Elitlöparna siktar på det första DrömVarvet

Elitlöparna siktar på det första DrömVarvet


2015 års upplaga av GöteborgsVarvet visar upp ett imponerande startfält. Kanske kommer vi till och med att få se det första ”drömvarvet”, det vill säga en segertid under 60 minuter.

– Klassen på loppet ökar för varje år. Nu är det den yppersta världseliten som är här. Det är bara ett par av de allra dyraste som vi inte kan få hit. Det svåra är snarare att vi tvingas säga nej till så många topplöpare, säger Per Crona, ansvarig för elitlöparna, i ett pressmeddelande. 

Varvet bjuder in 30-40 utländska löpare och står för deras resor och uppehälle. De konkurrerar inte om några stora prispengar men löparna har lärt sig att det är ett bra arrangemang med stor publik, där av det stora intresset, menar Per Crona. 

Fältets vassaste personrekord står världslöparen Jonathan Maiyo (Kenya) för. Han har sprungit 59:02 som snabbast och gjort fyra lopp under under 59:30, något som väcker förhoppningen om en segertid under 60 minuter på den tuffa banan. 

Den herrlöpare som blir först under 60 minuter belönas med en superbonus på 10 000 Euro. På damsidan gäller det att vara först under 68 minuter och där finns också goda chanser då sex damer i startfältet har sprungit under 70 minuter. En av dessa fjolårsvinnaren Worknesh Degefa (Etiopien) med 67:14 som personbästa. Segrarinnan från 2013, Isabella Ochichi (Kenya) kommer också tillbaka till årets lopp.
– Nice, fast and fun, det är mitt motto, meddelade Ochichi under dagens presskonferens. 

I år står även fyra duktiga japanska löpare på startlinjen. 

– De är här för första gången, två i varje klass. Japan är ett av få länder som kan konkurrera med de östafrikanska nationerna, och det speciellt på damsidan. Långlöpning har en lång tradition i landet och intresset är väldigt stort. Det här är ett nytt och spännande samarbete, säger Per Crona i pressmeddelandet. 

Från Sverige håller Per Crona speciellt ögonen på Mikael Ekvall (Strömstad LK) och Emma Nordling (Enhörna IF). Mikael slog Mustafa Mohameds svenska rekord i fjol och har inlett säsongen med att göra den bästa svenska tiden på 10 000 meter på 13 år (28:31:65). Emma tävlade klubblös i fjol och sprang in på en stark sjundeplats. I höstas blev hon trea på Lidingöloppet.

GöteborgsVarvet sänds i SVT1 i morgon lördag klockan 12.30-15.00 samt i SVT Play klockan 12.15-19.00. Första start går 13.00. 

LÄS MER
All info om loppet hittar du på www.goteborgsvarvet.se
Vinn TomTom Runner Cardio när du besöker oss på GöteborgsVarvet Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer