Traillöpning ökar välmåendet
Skogsbesök lindrar besvär och ökar välmåendet hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.
– Självvald ensamhet, tillsammans med skogens kravlöshet och känslan av frihet är viktiga element som bidrar till välbefinnandet, säger avhandlingens huvudförfattare Elisabet Sonntag-Öström i ett pressmeddelande.
Tidigare studier visar att naturmiljöer har positiva effekter på mental och kroppslig återhämtning hos stressade men friska personer. I den här avhandlingen har forskarna undersökt om skogsmiljöer även kan ha positiva effekter på patienter med utmattningssyndrom efter att de har genomgått tre månaders skogsrehabilitering.
Resultaten visar att skogsbesök förbättrar det mentala välbefinnandet genom en ökad känsla av lugn och avspänning, förbättrar förmågan till uppmärksamhet och sänker puls och blodtryck hos personer med diagnosen utmattningssyndrom. Öppna, ljusa och lättillgängliga skogsområden, gärna med närhet till vatten, var mest populära bland patienterna. Men även mörkare skogsområdena, som granskog, gav positiva effekter.
Effekten av skogsbesöken var förhållandevis kortvarig och kan jämföras med den som friska personer får efter fysisk träning.
– Utifrån våra studieresultat går det inte att säga att vistelser i skogen har en direkt påverkan när det gäller att påskynda återhämtningen och tillfrisknandet vid utmattningssyndrom. Däremot uppmuntrar de positiva effekterna på välmående och kroppsliga reaktioner till fortsatta studier där man integrerar skogsvistelse i olika rehabiliteringsinsatser, för att effektivisera rehabiliteringen vid långvarig stress, säger Elisabet Sonntag-Öström.
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in