Vad hände med barfotalöpningen? Saucony Kinvara 7 har svaret.

Vad hände med barfotalöpningen? Saucony Kinvara 7 har svaret.


Den här artikeln presenteras i samarbete med Saucony

– Det var verkligen stort intresse kring minimalistiska skor från 2005 och framåt och många föreslog att vi skulle följa efter den utvecklingen genom att ta fram tunna löparskor med minimalt skydd. Vi såg naturligtvis en hel del fördelar med den ökade löpkänslan som finns hos de traditionella tävlingsskor som liknade barfotaskorna på många vis men visste samtidigt att det är väldigt få som klarar av att hantera att löpa längre sträckor utan praktiskt taget någon form av stöd, säger Spencer White som är chef för Saucony Lab i Boston.

Saucony började därför istället att undersöka vad som ger löparen den där barfotakänslan som så många var på jakt efter. En ganska självklar faktor var att minska vikten på skon och tack vare nya material kunde man lösa den utmaningen utan att kompromissa med dämpningen. Men den riktiga ögonöppnaren när det gällde att utveckla en mer balanserad sko med barfotakänsla visade sig handla om geometri.

– När vi undersökte skillnaderna mellan traditionella löparskor och mer minimalistiska modeller var, förutom vikten och dämpningen, den största särskiljande faktorn nivåskillnaden mellan tå och häl. Vi bad därför våra testlöpare att springa i testmodeller med allt från traditionella nivåskillnader på 10-15 mm ner till 0-4 mm. Då visade det sig att de allra flesta upplevde en ökad löpkänsla hos skorna med mindre nivåskillnad, förklarar Spencer White.

Traditionen med en högre nivåskillnad mellan tå och häl hade ärvts från lästerna hos traditionella klackskor när de första joggingskorna togs fram under 70-talet. Genom att minska nivåskillnaden, eller droppen, till runt 4 mm gav Saucony nu löparen möjlighet att landa på fotens mitt eller främre del samtidigt som den hade en uppbyggd, dämpande mellansula.

– Vi tog med oss de här lärdomarna när vi designade Kinvara som kom ut på marknaden 2010. Personligen ser jag att den största vinsten med den minimalistiska trenden blev att vi genom att minska droppen kunnat ge löpare vardagsträningsskor men med låg vikt och anpassad för löpning längre fram på foten som ligger mer i linje med kroppens biomekanik, säger Spencer White som under senaste tiden fokuserat på att utveckla Sauconys nästa stora produktnyhet i form av det nya dämpade materialet Everun.

Everun sammanfogas nu tillsammans med Sauconys lättviktsteknologier och material i nya Kinvara 7. Droppen är fortfarande 4 mm men som helhet har mycket hänt sen Kinvara första gången såg ljuset för 6 år sedan.

Kinvara 7 med Everun

För alla Kinvara-älskare finns inget substitut och det är väl anledningen att modellen idag är en av världens mest populära natural running-skor och tävlingssko för många av Sveriges bästa löpare och triatleter. Passform, flexibilitet och framförallt massor av löpkänsla är klassiska karaktärsdrag hos skon och den senaste utgåvan lämnar inget åt slumpen.

– Vidareutvecklingen av Kinvara sedan 2010 har gjort den något mer allround och idag är skon ett lättviktsalternativ som passar väldigt många löpare. Med förändringar såsom ett fastlåsande snörsystem, en ny hälkappa, bredare bas i mellansulan och nya lättviktsmaterial i stötdämpningen har skon blivit mer grundstabil utan att förlora sin låga vikt, säger Agne Karlsson som driver Sauconys produktutveckling ur ett Nordiskt perspektiv.

Många moderna löpare av idag väljer att använda flera skotyper i olika syften. Vilken sko som passar en beror naturligtvis på en mängd faktorer, men för många kan en lättare sko med ett lägre dropp passa sig vid kortare distanspass, intervall- och tröskelpass, löpteknik och på tävlingsdagen när man vill uppnå en lättare löpkänsla.

– Det är kul att se hur många Kinvara som finns i målfållan på t.ex. Lidingöloppet, Göteborgsvarvet och World Triathlon Stockholm, där många vill slå pers och ha bästa förutsättningarna på ”matchdagen”. Topprestation har alltid funnits i Kinvaras DNA men idag ser vi även hur många nybörjare och allmänmotionärer som ser ett lägre dropp som ett naturligt och effektivt träningsredskap, fortsätter Agne Karlsson.

I hälen får nu skon en kassett med EVERUN, vårt nya stötdämpningsmaterial som utklassar i alla tester, och ger hälen en orubblig stötabsorbering. Ovandelen har en trygg och säker passform genom den eleganta och smidiga FLEXFILMEN istället för sömmar i kombination med PROLOCK-systemet för ökad passform över vristen.

Den nya TRI-FLEX slitsulan bjuder på bättre markkontakt och tryckutjämning samt rekyl vid frånskjutet. Häl-tå-dropp: 4mm Vikt Dam: 187g Herr: 218g

Nästa steg

Man kan konstatera att mycket har hänt inom bara några år inom den så kallade barfotalöpningen. Hur trenden fortsätter kan man spekulera i och vad som blir nästa steg för Sauconys utveckling är fortfarande en hemlighet men missa inte att bli först med att få reda på vad som händer via deras Facebooksida, Instagram eller sajt.

Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Håll farten uppe! Träningen som gör dig snabbare
 • Test! 21 nya löparskor
 • Dags för nystart. 2021 – nu kör vi!
 • 20 svar på frågor som du inte ställt
 • Ont i höften? Slipp vanligt höftproblem
 • Lura döden!Därför är löpning en föryngringskur
Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 10

Kristoffer

Är detta reklam eller inte?


Nina Nyström

Hej Kristoffer! Alla artiklar som är uppmärkta med ”presenteras i samband med” är skapade tillsammans med ett annat företag – i det här fallet Saucony.
Mvh Nina, webbred.


Björn

Reklam alltså!


Magnus

Marknadsföringslagen: Krav som näringsidkare måste följa
Reklamidentifiering
Det ska tydligt framgå att det handlar om reklam och vem som svarar för reklamen.
RW bryter i detta fall mot lagen, eller är mycket nära gränsen. Eller vad säger ni?


Magnus

Från konsumentverkets hemsida:
Ska tydligt framgå att det är reklam
Reklamidentifiering innebär att det ska framgå att det är reklam. En kommersiell annons får till exempel inte presenteras på ett sådant sätt att den uppfattas som redaktionell text, och ett reklamblad får inte se ut som en tidning. Det ska vara lätt att skilja direktreklam från försändelser med annan information. Redan av ytterkuvertet ska det framgå att försändelsen innehåller reklam.
När ett inlägg i en blogg är reklam ska detta tydligt framgå för alla som läser inlägget. Det kan visas på olika sätt, till exempel genom att det står ”annons” eller liknande i inlägget eller genom att bloggaren förklarar i text att hen har fått betalning eller annat för att skriva om produkten.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.