Veckans triathlet: Adriel Young

Veckans triathlet: Adriel Young


Namn: Adriel Young
Ålder: 27
Längd: 180
Vikt: 80
Klubb: n/a
Hemsida/ blogg: https://baconyoung.wordpress.com

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag älskade sport när jag växte upp, men tyvärr var jag inte särskilt begåvad. Jag höll på med många olika sporter – allt ifrån vattenpolo till rugby. Efter skolan utbildade jag mig till livvakt och började tävla i surfing.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag hade inte så mycket kunskap kring triathlon för tre år sedan. Jag mötte Craig Alexander och läste Greg Weltches bok, och det kickade igång mitt intresse för sporten. Jag och några livräddare bestämde oss för att göra en ironman som ett lag, efter den tävlingen kom vi överens om att året därpå skulle vi göra en ironman var för sig och resten är historia!

Vilken distans satsar du på?
– Jag gör nog bäst i från mig på halvdistans, men jag har tävlat i flera olika distanser.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag tror att det är viktigt att ha en bra balans mellan familj/ vänner/ jobb och träning. Ibland jobbar jag 70 timmar i veckan, under dessa veckor tränar jag endast det jag hinner och försöker att inte oroa mig om jag missar träningar på grund av situationen. Jag fokuserar mycket på de träningar som blir av.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag har varit lyckligt lottad som träffat riktigt duktiga atleter och fått många bra tips av dem under min triathlonkarriär. Jag har även lärt mig vad som fungerar för mig och vad som inte fungerar.

Vilka är dina svagheter?
– Jag skulle säga att mat är min svaghet! Nej skämtåsido, ärligt talat är nog min cykling min svaghet just nu eftersom jag inte cyklat långa distanser på länge, och det tar tid att bygga upp en stark bas i cyklingen.

Vilka är dina styrkor?
– Jag är rätt så envis och mentalt stark. Jag brukar påminna mig själv ”när det blir tufft, det är då jag börja köra på!”. Jag är ungefär likvärdig i simning, löpning och cykling.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Jag försöker att springa en dag, cykla nästa dag och använda simningen som ett återhämtningspass på eftermiddagen/ kvällen när jag får tid. Jag lägger så klart in en vilodag ibland också. Efter en lång cykeltur försöker jag få till ett löppass, även om det endast är i 10 minuter.

Vad är ditt stora mål i år?
– Jag ska göra Norseman i år. Tyvärr kommer jag inte åka tillbaka till Hawaii eftersom jag ska åka till till Australien för att en god vän gifter sig.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

1. Jämför dig inte med andra triathleter, jämför bara med dig själv.

2. Överdriv inte. Många ägnar mycket tid åt att räkna tider och kilometrar. Det är jätteviktigt att du lyssnar på kroppen, annars är det väldigt lätt att du bränner ut dig.

3. Ha kul! Påminn dig om varför du gör det du gör. Le!

Var tycker du det är bäst att träna?
– Australien kommer alltid vara mitt hem och vara plats nummer ett för mig, men jag skulle säga att springa och cykla där jag bor nu (i Mönlycke) kommer som god tvåa. Om jag ska vara ärlig är simningen rätt så bra här även under sommaren!

Hur många punkor innan du bryter?
– Som jag sa tidigare så är jag ganska envis, jag skulle bära min cykel om jag var tvungen. Jag vill alltid slutföra de tävlingar jag ställer upp i.

Värsta och bästa simning:
– Jag älskar att simma! Särskilt i havet, och surfingen är en stor del av mitt liv. Att simma varv på varv kan vara trist och det är tufft.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Mitt träningsschema beror helt på hur mitt tävlingsschema ser ut. Det varierar allt från 4 timmar till 12 timmar per vecka. Det är inte så mycket, men beroende på mitt jobb är detta den tid jag kan lägga ner på min träning just nu.

Våtdräkt:
– HUUB Archimedes II

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Giant Trinity Advanced SL 0

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Asics DS Racer

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
Kvalificerade mig till Ironman World Championships i Hawaii, och då har jag tävlat i triathlon i mindre än ett år.
1:a plats (icke proffs) 70.3 Asia Pacific Ironman Championships 2013 och 2014.
9:e plats i min åldersgrupp i Ironman World Championships Kona, Hawaii 2014.

Målsättning:
– Ta mig an nya utmaningar, till exempel har jag anmält mig till Vasaloppet i år och fram tills för tre månader sedan har jag aldrig stått på ett par längdskidor förut. Och så klart fortsätta tävla och tycka att det är roligt!
Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bokrecension: Running with destiny

Den före detta elitlöparen Toby Tansers fängslande liv har blivit bok: Running with destiny.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer
Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse om vägen till att bli...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara gjord. Nästa lördag, 20 augusti...

Läs mer