Nya Jönköpning Marathon satsar på välgörenhet

Nya Jönköpning Marathon satsar på välgörenhet


Sveriges största mara har precis avgjorts i huvudstaden och nästa stora maratonlopp i Sverige blir nya Jönköping Marathon i augusti. Med marornas mara New York som förebild är banan dragen så man passerar alla stadsdelar med målgång på Munksjöbron i centrala Jönköping. Initiativtagare och grundare av loppet är löparprofilen Tony Hatefnejad tillsammans med Per Selskog. Tony är tävlingsledare och arrangerar loppet med Team Runner’s High, och precis som i New York knyter man an loppet till välgörenhet.

Barnrättsorganisationen Erikshjälpen blir insamlingspartner vid Jönköping Marathon. – Anledningen till att det blev just Erikshjälpen är att de visat det engagemang och driv som vi tror krävs för att samla in mycket pengar till behövande. Vi är mycket glada och stolta över detta samarbete och framför allt glada över att vi kommer att göra skillnad, säger Tony Hatefnejad. Inför och i samband med Jönköping Maraton kommer pengar samlas in till Erikshjälpens katastroffond, till insatser för barn som drabbas av krig och katastrofer.

Flera kända artister, både från Jönköpingsområdet och den nationella musikscenen, kommer att delta i insamlingen och springa Jönköping Marathon & Halvmarathon. Redan nu är det klart att Jönköpingsbördige Samuel ”Allywan” Nazari, som var aktuell i årets Melodifestival och även medverkat i TV4-satsningen Lyckliga Gatan, deltar. Det gör även Mårten ”Promoe” Edh, medlem i bandet Looptroop Rockers, som blivit Sveriges största hiphop-export.
– När jag sprang Västsahara Marathon blev jag inspirerad av loppets slogan ”I run best when I run free”. Folk som lever under ockupation har samma rätt att röra sig som du och jag har. Min frihet att springa handlar också om alla människors rätt till frihet att röra sig över gränser. Ett annat maratons slogan som utmanat mig är Palestinas ”Right to movement”. Löpning är socialt engagemang för mig. Därför springer jag för barn i katastrofer, säger Mårten ”Promoe” Edh som kommer att springa Jönköping Marathon för Erikshjälpen i augusti.

Fler kända namn som hakat på Erikshjälpens kampanj ”spring för barn i katastrofer” och startat egna insamlingar i sommar är löpar-influencern och tävlingsledaren Tony Hatefnejad och Yoie ”Rastarunner” Bohlin. Även komikerparet och bröderna Emil och Daniel Norberg kommer att delta i kampanjen. Bröderna springer tillsammans Lidingöloppet i september.

 – Jag har alltid sprungit väldigt mycket, jag byggde egna hinderbanor som liten, gjorde snitslade banor i skogen och sprang i oplogade diken på vintern, säger Emil Norberg som ser fram emot loppet och tycker att det känns fint att samtidigt kunna göra en insamling. Daniel Norberg har inte ägnat sig åt så mycket löpning tidigare. – Det här blir ett bra tillfälle att komma igång med träningen, säger han.

Victor Egerbo, insamlingskoordinator på Erikshjälpen, är glad över engagemanget som finns hos dem som nu väljer att springa lopp för barn i katastrofer och han hoppas även att fler vill göra egna insamlingar i samband med lopp eller andra utmaningar. – Oavsett vilket lopp man springer och om man är motionär eller elit kan man göra en egen insamling och springa för barn i katastrofer. Det kan också bli en utmaning till dina vänner och familj att vara med och ge, säger Victor Egerbo.

Läs mer om Jönköping Marathon som avgörs den 19 augusti


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer