The Impossible Run!

The Impossible Run!


Det är ljuddesign Lexter som tillsammans med Macann Stockholm genomfört projektet, där synskadade Oscar Widergren sprungit helt fritt utan ledsagare, styrd av bara ljud i friidrottshallen i Sollentuna.

Oscar Widegren är en 18-årig kille som har grön starr, grå starr och hornhinnegrumling. Listan över Oscars ögonsjukdomar är lång, och har varit sedan han föddes. Dessa i kombination med aniridi – en genetisk sjukdom bl.a. innebär avsaknaden av iris, har lett till ett tillstånd av nästan total blindhet. Men det är ingenting som har hindrat Oscar från att delta i idrott tidigare. Oscar är bland Sveriges bästa judobrottare i hans tävlingsklass. Han åker skidor (de svarta pisterna förstås), åker kanot, vandrar och mycket mer, allt med hjälp av sina föräldrar.

Men det finns en sak som Oscar inte har kunnat göra – springa. Utan vägledning.

– För mig lät det här projektet intressant på så många sätt. Jag älskar alla typer av sport och utmaningar och har alltid drömt om att kunna springa och göra saker själv eftersom jag alltid har varit mycket självständig. Men ännu mer intressant var att projektet verkligen sprängde gränserna för vad som är möjligt att göra i vår sport. Det möjliggör helt nya sätt för synskadade att delta i sport, och det är en bra sak, säger Oscar.

För att få Oscar att våga springa fullt ut, inte bara jogga, var han tvungen att ha 100 % förtroende för processen. Han behövde lita på tekniken och vara helt säker att han inte skulle springa in i något. Tänk dig själv när du är ute och springer – benen och armarna går upp och ner, huvudet svänger höger till vänster, du andas tungt etc., öronen är inte lika känsliga och mottagliga som de annars brukar vara.

Den tekniska anordningen bestod av två hyperriktade högtalare bredvid varandra som tillsammans skapade en laserskarp ljudtunnel där Oscar kunde navigera på egen hand från vänster till höger när han sprang. Timmar av kalibrering, planering och hundratals uttömmande testrundor. RW var med på några testlöpningar och det var imponerande att se hur Oscar kunde styras av ljudet. Dessutom springer han väldigt bra!

Vill du se hur det gick? Kolla in filmen:Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Claudio

Så jäkla coolt! Jag säkert med fler vill också testa detta! #springförlivet #blind #a11y #runLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer