Starkt elitfält till start i Lidingöloppet

Starkt elitfält till start i Lidingöloppet


Elitmässigt är det många år sedan Lidingöloppet 30 km visat upp ett sådant brett startfält. Fjolårets segrare Lewis Korir (IF Länken/Kenya) är tillbaka och ska försöka ta sin fjärde raka seger i klassiska Lidingöloppet. Han kommer att utmanas av bland andra William Morwabe (Kenya) tvåa 2013, Abere Chane (Etiopien) och Lars Södergård (Vallentuna FK) som var bästa svensk 2013.

Andra intressanta namn på startlinjen är Jonas Buud (IFK Mora) som är en av världens bästa Ultralöpare och som vann Ultravasan 90 km på den otroliga tiden 6:02:03. Oskar Svärd (Hälle IF) är skidåkaren som endast har Lidingöloppet kvar i sin målsättning att göra den snabbaste Klassikern någonsin. Magnus Bergman (Enhörna IF), som gjort 5 Lidingölopp under 1:40:00, gör comeback i Lidingöloppsspåret under jubileumsloppet 10 år efter senaste loppet. Mårten Boström (IFK Lidingö SOK) en av världens bästa orienterare med VM-guld i bland annat sprint 2013.

– Vi har ett av de bredaste startfälten någonsin. Det är många olika typer av löpare i år och det ska bli spännande att se hur loppet artar sig, säger Tomas Hoszek, Lidingöloppets Generalsekreterare.

På damsidan kommer ett starkt startfält att tampas om segern. Det starkaste namnet är Isabellah Andersson (Hässelby SK) som vann Stockholm Marathon för 6:e gången i rad 2014. Hon utmanas främst av fjolårstrean Annelie Johansson (IK Ymer). Andra intressanta namn att hålla ögonen på är Frida Lundén (FK Studenterna) som gör sitt första Lidingölopp och Helena Ekholm (PwC), exskidskytten som springer sitt andra Lidingölopp.

– Med så många intressanta toppnamn i de bägge 30 km-klasserna är det upplagt för en härlig löparlördag på Lidingö, säger Jessica Lindén, elitansvarig Lidingöloppet.

På lördag morgon går starten för Lidingöloppet 15 km där vi hittar några riktigt snabba löpare. Bland annat startar Fredrik Uhrbom (Spårvägen), Johan Larsson (Strömstads LK), Mikael Ekvall (Strömstads LK), Napoleon Solomon (Fredrikshov), med flera. Samtliga ovan nämnda löpare har figurerat högt upp i resultatlistorna i Sverige under året. På damsidan startar den finska hinderlöparen på 3 000 m Sandra Eriksson (IK Falken Finland), som vann Lidingöloppet 30 km 2012. Hon är tidstvåa i Europa i år bakom Charlotta Fougberg, så det kommer att gå undan.

På söndag eftermiddag är det dags för Lidingö Tjejlopp som är den sista huvudklassen under Lidingöloppshelgen. Några namn att hålla koll på är Jancinta Wanjohi (Kenya) som gör sitt första lopp, Louise Nilsson (MAI), formstark efter en 2:a plats på Stockholm Halvmarathon. Ayantu Abera Demisse (Etiopien) springer sitt första Lidingö Tjejlopp och har i år vunnit bland annat Midnattsloppet i både Malmö och i Göteborg.

Utöver elitlöparna finns det andra profiler som springer under Lidingöloppshelgen. Johnnie Krigström (programledare för bland annat Room Service), Rickard Olsson (programledare SVT), Emma Igelström (före detta elitsimmare), Promoe (frontfigur i Looptroop Rockers), Richard Herrey (artist, programledare och marknadschef för Vätternrundan), Caroline Roxy (driver en av Sveriges största bloggar och har över 300 000 följare på instagram), Aron Andersson (har cyklat till Paris och bestigit Kebnekaise och är rullstolsbunden) med flera. 


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer

Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent...

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer