Sill & nubbe väntar efter Western States

Sill & nubbe väntar efter Western States


Vi har tidigare berättat om Elovs och Jonas satsning mot ultra trailloppet Western States, som ofta kallas den ultimat uthållighetstesten. 160 kuperade kilometer ska besegras och gärna så många konkurrenter som möjligt. Starten går på midsommardagen 05.00 lokal tid vilket innebär kl 14.00 svensk tid. Förhoppningarna är stora om framskjutna placeringar för både Jonas och Elov och RW stämde av med killarna innan loppet.

Hur är läget nu inför den närliggande starten i Western States?
Elov; Jo det rullar på bra, varmt och skönt trots snö på marken på sina ställen.

Jonas;
Det har varit bra att vara på plats dagarna innan loppet för att vänja in sig vid höjden, värmen och underlaget. Så allt känns riktigt bra.

Blir det orginalbanan på lördag eller ändrar snöunderlaget bansträckningen något?
Jonas; Det blir original banan, så det kommer bli en hel del snö. Första 2 milen (drygt 3 km) är det snöfritt, men sen kommer det vara perioder med snöunderlag.

Var innebär det för skovalet, som jag vet ni testade av när ni var på plats och tränade på banan i maj?
Jonas; Det blir terrängskor. Jag kommer köra i ASICS Fuji pro, som jag vet funkar riktigt bra för mig.

Elov;
Jag kommer köra i terrängskon Scott Kinabalu. Den tror jag blir perfekt för underlaget.

Det är ju midsommar här hemma, kan ett firande ingå i er uppladdning inför starten på midsommardagen?
Elov; Det blir att vi firar midsommar när vi går i mål på söndag. Jag har tagit med sill och nubbe så självklart ska firas, även om det får vänta till efter loppet! Nu innan loppet blir det mer att man ser till att dricka tillräckligt då det är varmt. Sen blir det laddning som inför vilket ultralopp som helst.

Vad har ni för ambitioner i loppet och hur ser ni på era konkurrenter?
Elov; Jag kommer satsa på att komma så bra som möjligt, så jag kommer inte fega i början. Givetvis inte snabbare än att det känns bekvämt och lätt, men jag kommer inte ta det lugnt.

Jonas;
Jag är lite svagare uppför så jag kommer medvetet ta det lite lugnare inledningsvis första 10 km när det går uppför. Sen blir det lite bökigare med snö och knixigare, så där kan jag jobba på lite hårdare. Jag är ju van vid snölöpning, så det tror jag kommer passa mig.

Vet ni hur formen ser ut för era konkurrenter?
Elov; Det verkar som Jim Walmsley är i riktigt bra form så jag tror att han är det största hotet. Sen finns det ju många andra starka ”feglöpare” som säkert kommer komma bakifrån. Men det ska bli kul att ta sig an dom.

Jonas;
Jag tror också Jim blir riktigt vass men Chris Mocko kommer också vara en riktigt stark kandidat till en topp-placering. Startfältet är ju riktigt bra totalt sätt, och det kan hända mycket på en så här lång distans och krävande banan.

Kommer ni ha någon ”pacer” (medlöpare som får hålla sällskap med tävlingslöpare från en viss punkt i loppet) på slutet av loppet?
Elov; Vi träffade några killar här på resan som kommer vara med tillsammans med Johan Lantz. Dom kommer vara med efter banan först och supporta vid stationerna. Sen kommer någon av de amerikanska killarna paca först, och sen sista 22 miles (ca 35 km) kommer förhoppningsvis Johan vara med hela vägen in till mål.

Jonas då, kommer du ha pace av din fru Zandra?
Jonas; Ja, Zandra kommer paca mig sista 20 miles. Nej, skämt och sido, jag kommer inte ha någon pacer, utan jag kommer springa med mina egna demoner i stället. Det är ett väl så gott sällskap och det är det jag är van vid.

Runner´s World tackar för intervjun och ser fram mot att följa Jonas och Elov med start på Midsommardagen kl 14.00 svensk tid.

Intervjuer och hittar du på I RUN FAR hemsidan som har en speciell Western States sida, och givetvis återkommer RW med rapporter i våra sociala kanaler med Instagram och Facebook.


Storfavorit är amerikanen Jim Walmsley som slagit rekord på det mesta han sprungit och var på väg mot seger och rekordtid i fjol i Western States innan han sprang fel. Elov vill dock utmana!
På instagramkontot: OckelboMaffian olssonlantzrunning kommer updates under loppet.


Jonas kommer öppna lugnt uppför, men han har visat förr att han är en mästare på att disponera loppen.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Anders

Ibland blir det lite pannkaka när man går ut hårt i ”media” och pratar om att man ska utmana om vinsten och sedan kommer flera timmar efter i mål.
En 13:e plats är dock grymt bra och ger mig stor respekt.
Elov har väldigt goda möjligheter att bli en riktigt elitlöpare på lite ”flackare” 100 miles lopp men det är väldigt tydligt att han behöver få lite mer erfarenhet hur man ska springa vissa lopp.
Vet att han pratade om att göra UTMB på sub 22h för något år sedan men landade på över 30 h. Samma sak där, man ska nog inte gå ut hårt i snacket om sedan inte kan backa det.
Kolla på Jeff Browning. Både i år och förra året pacade han det perfekta loppet. Båda åren har han varit ner på runt 20:e plats under loppet men tagit sig i mål som 3-4.
Lite ödmjukhet och respekt för sin egna förmåga skulle gör Elov gott.
Men som sagt va, Elov är fortfarande ung och har många år att lära sig hur han ska lägg upp sina lopp och därmed knipa pallplatser.
Och återigen, jag är full av beundran över hans 13:e plats.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer