Löparmat: Snabblagad medelhavslax

Löparmat: Snabblagad medelhavslax


Det här receptet är en lättlagad medelhavsrätt med fetaost, oliver och lax. Laxen innehåller protein och bra fetter men också en god mängd D-vitamin, som är extra viktigt för oss nordbor under den mörka årstiden.

Vitamin D bidrar till att musklerna fungerar som de ska, men reglerar också kalkbalansen i vårt skelett och våra tänder. Brist på vitaminet kan leda till benskörhet, men det finns även studier som visar att alltför låga nivåer kan öka risken för hjärtproblem, depression och vissa cancerformer.

Vitamin D får vi bland annat i oss via fet fisk som lax, sill, makrill och tilapia. För att täcka det dagliga D-vitaminbehovet behöver du äta 100 gram fet fisk. Under vår- och sommarhalvåret är det dock huden som är vår främsta D-vitaminkälla. Huden producerar D-vitamin i kontakt med solen; 20 minuter om dagen räcker för att förse huden med tillräckligt med sol.

Den mörka årstidens brist på solljus påverkar också vår dygnsrytm och våra hungerkänslor. Många känner sig ständigt trötta och sötsugna. Även här kan D-vitamin vara lösningen. Genom att äta en regelbundet och välja livsmedel som innehåller vitamin D kan man faktiskt hämma sötsuget.

Medelhavsinkokt laxfilé med matyoghurt och fetaostpotatis
2 portioner

LAXEN
300 g färsk laxfilé
½ gullök
1 dl tomatjuice
½ msk honung
½ msk salt
½ dl vitt vin
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
1 kvist färsk timjan
1 dl matyoghurt

Skär laxen i portionsbitar och lägg dem i en smord ugnsform. Skala och skiva löken, och lägg den i en kastrull eller traktörpanna tillsammans med tomatjuice, honung, salt, vitt vin och citronsaft. Låt allt koka i några minuter, tillsätt olivolja och timjan, och koka upp igen. Häll spadet över laxen och ugnsstek den i 150 grader i 20 minuter eller tills laxen har en temperatur på 48-50 grader. Mal lite svartpeppar över matlagningsyoghurten och servera den till fisken. 

FETAOSTPOTATIS 
5-6 potatisar med skal
½ rödlök
½ ask cocktailtomater
½ påse spenat
½ burk kalamataoliver
½ förpackning fetaost
Flingsalt och svartpeppar

Dela potatisen, lägg den i en ugnsform och tillsätt olivolja, flingsalt och svartpeppar. Stek potatisen i ugn i 200 grader, cirka 35 minuter. Skär rödlöken i små båtar och dela cocktailtomaterna på mitten. Blanda potatisen med rödlök, cocktailtomater, spenat, oliver och smulad fetaost strax innan serveringen.

ENERGIFÖRDELNING per portion enligt receptet:
687 kcal varav
47 g kolhydrater,
30 g protein,
42 g fett

Recept: Jenny Tilegrim, kock på Allatidersmatlagare.se


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer

Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer
Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja Wolk på Karolinska institutet.

Läs mer
Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer