Linn Söderholm – bättre än någonsin
Linn Söderholm berättar om sin säsong och hur hon tränar. FOTO: DECA Text & Bild

Linn Söderholm – bättre än någonsin


Linn Söderholm är ambassadör för det anrika och bland löpare mycket uppskattade japanska varumärket Mizuno. Här berättar Linn om träningen och målsättningarna inför 2023 – och avslöjar vilka pass hon kör en vanlig vecka. 

[ANNONS] Linn Söderholm, 26, tävlar i hinder samt på medel- och långdistans för Sävedalens AIK. Hon har bland annat tre SM-guld på 3 000 meter hinder samt flera SM-medaljer på andra distanser. Linn är också ambassadör för det japanska skovarumärket Mizuno. Vi ringde upp henne för att stämma av läget inför säsongen.

Hej Linn, hur går träningen?

– Den går bra nu. Jag har fått bra kontinuitet under hela hösten och har kunnat springa mycket mer än vanligt. 

Säsongen 2022 tog du SM-guld på 3 000 meter hinder och blev i sista stund uttagen till EM – hur var det?

– Inför fjolårssäsongen hade jag inte samma grund som jag har nu. Men jag ville kvala till både EM och VM, så jag fick bara kasta mig in i tävlingssäsongen utan att egentligen vara redo för det.

– Det var rätt struligt under våren med skador i hälen. Så jag fick börja tävla utan att ha någon egentlig uthållighet och det började inte bra alls. Inför det första loppet tänkte jag att ”jag springer ett lopp och så har jag åtminstone gett VM-kvalet en chans”, men så blev det 40 sekunder för långsamt. 

– Men sen lyckades jag ändå tävla mig in i det. Även om man inte har den grunden man vill ha kan man ändå formtoppa. Jag lyckades komma ner några sekunder och till slut blev jag uttagen på ranking. När jag väl kvalade blev det en sån lättnad, allt bara släppte och då kom SM (där Linn vann på nytt PB, förf. anm.). Jag hade fått flera veckor då jag kunnat ligga på rätt bra volym och lite formtoppning. 

Sedan 2018 har du samarbetat med Mizuno, vad betyder de i din satsning? 

– Det betyder jättemycket. De har verkligen stöttat mig, oavsett om det gått bra eller dåligt. När vi började jobba tillsammans var de inte ett så känt märke i Sverige men under de senaste åren har de börjat växa, jag är glad över att ha fått vara med på den resan. Nu har de mycket på gång, till exempel med den nya kolfiberskon. 

Har du någon favoritsko?

– En Mizuno-favorit genom åren är Wave Inspire som är en distansko (se nedan), där kommer det en ny modell till våren. Nu i höstas fick jag testa en som heter Wave Neo Ultra som är en väldigt mjuk sko med ganska tunn ovandel och lite speciell snörning. Den var helt fantastisk när jag fortfarande hade lite problem med hälen eftersom den satt så bra på foten. Sedan dess har jag kört i princip allt i den. 

Till vilka pass använder du vilka skor?

– Jag är rätt tråkig när det kommer till det där. I princip alla pass kör jag i mina distansskor, så det har varit Inspire eller Wave Neo Ultra för det mesta. Jag är kanske inte jättesnabb på träning men så som det varit den senaste tiden känns det skönt att veta att man håller sig på den säkra sidan. 

– Sedan finns ju Mizunos mest kända, lite lättare sko: Rider. Den kör jag i ibland, men det är inte så ofta. 

I februari kommer Mizunos nya kolfibersko, Rebellion Pro – vad tycker du om den? 

– Jag känner mig så snabb i den! Jag har haft den på ett femkilometerslopp och ett tiokilometerslopp och jag satte landsvägs-PB på bägge.

Mizuno Wave Rebellion PRO – en spännande kolfibersko som släpps i februari 2023.
Under 2023 kommer Mizuno med fyra nya tävlingssko modeller varav två har kolfiberplatta.

Hur ser träningen ut just nu? Kan du ge exempel på en vecka?

– Nu är det mycket trösklar och mycket mer mängd (se ruta). 

Vad kommer ske framöver?

– Målet för hösten har varit att få kontinuitet och uthållighet. Vi har pratat om hur vi kunde göra träningen lite roligare, det blir ändå rätt hög mängd nu. Då började jag med att lägga in ett femkilometerslopp och ett tiokilometerslopp, och så skämtade vi lite om att springa halvmaraton också. Men så kände jag att det var rätt bra ändå – en spännande utmaning. Så om två veckor kommer jag springa ett halvmaratonlopp i SantaPola som ligger utanför Alicante i Spanien. 

Vad är ditt mål för 2023? 

– Det är att springa bra på VM på 3 000 meter hinder. 

En klassisk träningsvecka just nu för Linn Söderholm
Måndag: Gym. Det blir lite crosstrainer, styrka och löpning på eftermiddagen.
Tisdag: En jogg på morgonen och sen tröskel på eftermiddagen. Oftast 5–6 kilometer tröskel och sen lite backar efter det, typ 8 x 140 meter. När man bara springer och matar tröskel känner jag att jag kan bli lite uttråkad och då har det varit bra att lägga in de här snabbare inslagen som backarna. Man måste ändå fokusera lite mer på hur man springer då, att man träffar rätt och så. Sedan är det roligt med backar eftersom man snabbt blir så mycket bättre på det. 
Onsdag: Då blir det bara distanslöpning.
Torsdag: Dubbeltröskel. Oftast en sammanhängande, säg 20–25 minuter på morgonen. Tidigare år har jag alltid fått köra det här passet med alternativ träning men i år har jag kunnat springa det. På kvällen blir det oftast 4 x 2 kilometer eller något liknande. 
Lördag: Ibland tröskel och ibland lite hårdare, typ ”enkilometrare”.
Söndag: Långpass. En skillnad från tidigare år är att jag kör de här långpassen på 20–22 kilometer med en del tröskel i, typ 8–10 kilometer tröskel i långpasset. I söndags körde jag som exempel 15 kilometer snabbdistans och 10 kilometer tröskel.
Total veckomängd: 11–12 mil

Mizuno Wave Inspire 19

En av Linn Söderholms absoluta favoritskor är Mizuno Wave Inspire. Det är en väldämpad och stabil modell, perfekt för löpning på asfalt eller grus. Den 19:e versionen som kommer under 2023 har fått en ny form av den välkända Wave Plate vilket ger en ännu bättre övergång från fotisättning till frånskjutet.
Mellansulan gjord av MIZUNO ENERZY har blivit 2 mm tjockare jämfört med den tidigare versionen vilket ger ännu mer dämpning.
Ovandel är sömlös och välventilerad, och följer fotens rörelser väl. Yttersulan är gjord av det slitstarka X10 kolgummi och ger bra grepp och känsla mot underlaget.

Fakta Mizuno Wave Inspire
Vikt: ca 300 gram (herr US 9/42,5), ca 260 gram (dam US 8/39)
Häldropp: 12 mm
Pris: 1 900 kronorLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Löparfest i Stockholm, England och Tyskland

Emil Danielsson imponerade i sin säsongsdebut. Carolina Wikström klev in som femma genom tiderna och...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Det varma Varvet

Stockholm och Göteborg har bjudit upp till långlopp: klassiska Göteborgsvarvet och traditionsenliga Kungsholmen Runt i Stockholm. Dessutom har det varit...

Läs mer