Utveckla din traillöpning med hjälp av karta och kompass
Vissa upplever en frihetskänsla av att springa på känsla och utan exakt vetskap om var rundan kommer att leda, medan det för andra är viktigt att känna kontroll och planering av passet. Oavsett inställning är det vettigt att bära med sig karta och kompass i turpackningen och självklart att känna till grunderna för hur du använder dem.
För dig som springer trail eller till och med off-trail på fjället rekommenderar vi alltid att noga planera rutten, ta med en fjällkarta och en kompass. Faktum är att kompassen är din allra viktigaste följeslagare om du tappar bort dig och dimma drar in över området. En karta som du inte kan passa in mot norr har ingen funktion om du inte är duktig orienterare och kan navigera med hjälp av höjdkurvor i kuperad terräng.
Kompassen
Den röda pilen på kompassen pekar alltid åt norr (åtminstone så länge du befinner dig norr om ekvatorn, det finns särskilda kompasser för södra halvklotet). På kartan finns alltid så kallade meridianer som också går i riktning norr-söder. När kartan är passad är norrpilen på kompassen parallell med kartans meridianer mot norr.
Skala
Det finns många typer av kartor. Gemensamt är att de strävar efter att redovisa verkligheten med olika typer av symboler och linjer. Alla kartor är ritade i en angiven skala och såvida det är en terrängkarta är det alltid en förminskning av verkligheten.
Orienteringskartor ritas idag oftast i skala 1:10 000 vilket betyder att kartan är förminskad 10 000 gånger i förhållande till verkligheten. 1 cm på kartan = 100 meter i verkligheten. En fjällkarta kan vara ritad i skala 1:50 000 vilket ger 1 cm på kartan = 500 meter i verkligheten.
Ekvidistans
Det är också bra att förstå innebörden och begreppet ekvidistans. Ekvidistans är höjdskillnaden mellan varje höjdkurva på kartan. Beroende på områdets kupering ritas kartor med olika ekvidistanser. En fjällkarta kan ofta ha 20 meters ekvidistans medan en orienteringskarta normalt ritas med 5 meters ekvidistans. När du planerar en trailrunda är det naturligtvis intressant att få en förståelse för hur mycket stigning rutten kommer att innehålla.
Här är två exempel på hur vi åskådliggör banskissen för Bagheera Fjällmaraton Sälen på två olika typer av kartor. Båda kartorna har sina styrkor och svagheter beroende på vad syftet är med användandet:
Banskiss på orienteringskarta med 5 meters ekvidistans
Banskiss på översiktskarta med 20 meters ekvidistans
Är du intresserad över att lära dig enkla grunder i detta rekommenderar vi Bagheera Fjällmaraton Sälens trailrunningläger där ett av passen ägnas åt grunderna i ”Navigering på fjället för traillöpare”. Lägret arrangeras den 25-28 juni 2015, här hittar du all info.
Vill du hitta kartor över dina träningsområden för att planera nya rundor tar du lämpligast kontakt med din lokala orienteringsklubb.
Svenska Orienteringsförbundets lista över lokala klubbar
LÄS MER
Löpstyrkan som gör dig till en bättre backlöpare
Hitta rätt löpsteg – så utvecklar du din trailteknik
ARTIKELN PRESENTERAS AV FJÄLLMARATON SÄLEN | LÄNK TILL ANMÄLAN
Antal kommentarer: 2
Olle
Traillöpning med karta och kompass låter väldigt mkt orientering all together.
Nästa trend blir kanske att köra lopp runt fotbollsplaner. Har sett att det finns anläggningar med ovala banor belagda med något rödaktigt material. De borde gå att kuta på?
Jenny Sunding
Hej Olle! Den här artikeln vänder sig till alla som gillar att springa obanat och handlar om hur man som traillöpare kan vinna på att lära sig att navigera rätt i terrängen med hjälp av karta och kompass, och på så vis upptäcka platser man inte varit på tidigare. Att navigera med karta och kompass gör man såklart i sporten orientering också där man så snabbt som möjligt ska hitta till olika kontroller. Du får gärna kalla det orientering all together om du vill, det spelar inte så stor roll vad det kallas tycker vi. Trevlig fredag! Mvh Jenny, webbredaktör