Midsommarlöpning på fjället – en lisa för själen

Midsommarlöpning på fjället – en lisa för själen


Vi ville hitta ett sätt att träffa sköna människor med samma intresse för löpning, men utan prestationshets, berättar Magnus Åkerblad, en av grundarna till det som kallas Soulrunning på några håll och Midsommartrail på Storulvån på STF’s hemsida. Ett annat mål var också att få fler att springa stig och fjäll, våga lämna motionsspåret och inse att gränsen inte behöver gå vid 5, 8 eller 10 km i spåret. 

”Långt, lugnt och länge” var ett måtto. Svenska Turistföreningen i Storulvån var inte sena att haka på Magnus och hans kompanjon Joels idé och 2014 var det första midsommareventet ett faktum.

På årets helg var såväl barnfamiljer som par och ensamresande på plats och det fanns något för alla. Under tre dagar var fjällekis öppet för de små och för de som ville springa fanns tre grupper med olika distans och hastighet att välja på.

Huvudledarna för grupperna har alla fjälledarnormen och fokus på säkerhet är central. Ala turer anpassas till gruppen och rådande väder. Under passen gavs också tips på både vadning, utförslöpning och passage över snö. Det bjöds också på både föreläsningar och rörlighetspass för löpare, schemat varierar varje år.

I Midsommartrail-paketet ingick också helpension och möjlighet att ta med en matsäckslunch om man skulle iväg på en längre tur samt att testa utrustning som skor, stavar, kompass och löparryggsäckar.
Vädret var som det brukar i fjällen- omväxlande! Det bjöds både på sol, regn och blåst och det blev många passager över snöfält under turerna. Vattnet ur fjällbäckarna smakade frisk, bastun gudomlig och maten alldeles fantastisk efter några timmar på fjället med glada likasinnade.

Och det fanns verkligen möjlighet för alla att vara med:
– Min kollega tror inte på att jag är här, jag är ju en sån där kontorsråtta som inte springer, berättade Gustav, en av deltagarna som lurats med av sin springglada fru.  – Men det är ju jättehärligt, fortsatte han innan han skuttade utför en klafsig sluttning.

Läs mer om eventet här.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer