Midsommarframgångar i löpningens olika former

Midsommarframgångar i löpningens olika former


I löpningen finns verkligen något för alla. Variationerna i hur och vad man kan springa är outtömliga. Om vi tittar på tävlingslöpningen firade svenska topplöpare framgångar under helgen på allt från 100-meterslöpning i friidrottens lagtävling ”Team Championships 1st League” via olika Midsommarlopp på hemmaplan till 100 miles loppet Western States i USA. Allt ryms under definitionen löpning, där många av oss säkert tog ett härligt löppass, en del med fart som motivation andra med upplevelsen i centrum och några för att känna den härliga känslan av att bli trött och få jobba med kropp och knopp.

Allt är löpning, men här berättar vi kort kring vad de svenska topplöparna gjorde internationellt, utan krav på att rapportera allt som hände. Vi börjar med den traditionella löpningen på bana där Sverige vann sin lagtävling i finska Vaasa och avancerade till högsta europeiska ligan i friidrott. Flera löpare la grunden till detta, och ska vi lyfta några blir det tjejerna som tog fullpoängare i sina grenar genom segrar i de individuella loppen. 800 meters stjärnan Lovisa Lindh tog hem sin favoritdistans på ett imponerande sätt och lika imponerande men kanske lite mer överraskande var Linn Nilssons seger på 3000 meter. Linn har öppnat säsongen starkt, och gjorde bland annat suveränt bra lopp i Bauhaus Galan där hon hade 9.01 på 3000 meter. Då kom Linn lite i skymundan av de redan etablerade svenska stjärnorna Meraf Bahta och Sarah Lahti, men nu var det hon som tog en seger i sin gren.

I bergen runt Chamonix avgjordes bergstrail-loppet Mont Blanc Marathon över olika distanser på olika dagar. I det internationellt högt rankade loppet tog svenska Mimmi Kotka en imponerande seger på 80 km distansen. Mimmi rapporterar själv att loppet var närmare 92 km och med 6600 höjdmeter. På den kortare maratondistansen 42 km, tog RW´s bloggare och etablerade ultra-trail stjärna Ida Nilsson en suverän 2:a plats trots att hon rapporterar att hon hade en riktigt tuff dag i bergen.


Mimmi vann i Mont Blanc Marathon 80 km.
Foto: Damien Ross. @drozphoto

Borta i USA, närmare bestämt i Squaw Valley i Kalifornien, avgjordes anrika och mytomspunna Western States 100 miles. På startlinjen hade vi två svenska elithopp genom Jonas Buud och Elov Olsson. Båda låg länge i toppen i loppet, men den grymma värmen på bitvis över 40 grader gjorde det redan tuffa loppet än mer utmanande för löparna. Efter mer än 18 timmars tävlingstid nådde Jonas och Elov målet som hjältar på sina 12:e resp 13:e plats. Jonas berättar att det kändes som han kokade stora delar av loppet. – Många, band annat storfavoriten i loppet, lyckades inte ta sig i mål och det kan tilläggas att Elov inte hade med pannlampan när skymningen föll och räddas lite av att han kunde hänga med Jonas till en kontroll där han fick sin egen lampa.


Jonas och Elov i Western States.
Foto: i Run Far  Läs deras Twitter rapport från Western States

Foto på Linn: Deca text & bild

Grattis till alla och kolla in våra rapporter/bilder från Mont Blanc Marathon och Western States på Runner’s Worlds svenska instagramsida @runnersworldswe


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer