprundorna i New York!

Sofia Hedström bor sedan 12 år tillbaka i New York. Här tipsar hon om bästa...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ledarkrönika: Att springa fritt - en mänsklig rättighet

Chefredaktör Christer Wernhult om det uppmärksammande ämnet "Sexuella trakasserier mot löpare."

Läs mer
Löpare föder löpare

Så mycket påverkar mammans aktivitetsnivå under graviditeten.

Läs mer
Löpning ger smarta barn!

Att hjälpa barnen med läxläsningen i all ära. Förmodligen är det lika viktigt för dina barns skolresultat att ta med...

Läs mer
Så kan löpningen vara en väg till integration - vi springer med Inlöparna

En löpande mötesplats för svenskar och asylsökande flyktingar. Inlöparna är integrationsinitiativet som ser löpning som ett otvunget sätt att umgås.

Läs mer