Spring för en bättre värld – för din egen och andras hälsa

Spring för en bättre värld – för din egen och andras hälsa


Snabba tider i alla ära, men ännu ett personbästa känns inte speciellt modernt år 2015. Kanske är det i stället dags att visa på världskoll och socialt engagemang? Kanske använda alla kilometer man avverkar till något mer meningsfullt än att snygga till kroppen och stärka egot? Det är i alla fall vad allt fler svenskar gör. Göteborgsvarvet är ett stort event och av årets 64 000 anmälda valde 2 500 löpare att springa för välgörenhet. 1,3 miljoner kronor samlades in och Clowner utan Gränser var en av de organisationer som fick ta emot delar av den insamlade summan. Clownerna använde sedan pengarna till att hjälpa jordbävningsdrabbade barn i Nepal med mediciner och traumabehandling. Även Stadsmissionen fick en del av de insamlade pengarna från Göteborgsvarvet och kunde tack vare de välvilliga löparna investera i ett sommarläger för barn och ungdomar som har det tufft hemma.

I USA och Storbritannien går löpning och välgörenhet hand i hand. Där blir löpare nästan alltid erbjudna möjligheten att skänka pengar till något välgörande ändamål när de anmäler sig till ett lopp. Nu blir fenomenet alltså allt vanligare även här i Sverige och Tjejmilen är ytterligare ett exempel på en löparfest som får allt tydligare välgörenhetsfokus. Tävlingsarrangören samarbetar med Plan för att stärka flickors rättigheter och i år är målet att samla in 100 000 kronor. Pengarna från löparna ska användas till att utbilda 1 000 flickor i Guatemala, ett land där nästan var fjärde flicka är analfabet.

Det är dock inte bara de stora och väletablerade loppen som uppmuntrar – eller bidrar med en del av startavgifterna – till välgörenhet. Allt fler nya lopp arrangeras där löparna får stödja en god sak. Ofta går startavgiften till en insamling samtidigt som man med hjälp av loppet skapar uppmärksamhet kring någon sjukdom, ett krigsdrabbat område eller på annat sätt nödlidande människor. Denna typ av tävlingsarrangemang visar ett tydligt ställningstagande och kan ses som en förlängning av redan etablerade koncept, som att runda av kassakvittot uppåt för en god sak eller lägga pengar i en insamlingsbössa.

Ett exempel på ett specialevent är FN-loppet där deltagaravgiften går till FN:s arbete med att ge skolmat till barn i fattiga länder. Ett annat är Mental Health Run, som går av stapeln i Stockholm i samband med World Mental Health Day den 10:e oktober. Alla som springer loppet får själva bestämma vad som är rimligt att betala för startplatsen och pengarna går till Psykiatrifondens forskning om psykisk ohälsa.

Anna Malmqvist, ledamot i SLUP (Sveriges Läkare under Utbildning i Psykiatri), som är en av arrangörernaför Mental Health Run berättar att idén till loppet föddes under ett möte om World Mental Health Day, där samtalen hela tiden gled in på löpning. Flera i gruppen hade börjat springa och många av samma anledning, det vill säga för att varva ner och förbättra förmågan att hantera livet.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 8 2015.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Skorna och platsen som ska göra det möjligt att spränga 2-timmarsgränsen på maran i vår!

Breaking2 närmar sig - nu släpps allt mer detaljer kring det uppseendeväckande rekordförsöket ifrån Nike.

Läs mer

Här är de bästa löprundorna i New York!

Sofia Hedström bor sedan 12 år tillbaka i New York. Här tipsar hon om bästa...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ledarkrönika: Att springa fritt - en mänsklig rättighet

Chefredaktör Christer Wernhult om det uppmärksammande ämnet "Sexuella trakasserier mot löpare."

Läs mer
Löpare föder löpare

Så mycket påverkar mammans aktivitetsnivå under graviditeten.

Läs mer
Löpning ger smarta barn!

Att hjälpa barnen med läxläsningen i all ära. Förmodligen är det lika viktigt för dina barns skolresultat att ta med...

Läs mer
Så kan löpningen vara en väg till integration - vi springer med Inlöparna

En löpande mötesplats för svenskar och asylsökande flyktingar. Inlöparna är integrationsinitiativet som ser löpning som ett otvunget sätt att umgås.

Läs mer