Nitroglycerin bra för ditt skelett

Nitroglycerin bra för ditt skelett


Vid 20 till 25 års ålder är skelettet som starkast och därefter försvagas det sakta men säkert. Mest drabbade är kvinnor efter klimakteriet eftersom den omställda östrogenhalten ytterligare driver på processen.

Det finns en del olika rekommendationer för vad man kan göra för att minska denna utveckling hålla skelettet starkt. Vanligt är fysisk aktivitet, att sluta med tobak och förändringar i kosten. En nyligen publicerad studie från San Fransisco har upptäckt en ny behandlingsform. Genom att smörja in huden med en salva innehållande nitroglycerin sågs att skelettets hårdhet ökade markant.

Studien utfördes på kvinnor som under två års tid smörjde in sig med salvan alternativt en salva med placebo. De kvinnor som smörjde in sig med nitroglycerin visade en ökning i kortikala bredden* och bentjockheten (konstigt ord men vet inte vad du är ute efter, bentäthet?) med hela 25 procent i benen och 15 procent i armarna jämfört med placebogruppen. Forskarna ansåg detta vara ett oväntat resultat då det inte har uppnåtts med de behandlingsmetoder man använder sig av idag. Tyvärr fanns en baksida med salvan. Flera av kvinnorna upplevde en stark huvudvärk som bieffekt och detta var så besvärande att många valde att hoppa av studien i förtid.

En intressant studie på ett problem som många lider av. Man kan hoppas på att vidare forskning kan komma runt problemet med biverkningen eller att behandlingen kan komma att hjälpa personer som riskerar att drabbas av svår benskörhet. Som en frisk person tror jag ändå att en hälsosam livsstil med vardagsmotion och en kost och/eller kosttillskott innehållande mycket D-vitamin och kalcium bästa boten om man vill förebygga benskörhet!

* Ett ben består av en inre mjukar del och en yttre del av mer massivt, kompakt ben. Den senare kallas kortikalt ben.


[form code=26]


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Camilla

Nitroglycerin låter inte som ett sunt sätt att hjälpa människor med benskörhet. Tycker man skall hålla sig till så naturliga hjälpmedel/tillskott som möjligt. Som vitamin D och Kalcium. Antingen extra via maten eller som kosttillskott.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både mandlar och olivolja. Perfekt att...

Läs mer
Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din träning!

Läs mer
Löparmat: Frukt- och valnötslimpa

Planerar du för helgens löppass? Här är vår kostexpert Emma Lindbloms goda frukt- och valnötslimpa, perfekt som återhämtning efter träningen!

Läs mer