Testa SM-kungens favoritpass

Testa SM-kungens favoritpass


Den här artikeln presenteras i samarbete med Saucony

HUR SER DITT BÄSTA KVALITETSPASS UT NÄR DU SKA TOPPA FORMEN INFÖR EN TÄVLING?
Bästa kvalitetspasset är hård snabbdistans – oftast i skogen men även ibland på asfalt. En annan favorit är hårda långa intervaller, exempelvis 4 x 2000 m på gräs eller i terräng. Jag tränar ofta ensam, även när passet är hårt.

VILKET ÄR DITT FAVORITPASS INFÖR ETT LOPP FÖR ATT TESTA AV FART OCH FORM?
Bästa passet för att testa formen inför ett större lopp är att köra ett riktigt hårt 5000-meterslopp, eller ett hårt 10 km-lopp – beroende på vilken distans tävlingen gäller. Ju längre distans på tävlingen, desto längre är testloppet och tidsspannet före tävlingen. T.ex. kan jag köra 5000 m tre dagar före ett 10 000 m-lopp eller 10 km 4-5 dagar före en tävling på halvmarathon.

HUR BÖRJADE DU MED LÖPNING?
Det startade när jag var 21 år, då jag var militär i Eritrea. Jag tyckte mycket om löpningen och tränade också väldigt hårt och professionellt. Efter ett tag kom jag att stiga i graderna till kapten, vilket till stor del berodde på mina idrottsliga meriter.

VAD BETYDER LÖPNINGEN FÖR DIG?
Löpningen betyder oerhört mycket för mig. När man gått igenom sådana tufa och svåra perioder som det innebär att fy från sitt hemland och komma till ett nytt land, där många saker är helt nya och annorlunda, då är löpningen perfekt att använda sig av för rensa huvudet på tankar. Jag känner mig ofta glad och nöjd efter ett hårda träningspass. Löpningen är och har varit en stor och viktig del i mitt liv.

STÖRSTA MERIT I LÖPARKARRIÄREN?
Svår fråga… jag har haft fera framgångar som jag är nöjd med. Det får bli min 18:e plats i terräng VM 2011, men även min 14:e plats i halvmarathon VM 2010. HÖJDPUNKT 2015? – Mina SM-guld! Vill nog framhäva revanschen på 12 km i terräng-SM då jag vann guld. Detta efter ett bra men mycket tuft lopp på 4km dagen innan där jag kom 2:a.

VANLIG TRÄNINGSVECKA?
Det varierar mycket då jag springer mycket på känsla. Dock tränar jag mycket hårt när jag fokuserar på ett bestämt lopp. Under tävlingssäsong 8-12 mil/ veckan. Lågsäsong 14-18mil/veckan. Men jag tränar mindre nu än jag gjorde i Eritrea.

LÅNGSIKTIGA MÅL?
Nu hoppas jag att jag kan få svenskt medborgarskap och kunna representera Sverige på halvmarathon och marathon i internationella tävlingar såsom EM och VM. En dröm vore ju att få springa marathon i OS. I övrigt är det att prestera riktigt bra tider på halvmarathon och marathon de närmaste åren.

VID SIDAN AV LÖPNINGEN?
Jag tycker om att vila, och då titta på TV eller surfa på nätet. Annars träfar jag helst vänner och umgås med dem. Det är viktigt för mig

ABRAHAM ADHANOM, 38
Eskilstuna Friidrott 
5 000 m: 14.01 
10 000 m: 29.23 
10 km landsväg: 28.27 
Halvmarathon: 1.02.13


Läs mer om fler Saucony-profiler genom att ladda ner Löparmagasinet 2016 här!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer