Öloppet får ny bansträckning

Öloppet får ny bansträckning


Tävlingen riktar sig både till eliten och motionären och sträcker sig över två alternativa bansträckningar, Öloppet och Öloppet Sprint.

Öloppet passerar över 17 öar och den totala sträckan är ca 4 mil, varav 5 kilometer är simning. Längsta löpsträckan är omkring 7 kilometer och längsta simsträckan är ca 1000 meter.

Öloppet Sprint går över en kortare och snabbare bana, och deltagarna passerar 11 öar. Den totala sträckan är drygt 22 kilometer, varav 2 kilometer är simning. Längsta löpsträckan är 6 kilometer och längsta simsträckan är drygt 600 meter.

Med totalt 600 startande lag kommer deltagarna avverka den 4 respektive 2 mil långa banan på tider mellan 2 till 8 timmar innan de når mål på Styrsö Bratten.

Ni har en ny bansträckning inför årets Öloppet. Vad blir största skillnaden från fjolårets bana?
– Den stora skillnaden är att vi nu har start och mål på samma plats; Styrsö Bratten. Med det nya upplägget hoppas vi kunna skapa en riktigt härlig känsla för både deltagare och publik. För deltagarna innebär den nya bansträckningen bl.a. en ny häftig simpassage över den så kallade snobbrännan, där man simmar genom en smal och kanaliserande ränna innan uppstigningen på Köpstadsö.
För publiken innebär den nya bansträckningen att man kan följa deltagarna vid den första simsträckan. Det blir även enklare att följa deltagarna vid flera olika platser under tävlingsdagen, säger Henrik Hartman, tävlingsledare för Öloppet.

Finns det något man bör tänka extra på inför den nya bansträckningen?
– Inledningsvis blir det efter en kortare löpsträcka en tuff simsträcka på ca 1000 meter. Föregående års bansträckning inleddes också med en längre simsträcka, men då var den första löpsträckan betydligt längre. På Vrångö bjuder den nya bansträckningen på en längre löpsträcka, som i år mäter drygt sju kilometer. På Vrångö börjar deltagarna bli rejält trötta efter ett flertal simsträckor med kraftig ström. Vid varmt väder kan löpningen bli rejält tuff om man inte cabbar ner och ser till att vätska upp vid energistationen i Vrångö hamn.

Hur många lag är anmälda idag? Hur många lag förväntar ni kommer delta?
– Vi har idag ca 550 lag anmälda. Öloppet är det ett väldigt tryck på och de 300 platserna tog i november slut på ett par dagar. Öloppet Sprint har idag ca 250 lag anmälda så om man fortfarande är sugen på att delta, så finns det möjlighet i Öloppet Sprint! Det anmäler sig lag varje dag så tävlingsorganisationen är beredda på att drygt 600 lag startar den 1 augusti (300 lag Öloppet och 300 lag Öloppet Sprint).

Vad gör Öloppet till den största swimrun-tävlingen i världen?
– Vi är övertygade om att det är bansträckningen i kombination med det stora åskådarantalet. Öloppet vill skapa en häftig upplevelse för alla närvarande, men framförallt en rejäl utmaning för deltagarna. Det är en mycket krävande bana och västkusten kan bjuda på riktigt kärva förhållanden. Som år 2013 då vi hade 14 m/s med regn och åska.

Varför tycker du att man ska anmäla sig?
– Swimrun är en idrott där man tillsammans med en lagkamrat får tänja på sina fysiska gränser. Vare sig man är elitidrottare eller mer seriös motionär så kommer man i Öloppet att ställas inför en rejäl utmaning, men också få chansen att uppleva något fantastiskt.
Trots utmattning så fullkomligen lyser det i ögonen på de som korsar mållinjen. Många deltagare har presterat långt bortom vad de själva trodde att de var kapabla till, och de har gjort det tillsammans i ett lag!

Se bansträckningen här.

Läs mer om tävlingen och anmäl dig här.Se bilder från fjolårets swimrun-tävling här.

Foto: Jakob EdholmLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre snabba millopp i sommar!

Oavsett om du ska springa ditt första lopp eller jagar ett nytt personbästa (det gör...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Therese Alshammar mot nya utmaningar

Therese Alshammar, en av världens bästa simmare genom alla tider, har kommit ut ur garderoben...

Läs mer

Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Herrproffs tävlar i IRONMAN Kalmar 2017

Man fortsätter att separera proffsen även i nästa års IRONMAN Kalmar och Köpenhamn. 2017 tävlar...

Läs mer
Så följer du Ironman World Championship

Ikväll kl 18.30 svensk tid går starten för årets Ironman World Championship på Hawaii. Så gör du för att följa...

Läs mer
Kona time - alla svenskar som tävlar i Ironman World Championship

Lördag 8 oktober avgörs Ironman World Championship på Hawaii. Åsa Lundström är med i proffsklassen och har goda chanser att...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer