Musse om den nya superdrycken

Musse om den nya superdrycken


Göteborgsbaserade företaget Maurten har i nära samarbete med Chalmers tagit fram sportdrycken som finns i förpackningarna 320 eller 160. Siffror utgår hur många kalorier man får i sig på en halv liter utblandad dryck. I 320 är det dubbelt så mycket energi jämfört med de flesta andra sportdrycker på marknaden.

Det unika med drycken är, enligt Maurten, att magen trots den höga halten av socker klarar att ta upp och distribuera drycken till de arbetande musklerna. Normalt sett ger höga koncentrationer av socker en långsam magtömning och många får magproblem. Maurtens lösning är delvis hemlig, men går ut på den höga koncentrationen av socker i form av maltodextrin och fruktos ”kapslas in” när den når magsäcken i någon som kallas hydrogel. Hydrogelen är gjord av kostfibrerna Alginat som man tar från cellväggarna i brunalger och Pektin som bland annat finns i äpple. ”In kapslingen” gör att kolhydraterna sedan lämnar magen i en jämn transport ut i tarmen och vidare med blodet till de arbetande musklerna.

Maurten har knutit till sig flera av världen bästa löpare vilket har gjort att drycken fått uppmärksamhet internationellt. Även i Sverige använder flera av de absolut bästa löparna drycken och en som finns med i marknadsföringen är Mustafa ”Musse” Mohamed. RW stämde av med ”Musse”.

Nu vet vi att du har ett samarbete med Maurten men tänkte ändå fråga vad du tycker om den nya drycken?
– Jag fick prova drycken på ett tidigt stadie i utvecklingen och jag tycker den funkar väldigt bra, inte bara som energi under långa lopp och pass utan även för återhämtning.

Hur menar du att den påverkar din återhämtning positivt?
– För mig är det en fördel att jag får i mig så mycket energi på mängden vätska. Det gör det enkelt att direkt efter, men även under pass få i sig energi. Under passen är det framförallt på de längre träningspass jag använder drycken, men sen direkt efter dom tuffa passet tycker jag det känns positivt att få i mig ny energi snabbt.

Känner du av att det är mer energi per enhet än i de flesta andra sportdrycker, och hur känns det i magen med så mycket socker?
– Magen känns bra. Jag har inte fått några problem, och jag tycker inte det känns tungt eller så. Sen upplever jag det som att jag direkt efter passen inte har samma behov som tidigare att få i mig annan energi. Det tycker jag är bra om jag behöver transporter mig hem efter ett pass och inte kan få i mig annan energi direkt.

Här rör det sig om rena kolhydrater, och många pratar om att man behöver protein främst direkt efter passen, hur ser du på det?
– För mig är det viktigast att återställa energibalansen direkt, protein och fett kan jag få i mig senare. Så just i det kritiska läget direkt efter passen tycker jag det är viktigt att få i mig energi direkt. Nu kan jag till och med få i mig viss del av energin innan jag startar nedjoggen, vilket jag upplever som positivt.

Har du varit med i utvecklingen av drycken.
– Ja, redan för ett år sedan fick jag testa. I början testade jag gelen men sen har det mer och mer blivit drycken som varit i fokus. Så jag har fått tycka till om allt från smak till konsistens.

Ni är ju många svenskar och även världslöpare som använder drycken nu, har du hjälp till att nå ut till dom andra löparna?
– Ja, givetvis har jag påverkat lite bland de svenska löparna. Får man något man tycker är bra och funkar vill man tipsa andra. Så det verkar positivt.

Om vi lämnar drycken, hur är din form inför stundande säsong?
– Ja, det har varit lite upp och ner hittills i år. Jag hade en riktigt bra träningsperiod i Sydafrika under januari. Sen när jag kom hem hade jag en period med ett strulande knä, men det släppte så jag kom igång igen. Men just nu är det en fot som jag haft några dagar. Så det hoppas jag inte blir långvarigt.

Vad gör du när det strular, blir det mycket alternativ träning?

– Ja, det har givetvis berott på hur det känts. Jag vill inte förlänga läk processen genom alternativ träning. Har jag känt att det belastat känningen har jag vilat och bara fokuserat på rehabstyrka.

Annars, vad har du för mål i år?
– Jag åker till Flagstaff om någon dag, och kommer träna där i 5 veckor. Om allt går som det ska springer jag nog ett 10000 meters lopp där borta. Sen när jag kommer hem är Varvet det stora målet under våren. Sen fortsätter jag förmodligen med lite kortare lopp under sommaren och en mara till hösten.

RW Tackar för intervjun och önskar Musse lycka till och vi kommer framöver testa den nya drycken.


Isabellah Andersson är precis som Musse med i Maurten’s marknadsföring


Etiopiske stjärnlöparen Kenenisa Bekele är en av världslöparna som använder Maurten


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer