Starka utmanare i mål i New York City Marathon

Starka utmanare i mål i New York City Marathon


Runt ett halvår innan New York Marathon antog Sofie, Tommy och Anders utmaningen att springa det klassiska loppet. De skulle inte bara utmana sträckan utan även jobba mot ett förutbestämt tidsmål som sattes utifrån tester på Löplabbet. Den löpare av de tre utmanarna som kom närmast sitt tidsmål, eller slog det med mest marginal, skulle vinna utmaningen. Alla tre hade tuffa tidsmål, vilket gjorde att farten kanske blev lite väl hög direkt när startskottet gick ute på Staten Island.

Södergren öppnade hårt
Snabbast fick skidlegenden Anders starta för hans tidsmål var satt till 2.40. Första milen gick på runt 36 minuter, vilket indikerade en tid på ner mot 2.32. Efterhand mattades farten, och efteråt sa Anders att han började stumna redan vid 13–14 km och att han nog drogs med lite för fort av den inspirerande stämningen i starten. Publiken och Anders kämpaglöd gjorde dock att han nådde riktigt fina 2.46.10 på sin maratondebut. Det var några minuter från tidsmålet, men med en fantastisk upplevelse i bagaget.

Tommy övervann krampen

Stjärnkocken Tommy startade precis som Anders i hög fart, och upp mot halvvägspasseringen låg Tommy klart under tidsmålet på 3.10. Tommy som sprang tillsammans med sin coach Magnus Bergman höll farten riktigt bra. Men farten och betongunderlaget tog ut sin rätt, och gav Tommy krampkänningar mot slutet. För att få bort krampen fick Tommy lägga in två kilometrar som gick 1 minut långsammare än planen och då gled tidsmålet iväg. Tommy nådde ändå målet i Central Park på nytt personbästa – riktigt starka 3.14.51.

Ingen oro stoppade Sofie
Sofie Sarenbrant var lite orolig innan start över den långa väntan ute på Staten Island, men stämningen bland löparna gjorde att tiden gick fort och hon var laddad för start. Precis som de övriga utmanarna startade Sofie i en fart klart snabbare än det som skulle ge tidsmålet på 3.55. Halvmaratonsträckan passerades på nytt personbästa med runt 1.53. Men på den tuffa slutdelen av banan i böljande Central park ”hände något med benen” som Sofie själv sa efteråt. Sofie kämpade dock på riktigt bra och kom i mål på den imponerande debuttiden 4.01.18.

Det viktigaste är upplevelsen
Tidskampen i utmaningen blev riktigt tight, där segern alltså gick till Tommy Myllymäki, som var mindre än 5 minuter från sitt tidsmål. Anders och Sofie var lite drygt 6 minuter från sina tidsmål. Men alla utmanarna var överens om att tiderna inte var det viktigaste denna dag. Det viktigaste är det som utmanarna och alla andra löpare får uppleva i New York – den fantastiska och unika stämning som publiken och loppet erbjuder.

Charlotte bästa svensk och Uhrbom veteranvinnare
Anders Södergren hade hjälp av elitlöparen Charlotte Karlsson i sin träning inför loppet, och hon fanns själv med i det starka damelitfältet. Charlotte jobbade precis som Anders på mot 2.40-gränsen, men fick jobba i stort sett hela loppet själv. På slutet rann minuterna sakta iväg, även om hon sprang riktigt starkt på den erkänt tuffa banan. Charlotte kom på en fin 25:e plats, där tiden på 2.45.52 ska ses i ljuset av att även världsstjärnorna i fältet låg långt från sina personbästan.
På herrsidan blev Fredrik Uhrbom bästa svensk på en 27:e plats totalt. Inledningsvis låg Fredrik i täten och fick lite TV-tid, då herreliten startade förhållandevis långsamt. Efter en första halva på lite drygt 1.11 kom Fredrik tillslut i mål på fina 2.28.42. Tiden gav honom segerchecken i mastersklassen, där löpare som är över 40 år (och som inte var topp-10 i elitklassen) räknas in.

Imponerande hemmaseger i damklassen
Inte sedan 1977 har någon amerikansk löpare segrat i New York Marathon på damsidan. Men det blev det ändring på denna söndag, då 36-åriga Shalane Flanagan tog en bejublad seger på 2.26.53. Shalane sprang ifrån storfavoriten, den slutliga tvåan, Mary Keitany från Kenya när det var 6 km kvar. I herrklassen vann kenyanen Geoffrey Kamworor efter en tight uppgörelse mot landsmannen Wilson Kipsang. Kamworors segertid blev 2.10.53

På våra sociala medier kan ni hitta bilder från utmanarnas lopp i New York, och ett större reportage kommer i Runner’s World nr 11 2017.
Senare i veckan kommer även filmen från utmanarnas inspirerande löpning i New York.

Nedan en intervju med Charlotte efter loppet:


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Anders Johansson

Pinsamt dåligt av komentatorn på Eurosport som inte kände igen Kathrine Switzer när de filmade henne i en lång sekvens . Hans komentar var : Här ser vi lite bilder på motionärer i fältet( lr nåt sånt).Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer