Maria bygger långsamt

Maria bygger långsamt


Hennes höstsäsong innehöll fem tävlingar och på den sista, terräng-EM i slovakiska Samorin, gjorde hon säsongens bästa lopp genom att sluta på en 19:e plats i damernas seniorklass.
– Jag inledde höstträningen med vila och mitt enda mål för hösten var att få den första sammanhängande hösten utan uppehåll. Jag sprang Lidingöloppet för att jag tycker det är ett häftigt arrangemang.  Jag var egentligen inte förberedd för tremilen men jag tycker den är roligast. Efter det tog jag det lugnt igen. Terräng-SM var ett bra lopp att kicka igång lite tuffare höstträning med. Jag började succesivt lägga in tröskelpass. Jag känner hur otroligt hårt jag har tränat tidigare. Det jag har känt varit normalt har egentligen varit väldigt hög belastning. Jag är jättestolt hur jag la upp mitt lopp på Nordiska Mästerskapen. Jag plockade mycket på slutet då.

Efter en tredje plats på NM i terräng efter landslagskamraten Sara Christianssonn och hinderkombatanten från Finland, Camilla Richardsson, så var det dags för EM. Under de fyra veckor som skiljde NM och EM åt hann det hända mycket. – Innan EM så la vi in ett intervallpass i veckan. Jag kunde avsluta andra halvan starkare på EM och fick lära mig hur jag lägger upp ett mästerskapslopp. Jag tror att jag låg 63:a efter 2 km men gick i mål på som topp-20. Jag tror att mina sista 4 km var nästan lika snabba som Karoline Bjerkeli Grøvdal (norska som tog brons). Jag har haft mycket mer fokus på att lära mig i höst snarare än att prestera.

Maria Larsson karriär har gått i vågor. Hon var duktig när hon var yngre och som 19-åring tog hon så när medalj på Junior-EM på 3000 m hinder. Men hennes karriär har också kantats av problem och skador. För ett år sedan så träffade hon den australienska meriterade tränaren Nic Bideau som hon inledde ett samarbete med. I honom har hon funnit en trygghet och ett upplägg som passar henne bra. De skyndar långsamt med fokus att prestera på topp först om många år. Maria har hållit sig skadefri det senaste året och just det är något som de verkligen har prio på.

– Jag och min tränare Nic Bideau hörs väldigt mycket via sms. Programmet får jag per mail. Om allt rullar på har vi kontakt någon gång i veckan. När jag behövt det så hörs vi någon gång om dagen – det är lite varierande beroende på vad jag behöver. Jag är helt övertygad om att jag inte hade varit där jag är idag utan honom. Jag tror jag kommer förstå vad han har betytt än mer senare. Han formar mig på ett sätt som jag inte varit med om innan. Han är fantastiskt duktig på att fokusera på tänk snarare än prestation. Han övervakar mig på ett sätt som jag inte har varit med om innan.
De beslutade nyss att det inte blir någon inomhussäsong. – Jag kommer inte att tävla inomhus då vi inte ser att det gynnar mig inför sommaren. Jag kommer att fortsätta bygga långsamt och tävla på bana först i sommar.

Läs tidigare intervjun med Maria Larsson där hon berättar öppet om tidigare ätstörningar och hur hon startade om med Nic som coach

Foto: Deca Text & Bild


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer