Rekordsnabbt av David Nilsson

Rekordsnabbt av David Nilsson


I höstas imponerade Högbys David Nilsson med sin 3:e plats i Lidingöloppet. Sen följde en höst och vintersäsong där David varvat flera fina resultat med perioder där småskador och sjukdomar stört träning och tävling. Men i holländska Venlo visade David att han trots allt är bättre än någonsin. Tiden 1:03:34 tar honom in på en 8:e plats på genomtiderna bästalistan i Sverige. Runners World stämde av med David efter loppet.

Grattis David till din suveräna halvmaratontid. Kan du berätta om dina ambitioner med loppet och hur loppet gestaltade sig?
– Målbilden var ungefär den tiden jag kom in på. Jag hoppades att min form skulle räcka till en halvminut snabbare tid än mitt personbästa som jag satte just i Venlo för två år sedan. Nu blev det ”pers” med 37 sekunder.
– Det var lite problematiskt innan loppet att veta vilken taktik jag skulle ha för att nå tidensmålet. Min rumskamrat, dansken Abdi Hakin Ulad, skulle ha en hare som skulle hålla 2:55 fart. (2:55 min/km i fart) Det lät lite för snabbt, samtidigt visste jag att Abdi kanske inte var i sin absolut bästa form. Sen var det lite tunt med löpare runt den tid jag siktade på så jag var orolig för att bli själv. Men jag chansade på att det skulle bli någon bra klunga i det tempo jag siktade på som alltså var runt 3:00 fart, så jag startade i det tempot. Men efter 1 km insåg jag att det skulle bli för långsamt att ligga där. Så då bestämde jag mig för att gå ikapp Abdi och den klungan han låg med. – Så på andra kilometern höll jag nog runt 2.50 för att komma ikapp, men även om den kilometern tog lite var det rätt beslut. Vi hade 14:45 vid 5 km och sen runt 30 blankt på milen mellan 5-15 km.

Hur var din känsla när du väl låg i den gruppen ni blev i 3-farten?
– Känslan var att det kunde gått lite snabbare faktiskt, även om jag drog på mig lite syra när jag sprang i kapp hittade jag in bra i det tempot. Men sen ungefär vid 15 km, splittrades det upp lite och då ökade dansken lite för markant i fart. Så från där fick jag köra själv och då blev det 3.05 fart, men där var det också en del motvind. Så jämfört med när jag gjorde min bästa tid var det här ett klart bättre lopp. För två år sedan var vi mycket mer folk som hängde ihop längre och kunde hjälpas åt. Nu fick jag jobba en tuff bit själv.

Ett riktigt bra kvitto på din form med andra ord. Hur ser planen ut nu?
– Jag har helt klart tankarna på att hitta en mara om ungefär en månad och där försöka springa under VM kvalgränsen på 2.17. Det känns lagom med en månad för mig att inrikta mot en mara.

Vad är det du vill få in i den ”maratonperiod” som nu kommer?
– Jag vill få in minst två långa tröskelpass på upp till en timme, och sen två bra långpass. Ett av långpassen vill jag helst vara ute i tänkt maratontid, så att jag jobbar på i 2 timmar och 20 minuter och att det då ger runt 35 km och det andra runt 3 mil.

Du är känd för att tävla mycket, kommer du frångå det nu när du går in i din maratonträning?
– Ja, jag ska släppa det mer än vad jag brukar, samtidigt tycker jag det känns rätt för mig med någon tävling. Så redan om 1 vecka kör jag ett millopp här i Holland och det blir kul att stämma av vad jag kan göra.

Återhämtningen nu, hur gör du får att snabbt gå vidare in i ny träning?
– Jag flyger hem redan ikväll, så det blir bra att vakna upp hemma på måndag. Sen tror jag det viktiga är att jag släpper det här loppet direkt mentalt och fokuserar framåt. Det var ett misstag jag gjorde i höstas efter Lidingö där jag behöll känslan efter det loppet för länge och inte då fokuserade mentalt på de andra loppen jag hade som kom efter Lidingö. Så nu tar jag det lugnt några dagar och fokuserar på att dra igång maratonträning och uppladdning.

Runners World tackar David för pratstunden och ser fram mot VM kval-maran senare i vår.


David Nilsson efter loppet i Venlo med dansken Abdi Hakin Ulad. David slutade på en 12:e plats, 4 sekunder bakom dansken. De 9 första placeringarna togs av Kenyaner och vinnande Meshack Sang hade 1:00:19. Även i damklassen dominerade Kenya och vinnare blev Naom Jebet på 1:10:03.
FOTO: Dave Klink

 


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer