Nya fakta om D-vitamin och skelettet
En Ironman är för de flesta en rejäl utmaning och ett tufft mål. Få människor kan skryta med att ha klarat av 30 stycken under en livstid. Greger Sundin gjorde 30 stycken på 30 dagar. I den här filmen kan du höra hela den inspirerande historien.

Nya fakta om D-vitamin och skelettet


D-vitamin har en viktig funktion i bildandet av vårt skelett. Tillsammans med kalcium är det den stora byggstenen för ett starkt och friskt skelett. Hos barn är det viktigt när man växer och hos äldre då skelettet blir skörare. Det är därför viktigt som äldre att få i sig tillräckligt med D-vitamin.

En ny amerikansk studie har visat att ett extra tillskott av D-vitamin inte bara stärker skelettet, utan även vetskapen om att man får ett starkare skelett gör att man inte alls känner samma rädsla för att trilla. Forskarna tror att vetenskapen om det starka skelettet inte i samma utsträckning drabbas av frakturer kan vara den bidragande orsaken till den inskade rädslan. Detta får i sin tur andra positiva effekter som att de ökar den fysiska aktiviteten som även den gör att skelettet stärks.

Oavsett om du är äldre eller yngre, mycket aktiv eller inte lika aktiv så har vi alla ett konstant behov av D-vitamin, inte bara för skelettet utan även för andra funktioner i kroppen som kaliumbalansen som i sin tur påverkar vätskebalansen i kroppen. Så nu under vintern när solen inte kan ge dig vitaminen är det viktigt att vara noggrann med att få i sig D-vitamin. D-vitamin finns natuligt i livsmedel som fisk och ägg, men det är svårt att nå upp till behovet så att under vintern ta ett kosttillskott innehållande D-vitamin är ett bra val.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer

Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer
Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja Wolk på Karolinska institutet.

Läs mer
Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer