Så här kan du fira Löpningens dag!

Så här kan du fira Löpningens dag!


Löpningens dag instiftades som ny temadag år 2010 av löparen och Runner’s World-skribenten Ingmarie Nilsson. I morgon är det alltså sjätte året i rad som den första lördagen i februari ägnas åt att fira vår härliga sport löpning. 

Hej Ingmarie! Varför behöver löpningen en egen dag?
– Egentligen är varje dag en Löpningens Dag men det är inte alltid så lattjolajbans att vara löpare. I synnerhet inte mitt i vintern när det är mörkt, kallt och ofta väldigt ensamt. Så därför tyckte jag det var lämpligt att piffa upp det hela och första lördagen i februari är perfekt. Så nu finns den även tillsammans med kanelbullens, FN:s, våfflornas, världspoesins, världsstickningens, musikens, pionens, kärlekens och alla de andra temadagarna. 

En annan anledning till just denna dag är att om man vill så blir den lite som ett avstamp inför det nya året. Tanken är att man ska fira löpningen lite extra. Ensam eller tillsammans spelar ingen roll men ”kravet” är att det ska vara gratis. Vem som helst kan ordna något. Det är fritt fram! Ju fler desto roligare, tänker jag.

Hur har intresset för Löpningens dag sett ut sedan 2010? 
– Första året var vi 15-20 stycken som jag mer eller mindre tvingade springa runt, runt, runt i Humlegården, haha. Sen har det vuxit för varje år och firas på flera olika ställen i landet från norr till söder och faktiskt även utomlands. I år är det större än någonsin vilket jag förstås tycker är jätteskoj!

Så hur kommer dagen att firas runt om i landet?
– Det kommer att finnas flera olika event. Bland annat anordnar Kristianstad Löpargrupp provlöpning av Åhus trailbana, Löplabbet i Malmö kör gemensamt löppass och Golden Wellness i Varberg ordnar en heldag med olika arrangemang.  

Du kan även testlöpa Ecotrailen på Österlen, Stävie trail i Skåne, springa Quizrun med Asics i Stockholm eller hänga på någon av alla de andra små och stora grupper som ordnar gemensam löpning. De flesta arrangemangen står på den officiella Facebooksidan. Allt är dessutom gratis.

Vad kommer du själv att göra i morgon?
– Jag ordnar ett eget litet event i fina Kärrtorp, söder om Stockholm. Det blir en mix av enkla intervaller och övningar à la I. Nilsson. När dagen är slut hoppas jag på massor av festliga (svett)bilder från alla som har hängt på.

Fira löpningens dag du också! 
Spring en runda på egen hand eller häng på något av arrangemangen på: Löpningens dags Facebooksida


Antal kommentarer: 1

Löpningens dag 2019 – Yoging

[…] den förstås firas! När jag googlade runt lite på så hittade jag en hel drös av inlägg. Bl.a de här som RW , Trelleborgs Allehanda och Hela Hälsingland skrivit. […]Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Antidoping – för en ren idrott

Om du springer ett lopp som organiseras av en friidrottsklubb eller tränar i en förening...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer