Vad hände med barfotalöpningen? Saucony Kinvara 7 har svaret.

Vad hände med barfotalöpningen? Saucony Kinvara 7 har svaret.


Den här artikeln presenteras i samarbete med Saucony

– Det var verkligen stort intresse kring minimalistiska skor från 2005 och framåt och många föreslog att vi skulle följa efter den utvecklingen genom att ta fram tunna löparskor med minimalt skydd. Vi såg naturligtvis en hel del fördelar med den ökade löpkänslan som finns hos de traditionella tävlingsskor som liknade barfotaskorna på många vis men visste samtidigt att det är väldigt få som klarar av att hantera att löpa längre sträckor utan praktiskt taget någon form av stöd, säger Spencer White som är chef för Saucony Lab i Boston.

Saucony började därför istället att undersöka vad som ger löparen den där barfotakänslan som så många var på jakt efter. En ganska självklar faktor var att minska vikten på skon och tack vare nya material kunde man lösa den utmaningen utan att kompromissa med dämpningen. Men den riktiga ögonöppnaren när det gällde att utveckla en mer balanserad sko med barfotakänsla visade sig handla om geometri.

– När vi undersökte skillnaderna mellan traditionella löparskor och mer minimalistiska modeller var, förutom vikten och dämpningen, den största särskiljande faktorn nivåskillnaden mellan tå och häl. Vi bad därför våra testlöpare att springa i testmodeller med allt från traditionella nivåskillnader på 10-15 mm ner till 0-4 mm. Då visade det sig att de allra flesta upplevde en ökad löpkänsla hos skorna med mindre nivåskillnad, förklarar Spencer White.

Traditionen med en högre nivåskillnad mellan tå och häl hade ärvts från lästerna hos traditionella klackskor när de första joggingskorna togs fram under 70-talet. Genom att minska nivåskillnaden, eller droppen, till runt 4 mm gav Saucony nu löparen möjlighet att landa på fotens mitt eller främre del samtidigt som den hade en uppbyggd, dämpande mellansula.

– Vi tog med oss de här lärdomarna när vi designade Kinvara som kom ut på marknaden 2010. Personligen ser jag att den största vinsten med den minimalistiska trenden blev att vi genom att minska droppen kunnat ge löpare vardagsträningsskor men med låg vikt och anpassad för löpning längre fram på foten som ligger mer i linje med kroppens biomekanik, säger Spencer White som under senaste tiden fokuserat på att utveckla Sauconys nästa stora produktnyhet i form av det nya dämpade materialet Everun.

Everun sammanfogas nu tillsammans med Sauconys lättviktsteknologier och material i nya Kinvara 7. Droppen är fortfarande 4 mm men som helhet har mycket hänt sen Kinvara första gången såg ljuset för 6 år sedan.

Kinvara 7 med Everun

För alla Kinvara-älskare finns inget substitut och det är väl anledningen att modellen idag är en av världens mest populära natural running-skor och tävlingssko för många av Sveriges bästa löpare och triatleter. Passform, flexibilitet och framförallt massor av löpkänsla är klassiska karaktärsdrag hos skon och den senaste utgåvan lämnar inget åt slumpen.

– Vidareutvecklingen av Kinvara sedan 2010 har gjort den något mer allround och idag är skon ett lättviktsalternativ som passar väldigt många löpare. Med förändringar såsom ett fastlåsande snörsystem, en ny hälkappa, bredare bas i mellansulan och nya lättviktsmaterial i stötdämpningen har skon blivit mer grundstabil utan att förlora sin låga vikt, säger Agne Karlsson som driver Sauconys produktutveckling ur ett Nordiskt perspektiv.

Många moderna löpare av idag väljer att använda flera skotyper i olika syften. Vilken sko som passar en beror naturligtvis på en mängd faktorer, men för många kan en lättare sko med ett lägre dropp passa sig vid kortare distanspass, intervall- och tröskelpass, löpteknik och på tävlingsdagen när man vill uppnå en lättare löpkänsla.

– Det är kul att se hur många Kinvara som finns i målfållan på t.ex. Lidingöloppet, Göteborgsvarvet och World Triathlon Stockholm, där många vill slå pers och ha bästa förutsättningarna på ”matchdagen”. Topprestation har alltid funnits i Kinvaras DNA men idag ser vi även hur många nybörjare och allmänmotionärer som ser ett lägre dropp som ett naturligt och effektivt träningsredskap, fortsätter Agne Karlsson.

I hälen får nu skon en kassett med EVERUN, vårt nya stötdämpningsmaterial som utklassar i alla tester, och ger hälen en orubblig stötabsorbering. Ovandelen har en trygg och säker passform genom den eleganta och smidiga FLEXFILMEN istället för sömmar i kombination med PROLOCK-systemet för ökad passform över vristen.

Den nya TRI-FLEX slitsulan bjuder på bättre markkontakt och tryckutjämning samt rekyl vid frånskjutet. Häl-tå-dropp: 4mm Vikt Dam: 187g Herr: 218g

Nästa steg

Man kan konstatera att mycket har hänt inom bara några år inom den så kallade barfotalöpningen. Hur trenden fortsätter kan man spekulera i och vad som blir nästa steg för Sauconys utveckling är fortfarande en hemlighet men missa inte att bli först med att få reda på vad som händer via deras Facebooksida, Instagram eller sajt.

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
 • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
 • Världens bästa träningspass
 • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
 • Därför skyddar löpning mot depression
 • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 10

Kristoffer

Är detta reklam eller inte?


Nina Nyström

Hej Kristoffer! Alla artiklar som är uppmärkta med ”presenteras i samband med” är skapade tillsammans med ett annat företag – i det här fallet Saucony.
Mvh Nina, webbred.


Björn

Reklam alltså!


Magnus

Marknadsföringslagen: Krav som näringsidkare måste följa
Reklamidentifiering
Det ska tydligt framgå att det handlar om reklam och vem som svarar för reklamen.
RW bryter i detta fall mot lagen, eller är mycket nära gränsen. Eller vad säger ni?


Magnus

Från konsumentverkets hemsida:
Ska tydligt framgå att det är reklam
Reklamidentifiering innebär att det ska framgå att det är reklam. En kommersiell annons får till exempel inte presenteras på ett sådant sätt att den uppfattas som redaktionell text, och ett reklamblad får inte se ut som en tidning. Det ska vara lätt att skilja direktreklam från försändelser med annan information. Redan av ytterkuvertet ska det framgå att försändelsen innehåller reklam.
När ett inlägg i en blogg är reklam ska detta tydligt framgå för alla som läser inlägget. Det kan visas på olika sätt, till exempel genom att det står ”annons” eller liknande i inlägget eller genom att bloggaren förklarar i text att hen har fått betalning eller annat för att skriva om produkten.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

FLOW Velocity Wind – ger medvindskänsla

FLOW Velocity Wind – ger medvindskänsla


I samarbete med Under Armour presenterar vi FLOW Velocity Wind – en ny löparsko som ger dig känslan av att springa i härlig medvind!

FLOW Velocity Wind är helt klart Under Armours snabbaste sko hittills. Genom att använda en ny typ av plastskum kallat UA Flow har Under Armour konstruerat en lätt löparsko, där mellansula och yttersula tillverkas av ett och samma material. 

Detta är möjligt då det stötdämpande Flow-materialet i mellansulan också har tillräcklig slitstyrka för att kunna användas som yttersula. På så sätt spar man avsevärt med vikt jämfört med att använda ett traditionellt slitstarkt yttre skikt i solitt gummi. Konstruktionen ger också skon en komfortabel löpkänsla med mjuk följsamhet i kontakten mot underlaget.


Trots avsaknaden av gummi ger Flow Velocity Wind ett suveränt grepp – känslan mot underlaget är grym. Skon känns väldigt lätt på foten, så den uppmuntrar verkligen till fart – precis som när du springer i medvind.

Genom ett sinnrikt system av vertikala och horisontella trådar ger skons så kallade Warp-ovandel en stadig och mycket komfortabel passform. En stödjande sargkonstruktion mellan ovandel och sulplattform ger skon ökad sidstabilitet.

Precis som tidigare tekniska löpskomodeller i Under Armours sortiment har Flow Velocity Wind UA:s specialutvecklade MapMyRun-funktion i form av en sensor inkapslad i mellansulan.

Map My Run gör att du kan få återkoppling om steglängd och stegfrekvens i realtid under passet, via din mobil. Steglängd och stegfrekvens är två faktorer som kan vara avgörande för både din fart och för att undvika skador. I analysen efteråt kan du även ta del av din fotisättningsvinkel och hur lång markkontakttiden är i varje löpsteg. Med hjälp av detta system kan du enkelt registrera en lång rad träningsdata i din smartphone, vilket gör det lättare att styra din träning. 

Flow Velocity Wind väger 250 gram i herrutförande och 227 gram i dam. Den avrundade sulplattformen är 26 millimeter i häldelen och 18 millimeter i framfoten, vilket ger ett häldropp på 8 millimeter. Rekommenderat butikspris är 1700 kronor.

Kolla in FLOW Velocity Wind hos Runners’ Store
HERR & DAM 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Den ultimata sportlovssoppan!

Den ultimata sportlovssoppan!


Recept av Dietistens Val: Det här är en mustig soppa som passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret. Soppan blir krämig av mandeldryck och linser och passar hela familjen. Ta med kryddorna som du säkert har hemma om du firar sportlov på annan ort så är den lätt fixad!

Ingredienser för 4–6 portioner:
2 schalottenlökar
6 cm ingefära
1,5 tsk spiskummin
1 tsk koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
2 krm kardemumma
2 krm kanel
ca 1 kg palsternacka
ca 2 dl röda linser
4–5 dl mandeldryck

Topping:
2 stora morötter
1 chilifrukt
1 dl rostad mandel
1 dl hackad koriander
0,5 tsk kummin

Att ha hemma: 2 klyftor vitlök, 3 msk grönsaksfond, salt, peppar olja, salt, peppar.

Gör så här: Skala och hacka schalottenlök, vitlök och ingefära och fräs i en kastrull med olja. Tillsätt alla kryddor och låt fräsa med två minuter. Skala och dela palsternackor och häll i kastrullen ihop med linser, fond, mandeldryck och 7 dl vatten. På med lock och låt koka ca 20 min.

Topping: Skölj morötter och riv grovt. Hacka chili och mandel. Blanda morötter, chili och mandel med koriander och kummin.

Mixa soppan slät. Späd eventuellt med lite mer mandeldryck eller vatten och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med morotssalladen på toppen – gärna med ett gott bröd till.

TIPS! Spara skalen från palsternackorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och salt och rosta i ugn ca 10 minuter på 175 grader. Servera som topping till soppan.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!


Under tio års tid har produktutvecklarna på New Balance successivt uppgraderat och förfinat den allsidiga, neutrala löparskon 1080. Nu presenterar man den elfte utgåvan.

Den mest markanta förändringen i New Balance Fresh Form 1080:s historia skedde förra året. Då lanserades version 10 med både en helt ny typ av ovandel och ett nytt, mer spänstigt mellansulematerial kallat Fresh Foam X. Skon fick då också en helt ny silhuett med en markant högre hälkappa, vars övre del riktas snett bakåt för att undvika tryck på hälsenan.

När nu New Balance presenterar den elfte utgåvan av 1080-modellen handlar det om en ansiktslyftning. Att sulplattformen lämnats oförändrad lär glädja alla löpare som blivit förtjusta i skons komfortabla stötdämpning. Såväl mellansulan i Fresh Foam X – med sin kvicka respons – som den mjuka, greppsäkra yttersulan är båda helt identiska med föregångarens.

Förändringarna hittar vi i ovandelen där den stickade Hypoknit-strukturen både blivit mjukare och fått bättre ventilationsegenskaper. Den höga hälkappan har också fått en mer strömlinjeformad utformning än tidigare. NB-logotyperna på sidorna av skon har också blivit större och integrerats med snörningen för att ge bättre stadga.

Version 11 av 1080 är alltså, precis som tidigare, framförallt en mycket komfortabel mängdträningssko för hårda underlag. Skons kvicka löpkänsla och relativt låga vikt gör den också användbar till snabbare tempopass.

Vikten på 1080 v11 anges till 272 gram i herr och 233 gram i dam, vilket är några gram lättare än vad föregångaren vägde. Häldroppet är oförändrat 8 millimeter – liksom det rekommenderade butikspriset på 1 900 kronor.

Värt att notera är att mellansulematerialet Fresh Foam X nu kommer på allt fler New Balance-modeller. Redan i fjol hittade vi en lite fastare variant av det på NB 880 v10, vilket även gäller för nya 880 v11. Även stabilitetsmodellen 860 v11 och trailskon Hierro v6 får detta mer energiåtergivande plastskum i mellansulorna på årets modeller. 

NB 1080 v11 hos Runners’ Store

NB 1080 v11 hos LÖPLABBET


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in