Projektet som jobbar för ett aktivt liv mot cancer

Projektet som jobbar för ett aktivt liv mot cancer


I januari 2010 fick Anna Rydstedt beskedet att hon hade cancer. Anna, som alltid varit väldigt aktiv och bland annat gjort ett gäng klassiker, fick idén att samla in pengar till Cancerfonden genom att göra en tjej-, halv- och en Svensk Klassiker under samma år och sälja reklamplatser som oavkortat gick till insamlingen. För att göra det och få någon form av portal så startade hon sidan langlopp.com.

I mars 2012 tog tyvärr cancern Annas liv. Projektet hade då inbringat mer än 200 000 kr. Ett av Annas önskemål var att Långlopp.com skulle leva vidare. Idag drivs projektet vidare av Annas man, Greger Rydstedt, med hjälp av Magnus Pålsson och Niklas Wahlström.

Hur mycket har ni lyckats samla in sedan projektet startade 2010?
– I skrivande stund har vi tillsammans, det vill säga privatpersoner och företag, samlat in drygt 760 000 kr. Syftet med insamlingen är glasklar – Ett aktivt liv mot cancer. Vårt mål är att fortsätta inspirera fler personer att skänka 1 kr/ minut via de lopp, tävlingar och andra fysiska aktiviteter som man utför och deltar i. Varje krona är viktig i kampen mot cancer, säger Greger Rydstedt.

Kan jag som privatperson eller företag delta i detta på något sätt? Hur gör man för att delta?
– Utmaningen 1 kr/min är ett utmärkt sätt att aktivera och motivera sig. Om man till exempel gör Ironman Kalmar på 10 timmar eller kanske Vansbrosimmningen på 43 minuter så gör man om minuterna till kronor och ger det som bidrag till cancerfonden. I dessa fall skulle en person skänka 600 kr för sin Ironman-insats och 43 kr för Vansbrosimningen. Varje krona gör skillnad och privatpersoner som företag kan vara med i utmaningen – stora som små aktiviteter är värdefulla. Detta är ett enkelt och motiverande sätt att röra på sig. Vill man bidra med pengar till insamlingen gör man det via sidan på Cancerfonden: https://www.cancerfonden.se/insamlingar/langlopp-com    

Hur aktiva i projektet är ni idag?
– Alla inblandade jobbar helt ideellt med detta så tiden är en utmaning, men vi deltar så ofta vi kan i olika projekt. Vi försöker givetvis också konstant sprida budskapet och få fler utövare samt locka fler att bidra eller starta en egen utmaning för att samla in pengar till cancerfonden.

Vilka är era största tävlingar där ni samlat in mest pengar?
– Vi har årligen två stycken återkommande projekt:

 • Annaloppet i Fengersfors är ett motions-/löplopp och som lockar ungefär 200 startande.
 • Jörgens Livslopp är ett cykellopp i Vasaloppsspåret. Bakgrunden till detta är att när Cykelvasan gick av stapeln i augusti 2012 var loppet omöjligt för Jörgen att genomföra då han precis genomgått en benmärgstransplantation och låg på sjukhus i Uppsala. I sjukhussängen bestämde han sig ändå för att genomföra loppet, fast senare under hösten. Senare under hösten cyklade Jörgen tillsammans med ett 20-tal vänner från Sälen till Mora. Det var starten till Jörgens Livslopp som nu, efter tre år, samlat in över 400 000 kr till Cancerfonden. Läs mer om Jörgens Livslopp.

Ytterliggare ett projekt som blivit årligen återkommande är Anders “thesuperjudge” Lindgren som deltar i olika lopp där han samlar in pengar. Anders började 2013 göra utmaningen 1 kr/min på sina lopp som han deltog i. Och han utmanade sina vänner. Nu tre år senare har hans projekt dragit in över 53 000 kr som gått oavkortat till Cancerfonden. Det finns mer att läsa om detta på hans blogg Thesuperjudge.wordpress.com.

Vad för typ av aktivitet kan man göra för att skänka pengar?
– Utmaningen 1 kr/ min är ett upplägg som går att använda på allt från promenaden till jobbet till att genomföra en Ironman. Det är inte storleken på bedriften som är det viktiga, utan att man gör en bedrift. Ingen aktivitet eller utmaning är för liten eller för stor, och alla kan vara med – privatpersoner som företag och grundidén är enkel: skänk 1 kr/minut. En 25 minuters promenad innebär 25 kr till insamlingen och vill du till exempel utmana dina fem kompisar att göra likadant så blir det ännu mer i bidrag. Har du en idé på en större utmaning så hjälper vi gärna till att arrangera den och skriver om den på langlopp.com.

Läs mer och kontakta langlopp.com här

Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Ditt bästa år! Experternas smarta tips
 • 7 pannlampor i stor test
 • Vad är långpass?
 • Spring saktare! Forskare: Därför gör det dig snabbare
 • Redo för träning? Enkelt formtest som ger dig besked
 • Jesse Owens trotsade Hitler och nazismen
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.