Lugnare fart ger rekordstart för VM-klar Ekvall

Lugnare fart ger rekordstart för VM-klar Ekvall


Mikael Ekvall slog igenom som maratonlöpare hösten 2015, då han sprang på snabbaste svenska tiden på 25 år. Tiden 2.12.07 var ynka 7 sekunder över den av SOK uppsatta gränsen till OS maran, och Micke riktade sin träning mot Rio-OS. Någon OS start blev det inte utan SOK ville sett fler resultat, så träningen fick riktas om mot Berlin Marathon. Där spände Micke bågen mot det svenska rekordet, men höll inte riktigt hela vägen. Ekvall kom ändå i mål på den snabbaste tiden någon svensk gjort i Berlin Marathon. Tiden 2.13.16 var klart under svenska VM gränsen och nu tränar Ekvall för fullt mot London-VM i augusti 2017. Träningen har stämts av med lopp på träningsläger i Australien och ”hemma” i Göteborg på Skatås 8:an där han satte nytt banrekord.

Du har startat 2017 riktigt bra, med snabbare lopp än någonsin både borta i Australien och på ”Skatås 8:an” i Göteborg. Är du i rekordform redan?
– Det känns bra, även om just dom här tävlingarna inte är dom viktigaste är det alltid ett bra tecken att man springer snabbare än tidigare år. Så det känner jag mig nöjd med.

Ser träning ut som tidigare och eller har du ändrat något som gjort att du startar året så bra?
– Jag kör lite annorlunda. Jag hade lite skadekänning i höstas, vilket har medfört att jag hittills under vintern kört två kvalitativa pass i veckan jämfört med ofta tre tidigare. Så intensiteten har varit lite mindre än tidigare år. Jag kommer öka upp så det blir tre fartpass varannan vecka nu från slutet av mars.

Så trots mindre intensitet i träningen har du klarat prestera bättre på de tävlingar du kört jämfört med tidigare?
– Ja, det verkar som det funkar bättre för mig med lite lägre intensitet och något högre volym. Samtidigt ska jag ju öka upp intensiteten något nu.

När du nu ökar upp intensiteten, kommer du minska volymen då?
– Jag kommer ligga på samma nivå i volym, den förändringen jag redan gjort och kommer hålla kvar vid nu när jag går upp på tre kvalitativa pass vissa veckor är att jag verkligen tar det lugnt på tröskelpassen. Tidigare tänkte jag lite för mycket på farten. Jag har helt enkelt velat springa lite för fort just på tröskelpassen, men nu bryr jag mig inte om farten längre utan utgår från att pulsen ligger rätt.

När du kör dina tröskelpass kör du då helt pulsstyrt, eller använder du som många andra elitlöpare en laktat-mätare också?
– Ja, jag har köpt mig en laktatmätare som jag kollar av med på vissa pass. Men oftast styr jag bara med pulsmätare. Tidigare har jag legat på runt 4,2 i millimol laktat på tröskelpassen och nu försöker jag lägga intensiteten så jag ligger på runt 3,5 till 3,8. Så jag ”safe-ar” lite mer nu. (Generellt brukar man utgå från att laktattröskel-gränsen ligger på värdet runt 4,0 millimol men det är en individuell gräns)

Nu när du utgår från pulsen, blir det då att farten skiftar lite från ett tröskelpass till ett annat?
– Nej, under vintern nu har det nästan varit exakt samma fart från gång till gång. Nästan på sekunden samma snittfart. Men jag har inte kollat av farten under tröskelpassen, utan bara haft tiden och pulsen uppe på klocka. Sen har jag stämt av farten efter och det har faktiskt blivit den samma på alla passen.

Hur kör du dina tröskelpass, rakt av eller med någon uppdelning?
– Under januari körde jag 10 km rakt av, med lång uppvärmning innan på 9 km. Så totalt bra volym där. Sen i februari har tröskelpassen varit 42 minuter. Det låter kanske lite konstigt med just 42 minuter, men upplägget där har varit att jag först inlett med 7 minuter på 5 slag under min tröskelpuls, sen 7 minuter på min tröskelpuls så upprepar jag detta till jag kommer till 42 minuter.

Intressant upplägg på tröskelpasset. Är din träning nu helt inriktad mot VM i London i augusti, eller hur ser upplägget ut?
– Först är mitt mål att springa bra på 10 000 meter i Stanford under våren och sen blir det Varvet här hemma. När jag sen går in i de tio sista veckorna innan VM kommer jag mer uttalat träna mot VM. Jag har kört det upplägget tidigare och det funkar bra för mig. Jag tränar så mycket annars också, runt 17-19 mil i veckan, så jag behöver inte ha fokus på maran någon längre period. Jag har två-timmars långpass varje vecka och oftast även något pass på 90 minuter, så det gör det enkelt att under maratonperioden gå upp på några längre långpass och något mer mängd vissa veckor.

Då är det 10 000-meters loppet som kommer upp först. Vad har du för ambition där?
– Främst att sätta personbästa. Jag gjorde 28.31 för två år sedan, men i fjol lyckades jag inte förbättra det. Så det är mitt mål i år att springa snabbare.

Runners World önskar Micke lycka till och kommer följa honom under året.

Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Ditt bästa år! Experternas smarta tips
 • 7 pannlampor i stor test
 • Vad är långpass?
 • Spring saktare! Forskare: Därför gör det dig snabbare
 • Redo för träning? Enkelt formtest som ger dig besked
 • Jesse Owens trotsade Hitler och nazismen
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.