Tredje advent: Ståhls bästa långpass

Tredje advent: Ståhls bästa långpass


Kjell-Erik Ståhls svenska rekord på maraton är 2:10:38. Här berättar han om upplägget för hans bästa långpass. 

Var springer du? Beskriv rundan!
– Jag springer min 30 km-runda i kuperad terräng nere vid Brösarp vid kanten av Linderödsåsen. Detta pass kör jag 5-6 gånger innan viktiga maratonlopp (Stockholm, OS, VM, EM) med början cirka 6-7 veckor innan mästerskapet, oftast under andra hälften av april och därefter en gång i veckan fram till 9-10 dagar före exempelvis Stockholm. Efter detta pass vet jag oftast på minuten vilken tid jag är mogen för på maratondistansen.

Rundan går på ömse sidor om väg 19, först 15 km väster om vägen, därefter passering av bilen vid väg 19 med vätskestopp, och sedan återstående cirka 15 km i terrängen mellan Brösarps station och havet. De som sprang sista etappen i O-Ringen i somras vet vad jag talar om då denna etapp gick just i detta terrängavsnitt. Rundan är kuperad och 12 gånger ska man besegra Linderödsåsens sluttning. Underlaget varierar från grus och stig till mjukt bokskogsunderlag och ren sand. Sista backen vid cirka 27 km (Handgranatsbacken) går i ren sand och klarar man av att ta den utan att ta ett enda gångsteg, då är man i form!

Vilken tid på året?
– Normalt april-maj, men det kan även vara i augusti om mästerskapsloppet går i september. Från mitten av juni till början av augusti går det inte att följa originalrundan exakt eftersom brännässlorna då tagit över vissa terrängpartier.

Vad är det för väder?
– Om det är i slutet av april eller början av maj så är det oftast 15-18 grader varmt, en solig kväll vid 18-tiden och bokskogen håller på att slå ut. Vitsippor och liljekonvaljer finns redan på plats och vårens fåglar för ”ett herrans liv”.

Vilken tid på dagen och vad gör du sedan resten av dagen?
– Jag har oftast kört mina 9 km som morgonpass vid 7-tiden på morgonen, jobbat hela dagen fram till 17-tiden, sedan kört hem till Åhus och därefter kört de 25 km ner till Brösarp. Hemma efter passet runt 20.30-21.00.

Hur långt är passet och vad håller du för tempo?
– Passet är cirka 30 km. Mitt ”rekord” på rundan är 1.48 (stannat klockan när jag dricker vid 15 km). Första passet i april brukar gå på cirka 1.55 och därefter sänker jag tiden med cirka en minut för varje gång av den rena träningseffekten. Uppför går det i 3.45-4.15-fart beroende på lutningen och underlaget, på flacken i 3.30-3.45-fart och nerför oftast i 3 min-fart (ibland fortare).

Springer du själv eller med löparkompis?
– Ibland har jag min träningskompis Anders Åhlander med mig. Han kan berätta många anekdoter från våra Brösarpspass inte minst från pass då militären haft övningar i samma terrängparti som mina sista 15 km (Ravlunda övningsfält). Min utgångspunkt vid eventuell konfrontation med militär personal har varit att – ”min träning inför Stockholm Marathon, OS, eller liknande, är viktigare än militärens övningslek med en osynlig fiende – och jag vann i stort sett alltid den snabba diskussionen trots att militären var beväpnade med K-pistar.

Vad har du med dig?
– Bara sportdryck vid 15 km-passeringen. Jag har aldrig burit med mig vätska ut på träningspass, inte ens vid hög värme. Att vänja kroppen vid snål vätsketillgång under hårt arbete är en del av träningen och tillvänjningen inför ett tufft maratonlopp.

Vad äter du innan och efter passet?
– Frukost (dubbel portion havregrynsgröt med frukt) efter morgonpasset, en rejäl lunch vid 12-tiden och oftast en banan och lite sportdryck innan passet. Efteråt 3-4 mackor hemma vid 22-tiden. En slät kopp kaffe vid 9 och 15-tiden tillsammans med mina närmaste medarbetare – inga mellanmål.

Mer om Kjell-Erik Ståhl läser du i den stora intervjun i Runner’s World nr 12, i butik från 16 december. 

LÄS MER
Så här lägger Sandra Eriksson upp sina långpass
Lars Södergård om hur hans bästa långpass ser ut


Antal kommentarer: 2

marwar

Rätt sköna kostråd från svenska rekordhållaren på marathon ”3-4 mackor hemma vid 22 tiden” efter ett 30 km hårt långpass…och helt utan mellanmål på em…..detta kan ställas mot dagens hysteri där folk går och laddar hela dagen med olika mellanmålspåsar, vattenflaskor, färska bär, nötförråd m m – för att sen köra ett spinningpass på 45 minuter efter arbetet !


Jenny Sunding

Ja, eller hur marwar! Det gäller att hitta vad som passar bäst för en själv bland alla olika råd :-).Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Antidoping – för en ren idrott

Om du springer ett lopp som organiseras av en friidrottsklubb eller tränar i en förening...

Läs mer

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer