Musse möter superjapan på maran

Musse möter superjapan på maran


Japanen Yuki Kawauchi är rebellen som bor hemma hos mamma. Han är amatören som slår alla proffs och har sprungit 56 maror på fem år. 13 av dem fortare än det svenska rekordet. 3 juni ska han besegra 20 östafrikaner och Mustafa Mohamed, som jagar sitt 25:e SM-guld. Det är ett rekord i sig som kan tangeras på ASICS Stockholm Marathon.

Kenyanska och etiopiska löpare har fullständigt dominerat inom maratonlöpningen på 2000-talet. Mitt bland dem står Yuki Kawauchi ut. Han är den japanske skoltjänstemannen som arbetar heltid och ändå har han sprungit 56 maratonlopp de fem senaste åren. 13 av dem fortare än det svenska rekordet. Dess ägare Kjell-Erik Ståhl blev en gång i tiden känd för sitt flitiga tävlande, men det överträffas i både kvantitet och kvalitet av Kawauchi, som med tre undantag samlat de 56 marorna på tider mellan 2:08 och 2:16. Som jämförelse har bara fem svenskar sprungit på 2:12-2:16 under hela 2000-talet. Japanen kommer till ASICS Stockholm Marathon med ett tydligt mål.

– Jag hoppas slå banrekordet och bli den som har sprungit den snabbaste maran på svensk mark. Men främst vill jag slåss om segern. Det blir ett viktigt steg fram mot VM i London, hälsar Yuki Kawauchi från Tokyo.

Ifjol slogs det 33 år gamla banrekordet som nu är 2:10:58. En av de få svenskar som har sprungit på Kawauchis tider som bäst är Mustafa Mohamed. I lördags vann han sitt 24:e SM-guld. Det var faktiskt det första på halvmaraton efter tidigare titlar på 3 000 hinder, 3 000, 5 000 och 10 000 meter, i terräng och på maraton.

– Det vara bara början. I Stockholm siktar jag på 25:e! säger Mustafa Mohamed.

Nästa lördag kan Musse alltså fira guldjubileum. 25 SM-titlar skulle vara lika många som legendariske Eric Lemming erövrade för över hundra år sen och som sprintern Johan Wissman kom upp i vintras. Vem blir Sveriges meste SM-vinnare i friidrott genom tiderna? Och kan ständigt tävlande Yuki Kawauchi slå de uppemot 20 östafrikaner som är anmälda till AISCS Stockholm Marathon? Bland dem finns VM-femman Shumi Dechasa, etiopier som nu springer för Bahrain och Musses gamle hinderrival Michael Kipyego, Kenya. Båda har sprungit maran på 2:06.

Text: Från pressmeddelande från ASICS Stockholm Marathon


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer