Projektet som jobbar för ett aktivt liv mot cancer

Projektet som jobbar för ett aktivt liv mot cancer


I januari 2010 fick Anna Rydstedt beskedet att hon hade cancer. Anna, som alltid varit väldigt aktiv och bland annat gjort ett gäng klassiker, fick idén att samla in pengar till Cancerfonden genom att göra en tjej-, halv- och en Svensk Klassiker under samma år och sälja reklamplatser som oavkortat gick till insamlingen. För att göra det och få någon form av portal så startade hon sidan langlopp.com.

I mars 2012 tog tyvärr cancern Annas liv. Projektet hade då inbringat mer än 200 000 kr. Ett av Annas önskemål var att Långlopp.com skulle leva vidare. Idag drivs projektet vidare av Annas man, Greger Rydstedt, med hjälp av Magnus Pålsson och Niklas Wahlström.

Hur mycket har ni lyckats samla in sedan projektet startade 2010?
– I skrivande stund har vi tillsammans, det vill säga privatpersoner och företag, samlat in drygt 760 000 kr. Syftet med insamlingen är glasklar – Ett aktivt liv mot cancer. Vårt mål är att fortsätta inspirera fler personer att skänka 1 kr/ minut via de lopp, tävlingar och andra fysiska aktiviteter som man utför och deltar i. Varje krona är viktig i kampen mot cancer, säger Greger Rydstedt.

Kan jag som privatperson eller företag delta i detta på något sätt? Hur gör man för att delta?
– Utmaningen 1 kr/min är ett utmärkt sätt att aktivera och motivera sig. Om man till exempel gör Ironman Kalmar på 10 timmar eller kanske Vansbrosimmningen på 43 minuter så gör man om minuterna till kronor och ger det som bidrag till cancerfonden. I dessa fall skulle en person skänka 600 kr för sin Ironman-insats och 43 kr för Vansbrosimningen. Varje krona gör skillnad och privatpersoner som företag kan vara med i utmaningen – stora som små aktiviteter är värdefulla. Detta är ett enkelt och motiverande sätt att röra på sig. Vill man bidra med pengar till insamlingen gör man det via sidan på Cancerfonden: https://www.cancerfonden.se/insamlingar/langlopp-com    

Hur aktiva i projektet är ni idag?
– Alla inblandade jobbar helt ideellt med detta så tiden är en utmaning, men vi deltar så ofta vi kan i olika projekt. Vi försöker givetvis också konstant sprida budskapet och få fler utövare samt locka fler att bidra eller starta en egen utmaning för att samla in pengar till cancerfonden.

Vilka är era största tävlingar där ni samlat in mest pengar?
– Vi har årligen två stycken återkommande projekt:

  • Annaloppet i Fengersfors är ett motions-/löplopp och som lockar ungefär 200 startande.
  • Jörgens Livslopp är ett cykellopp i Vasaloppsspåret. Bakgrunden till detta är att när Cykelvasan gick av stapeln i augusti 2012 var loppet omöjligt för Jörgen att genomföra då han precis genomgått en benmärgstransplantation och låg på sjukhus i Uppsala. I sjukhussängen bestämde han sig ändå för att genomföra loppet, fast senare under hösten. Senare under hösten cyklade Jörgen tillsammans med ett 20-tal vänner från Sälen till Mora. Det var starten till Jörgens Livslopp som nu, efter tre år, samlat in över 400 000 kr till Cancerfonden. Läs mer om Jörgens Livslopp.

Ytterliggare ett projekt som blivit årligen återkommande är Anders “thesuperjudge” Lindgren som deltar i olika lopp där han samlar in pengar. Anders började 2013 göra utmaningen 1 kr/min på sina lopp som han deltog i. Och han utmanade sina vänner. Nu tre år senare har hans projekt dragit in över 53 000 kr som gått oavkortat till Cancerfonden. Det finns mer att läsa om detta på hans blogg Thesuperjudge.wordpress.com.

Vad för typ av aktivitet kan man göra för att skänka pengar?
– Utmaningen 1 kr/ min är ett upplägg som går att använda på allt från promenaden till jobbet till att genomföra en Ironman. Det är inte storleken på bedriften som är det viktiga, utan att man gör en bedrift. Ingen aktivitet eller utmaning är för liten eller för stor, och alla kan vara med – privatpersoner som företag och grundidén är enkel: skänk 1 kr/minut. En 25 minuters promenad innebär 25 kr till insamlingen och vill du till exempel utmana dina fem kompisar att göra likadant så blir det ännu mer i bidrag. Har du en idé på en större utmaning så hjälper vi gärna till att arrangera den och skriver om den på langlopp.com.

Läs mer och kontakta langlopp.com här


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer