Lugnare fart ger rekordstart för VM-klar Ekvall

Lugnare fart ger rekordstart för VM-klar Ekvall


Mikael Ekvall slog igenom som maratonlöpare hösten 2015, då han sprang på snabbaste svenska tiden på 25 år. Tiden 2.12.07 var ynka 7 sekunder över den av SOK uppsatta gränsen till OS maran, och Micke riktade sin träning mot Rio-OS. Någon OS start blev det inte utan SOK ville sett fler resultat, så träningen fick riktas om mot Berlin Marathon. Där spände Micke bågen mot det svenska rekordet, men höll inte riktigt hela vägen. Ekvall kom ändå i mål på den snabbaste tiden någon svensk gjort i Berlin Marathon. Tiden 2.13.16 var klart under svenska VM gränsen och nu tränar Ekvall för fullt mot London-VM i augusti 2017. Träningen har stämts av med lopp på träningsläger i Australien och ”hemma” i Göteborg på Skatås 8:an där han satte nytt banrekord.

Du har startat 2017 riktigt bra, med snabbare lopp än någonsin både borta i Australien och på ”Skatås 8:an” i Göteborg. Är du i rekordform redan?
– Det känns bra, även om just dom här tävlingarna inte är dom viktigaste är det alltid ett bra tecken att man springer snabbare än tidigare år. Så det känner jag mig nöjd med.

Ser träning ut som tidigare och eller har du ändrat något som gjort att du startar året så bra?
– Jag kör lite annorlunda. Jag hade lite skadekänning i höstas, vilket har medfört att jag hittills under vintern kört två kvalitativa pass i veckan jämfört med ofta tre tidigare. Så intensiteten har varit lite mindre än tidigare år. Jag kommer öka upp så det blir tre fartpass varannan vecka nu från slutet av mars.

Så trots mindre intensitet i träningen har du klarat prestera bättre på de tävlingar du kört jämfört med tidigare?
– Ja, det verkar som det funkar bättre för mig med lite lägre intensitet och något högre volym. Samtidigt ska jag ju öka upp intensiteten något nu.

När du nu ökar upp intensiteten, kommer du minska volymen då?
– Jag kommer ligga på samma nivå i volym, den förändringen jag redan gjort och kommer hålla kvar vid nu när jag går upp på tre kvalitativa pass vissa veckor är att jag verkligen tar det lugnt på tröskelpassen. Tidigare tänkte jag lite för mycket på farten. Jag har helt enkelt velat springa lite för fort just på tröskelpassen, men nu bryr jag mig inte om farten längre utan utgår från att pulsen ligger rätt.

När du kör dina tröskelpass kör du då helt pulsstyrt, eller använder du som många andra elitlöpare en laktat-mätare också?
– Ja, jag har köpt mig en laktatmätare som jag kollar av med på vissa pass. Men oftast styr jag bara med pulsmätare. Tidigare har jag legat på runt 4,2 i millimol laktat på tröskelpassen och nu försöker jag lägga intensiteten så jag ligger på runt 3,5 till 3,8. Så jag ”safe-ar” lite mer nu. (Generellt brukar man utgå från att laktattröskel-gränsen ligger på värdet runt 4,0 millimol men det är en individuell gräns)

Nu när du utgår från pulsen, blir det då att farten skiftar lite från ett tröskelpass till ett annat?
– Nej, under vintern nu har det nästan varit exakt samma fart från gång till gång. Nästan på sekunden samma snittfart. Men jag har inte kollat av farten under tröskelpassen, utan bara haft tiden och pulsen uppe på klocka. Sen har jag stämt av farten efter och det har faktiskt blivit den samma på alla passen.

Hur kör du dina tröskelpass, rakt av eller med någon uppdelning?
– Under januari körde jag 10 km rakt av, med lång uppvärmning innan på 9 km. Så totalt bra volym där. Sen i februari har tröskelpassen varit 42 minuter. Det låter kanske lite konstigt med just 42 minuter, men upplägget där har varit att jag först inlett med 7 minuter på 5 slag under min tröskelpuls, sen 7 minuter på min tröskelpuls så upprepar jag detta till jag kommer till 42 minuter.

Intressant upplägg på tröskelpasset. Är din träning nu helt inriktad mot VM i London i augusti, eller hur ser upplägget ut?
– Först är mitt mål att springa bra på 10 000 meter i Stanford under våren och sen blir det Varvet här hemma. När jag sen går in i de tio sista veckorna innan VM kommer jag mer uttalat träna mot VM. Jag har kört det upplägget tidigare och det funkar bra för mig. Jag tränar så mycket annars också, runt 17-19 mil i veckan, så jag behöver inte ha fokus på maran någon längre period. Jag har två-timmars långpass varje vecka och oftast även något pass på 90 minuter, så det gör det enkelt att under maratonperioden gå upp på några längre långpass och något mer mängd vissa veckor.

Då är det 10 000-meters loppet som kommer upp först. Vad har du för ambition där?
– Främst att sätta personbästa. Jag gjorde 28.31 för två år sedan, men i fjol lyckades jag inte förbättra det. Så det är mitt mål i år att springa snabbare.

Runners World önskar Micke lycka till och kommer följa honom under året.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer