OS i Rio: Din guide till löptävlingarna

OS i Rio: Din guide till löptävlingarna


När sommar-OS anordnades för första gången i Aten 1896 deltog 276 idrottsmän. När spelen genomförs för 31:a gången i Rio de Janeiro, kommer 10 500 idrottare från 206 nationer att slåss om sammanlagt 918 medaljer!

Vad har vi då att se fram emot vad gäller löpgrenarna? På de kortare distanserna är det som vanligt ett stort fokus på herrarnas 100-metersfinal som i år bjuder på ett hett tungviktsmöte i Rio mellan regerande mästaren Usain Bolt och den dopningsbefläckade amerikanen Justin Gatlin. 

På 5 000 och 10 000 meter har etiopiska löpare dominerat under de senaste olympiska spelen, med namn som Meseret Defar, Tirunesh Dibaba och Kenenisa Bekele. Det östafrikanska landets löpare ser ut att kunna ta medaljer även i år. Men på herrsidan bröts den östafrikanska dominansen vid London-OS av britten Mo Farah, som tog guld på bägge distanserna. Dessutom knep hans träningskompis i Nike Oregon Project, amerikanen Galen Rupp, silvermedaljen på 10 000 meter. Mo Farah kommer att vara på plats i Brasilien för att försvara sina guldmedaljer. Formen är dessutom god, på Diamond League i Oregon i slutet av maj, knep han förstaplatsen med världsårsbästat 26.53 på 10 000 meter. 

När det handlar om maratondistansen är stalltipset att både herr- och damsegraren kommer från Etiopien eller Kenya – som precis klarade sig från avstängning från OS på grund av landets oförmåga att hantera den utbredda dopningsproblematiken. Vinnaren av herrloppet i London-OS 2012 var emellertid ugandiern Stephen Kiprotich, som följde upp det med ett VM-guld året därpå i Peking. Kiprotich springer fortfarande snabbt, bland annat sprang han in på en fjärde plats i Tokyo Marathon tidigare i år, så han lär finnas med i kampen om medaljerna i Rio. 

En intressant start gör nämnda Galen Rupp. I februari vann han det amerikanska OS-kvalet i ett varmt Los Angeles, före Meb Keflezighi (OS-silver 2004). Det var därtill Rupps debut på maratonsträckan. Rupp springer även 10 000 meter under de olympiska spelen. Håll ett öga på honom!

För svensk del har vi i dagsläget följande löpare klara:

Meraf Bahta på 5 000 meter.
Meraf, som tog guld på 5 000 meter vid EM i Zürich 2014, har i år satt svenskt rekord på 3 000 meter, 5 000 meter och på 10 kilometer landsväg.

Sarah Lahti på 10 000 meter. 
Sarah Lahti har också blivit ny svensk rekordhållare, både på 10 000 meter och på en engelsk mil inomhus.

Charlotta Fougberg 3000 meter hinder. 
På Bislett i Oslo sprang Charlotta Fougberg in under OS-kvalgränsen och den 21 juni annonserades att hon fått en biljett till Rio. 

Lovisa Lindh 800 meter 
Lovisa har gjort en strålande säsong och klarade kvalgränsen redan i början av juni. Men inte förrän med EM-bronset i Amsterdam var OS-biljetten säkrad. 

Och såklart Susanna Kallur på 100 meter häck!

Missa inga lopp och favoriter! Kolla in vår stora guide: OS-program för alla löpgrenar (Klicka för att hämta PDF).


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Jenny Bergström

Tack för en bra sammanfattning inför OS. Jag inväntar med spänning en lika utförlig sammanfattning över hur läget ser ut på damsidan. För visst kommer den? Läste artikeln med mina barn och yngsta dottern undrade om inte några tjejer ska tävla i löpning i Rio. Lite trist att behöva svara att lika många tjejer som killar tävlar men att er tidning inte skrev en rad om den kvinnliga världseliten i denna OS-sammanfattning.
Och ja…jag såg att de svenska tjejerna var men ändå.


Nina Nyström

Hej Jenny! Point taken – vi förstår att första delen av artikeln är lite herrinriktad. Just den här artikeln är ursprungligen skriven för tidningen och av utrymmesskäl är det bara några av namnen som fått en extra mening eller två. Det nämns en del damer i artikeln, exempelvis Meseret Defar och Tirunesh Dibaba, men vi tar med oss att det definitivt borde varit några av damerna också som lyfts lite extra!
Vi kommer säkert återkomma med fler artiklar från OS och inför spännande lopp och då kommer vi som vanligt att rapportera om både dam- och herr-sidan!
Mvh Nina, webbred.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer