Välling och barnmatspuré hjälper André och Frida när dom ska försvara 100 km titlarna

Välling och barnmatspuré hjälper André och Frida när dom ska försvara 100 km titlarna


Sommarens SM vecka där flera sporter samlas för att utse sina SM medaljörer 2017 pågår för fullt i Borås. Individuellt inom löpningen är det endast 100 km distansen som avgörs under veckan, även om löpningen ingår som moment i redan avgjorda sprinttriathlon distansen och vid lag SM i friidrott för klubblag som precis som 100 km distansen avgörs på SM veckans sista dag.

På plats i Borås finns fjolårets 100 km mästare i både herr och damklass genom Götas André Rangelind och Tjalves Frida Södermark. Loppet startar kl 08.00 på fredagsmorgonen och avgörs på en 5 km slinga. Både André och Frida siktar på att försvara sina titlar. Runner´s World stämde av kort innan loppet kring formen och taktiken.


ANDRÉ:

Hur är formen André?
– Jo, den vill jag påstå är god. Det känns riktigt bra, och det har gått bra på kortare lopp under året.

Hur ser du på loppet och vad har du för målsättning?
– Säsongen stora mål är Ultravasan, så jag ser det SM som ett led i träningen mot det loppet, men samtidigt vill jag givetvis vinna precis som i fjol. Jag kommer inte jaga någon bra tid om jag inte behöver för att vinna. Så jag vill helt enkelt vinna med så liten ansträngning som möjligt, samtidigt är 100 km ingen enkel sak.

Innebär det att du kommer gå ut med den manliga löpare som springer snabbast?
– Det har jag inte riktigt bestämt än. Det är möjligt att jag springer i mitt tempo ändå, även om det blir i en väldigt kontrollerad fart.

Vad är en väldigt kontrollerad fart för dig på 100 km?
– Det blir 4.30 minuter per kilometer. Men krävs det får jag givetvis försöka springa snabbare för jag vill verkligen försvara mitt SM guld. (4.30 min/km ger 7,5 timmar på 100 km, och 2016 vann André på 6 timmar och 51 minuter)

Har du kollat in årets 5 km varv bana där SM avgörs?
– Ja, jag körde ett varv på banan innan, även om jag sprang åt fel håll. Den är lite småkuperad, kanske inget man kommer tänka på de första varven, men sen kommer det nog kännas.

Till sist, kör du vidare med energiintag under loppet genom välling?
– Jajamän vällingen är kvar, men jag har ju mer grejer än det som gel, cola och banan. Min sambo kommer langa, så jag hoppas det räcker med vätska och energi var 5:e km.

FRIDA:

Är du på plats i Borås och laddad inför SM loppet på 100 km?
– Ja, jag har precis kommit hit. Jag liftade från Gislaved, och fick lift trots att jag nog såg ut som en ”baglady” med en stor påse alla mina tomflaskor som jag ska ha till loppet.

Kul sätt att ta sig till SM loppet, och lite typiskt Frida. Hur är formen för dig?
– Formen är god, den bästa någonsin om jag ser till året hittills. Jag har sprungit snabbare än någonsin på både 10 km där jag gått från 40 minuters löpare till att vara stabil 39 minuters löpare och på halvmaran är jag nere på 1.20.

Kul att formen är på plats, ska du springa fort imorgon också?
– Jag skulle nog kunna sikta mot snabbare tider än vad jag nu kommer göra för det kommer andra lopp senare i sommar med bland annat Ultravasan. Men jag vill springa på pers, och sen får vi se hur mina konkurrenter springer. Jag går för vinst, och sen får vi se hur snabbt det blir.

Har du någon tanke kring utgångsfart?
– Jag kommer öppna så att det kan bli en sluttid på runt 7 timmar och 45 minuter. Men jag är glad om det blir under personbästat på 7.51 också. (Frida vann SM 2016 på 8.03)

Det har hittills varit din bästa säsong på kortare lopp hittills, vad är det som gjort dig snabbare?
– Ja, jag har tränat lite mer löpteknik. Jag har fått konkreta och handfasta tips som har gett resultat tack vare att jag inte bara jobbat med dom någon gång utan mer jobbat kontinuerligt. Allt från fot-isättning till rörlighet så jag får ut steget bättre, till hur kroppens position är när jag springer. Sen har jag tränat lite mer fartträning. Så den kombinationen har onekligen gett resultat.

Nu när du nu går in för att försvara din titel och dessutom på en bra tid, har du några planerade knep att ta till om det tar emot?
– För mig handlar det om energiintag och det mentala. Jag med mig några nödraketer i energiväg som jag kan ta till om jag kommer till en punkt där jag absolut inte vill äta någonting. Så jag har köpt lite barnmatspuré, som är energirik och lätt att få i sig. Så det är en liten reserv. – Sen har jag världens bästa support genom Annika Nilrud, som vet vad det handlar om och som säkert kan peppa och trigga mig.

Rent mentalt gäller det att tänka att ingen annan ställt mig på den här banan för att springa 100 km. Det är jag själv som vill, och det är jag själv som tränat 20 timmar i veckan för att jag ska klara av det bra. Så just att jag gör det för min egen skull är viktigt. Sen om det ändå tar emot kan man se fram mot att det blir några härliga njutfulla dagar efter loppet som belöning för den insats man gör.

Runner´s World önskar André och Frida och alla 100 km SM löpare lycka till i Borås!

 


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt...

Läs mer
Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan...

Läs mer