Veckans triathlet: Anna Wretling

Veckans triathlet: Anna Wretling


Namn: Anna Wretling
Ålder: 41
Längd: 162
Vikt: 53
Klubb: Norra Stockholm Endurance
Hemsida/ blogg: www.powerwoman.com

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag hade inte tagit ett enda löpsteg innan 2012 men började då gå och jogga lite smått efter en operation och efter min separation. Tittade på tv och såg folk springa maraton och tänkte ”vad är det för galningar som pysslar med det där egentligen?”. Ändå var det någonting som lockade mig lite till att springa så där långt. Ett år senare sprang jag mitt första maraton och var så pigg och glad genom hela loppet. Jag fick mersmak, och efter det loppet fortsatte jag springa på och sprang bland annat Lidingöloppet, Stockholm Ultra, Sörmlands Ultramaraton och maraton i Lausanne och i Barcelona. Jag älskar verkligen känslan och stämningen i Ultrafamiljen och anmälde mig till TEC 50miles (80km), där jag sprang in på en tredje plats. Efter dessa utmaningar ville jag ge mig på något nytt, så jag anmälde mig till Ironman i Barcelona 2014.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– För att jag är nyfiken! Bara mata på med löpning förstod jag inte skulle vara hållbar och en utvecklande träning för kroppen. Jag behövde variation både fysiskt och mentalt. Innan jag gjorde min första Ironman-tävling i Barcelona hade jag testat på simning, men det var en utmaning då jag alltid haft olust att vara i vatten. Vatten var inget naturligt element för mig, men jag bestämde mig ändå för att bli så pass bra att jag kunde ta mig fram. Simningen fick inte stoppa mig från att lyckas genomföra tävlingen. Idag har simningen blivit en stor del av min träning, det är ett fantastiskt komplement till övrig träning och jag älskar att vara i vattnet numera.
Ironman-tävlingen i Barcelona gick som en dans! Trots att jag inte vare sig hade simmat 4 km eller cyklat 18 mil innan så gick det otroligt bra och jag hade roligt hela loppet igenom. Kroppen svek mig inte någon gång och inte huvudet heller. Jag hade hittat min träningsform helt enkelt.
I sommar kommer jag försöka hinna med både Ironman och halv IM. Nu sprang jag precis mitt älskade maraton igen i Stockholm och gjorde PB med 18 minuter. Jag tycker inte att tid är speciellt viktigt och jag tränar inte efter klockor men det är roligt att känslostyrd träning fungerar, man står inte och stampar bara för att man inte har schema eller jobbar mot klocka. Det blir bra ändå.

Vilken distans satsar du på?
– Främst Ironman men även halv IM.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag bestämmer samma dag eller dagen innan ungefär vad jag känner för att träna. Sedan kan det ändras under dagen. Har med mig cykel-, sim- och löpkläder i väskan och anpassar alltid upplägget efter kroppens känsla. Börjar jag cykla så känner jag rätt fort om det blir långpass, distans eller intervaller. Det är samma med löpningen; jag känner när jag kör igång vad jag har i kroppen, trycker på med intervaller om det är en sådan dag eller springer långpass om jag känner för att tugga på. Simningen är samma, ibland vill jag ligga och simma utan att tänka, ibland vill jag träna och tänka teknik. Gymträning och rörelse är viktigt så det prioriterar jag. Styrka ger en stark grund och stomme i kroppen, hållningen och muskler ger mig bättre förutsättningar till att orka hålla på länge. Tidsmässigt lägger jag in så mycket träning som jag hinner med mellan jobb och annat. Tränar efter vad jag orkar, kan bli dubbelpass och mycket en vecka och sedan mindre en annan för att få tid till återhämtning. Men jag prioriterar alltid in tid till rörelse. Det är en livsstil, att träna och att röra på mig både lätt och krävande.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Under höst och vinter prioriterar jag tyngre styrka och lågintensiv uthållighetsträning. Under vår och sommar mer intervaller och korta kvalitetspass samt lättare styrka/ rörelse.

Vilka är dina svagheter?
– Tycker inte om att träna i grupp eller efter schema, fast jag ser inte det som svaghet egentligen men många har synpunkter kring det. Även det här med att jag tränar utan att mäta tid och stäcka, det är en styrka för mig i min träning, att jag inte bryr mig. Men många verkar tycka det är en svaghet.

Vilka är dina styrkor?
– Huvudet. Jag gnäller inte utan kör på och tänker inte efter så mycket. Jag är bra på att fokusera på uppgiften och har en positiv inställning och dialog med mig själv. Är även noga med att följa min kropp och lyssnar på hur den fungerar, vad den orkar, vill och kan. Tvingar den inte till något som kan skada den, utan tänker långsiktigt i min träning. Sen är jag jäkligt seg och tål tryck/ stryk både fysiskt och mentalt under lång tid utan att vika mig eller tappa attityd och mod.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Det är olika, olika veckor. Vissa veckor blir det mer löpning och vissa mer simning/ cykel. Är jag trött i benen från löpning cyklar jag istället. När jag tänker efter så ligger nog fokus på två grenar en vecka och så byter jag till veckan efter. Löpningen och styrketräning är ändå min grundträning. Jag är noggrann med variatation för att minska slitage.

Vad är ditt stora mål i år?
– Ironman och en längre Swimruntävling i Norge.

Vad är dina bästa tips till nya triathleter?
– Lägg bort klockor och kör för att det är roligt. Hitta glädjen så löser sig allt. Ta inte loppen för allvarligt och bry dig inte om alla pryltokiga människor. Gör din grej på ditt sätt. Prestation och träning hänger inte på att ha rätt grejer, det hänger på rätt inställning! Och såklart att inte jämföra sig med andra utan fokusera på sin egen uppgift och vara glad över det man faktiskt klarar utifrån sina förutsättningar.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Ute! Spelar ingen roll var, jag hittar alltid möjligheter att träna.

Hur många punkor innan du bryter?
– Tills jag inte har prylar att laga med.

Värsta och bästa simning:
– Har inget exempel. Tänker inte i termer värsta och bästa. Jag gör det som jag ska göra och går in i det. Lägga värderingar blir ofta vilseledande och jag tycker nog att det jag gör som både är ”hemskt” och ”härligt” på något sätt är bra. Jag gör det ju och jag klarat det, därför går det hitta positivt i det mesta.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Ingen aning. Kan vara från 5 till 15 timmar beroende på vad jag har i kroppen och vad jag tränar inför. Långdistans och ultramaraton kräver sin tid i träning i mängdperiod men är jag inte i det så är det kort. mellan och lätt/ vila som gäller. Lägger in mycket återhämtning och prioriterar vila i träningen för att kunna bygga en hållbar kropp.

Våtdräkt:
– Orca Sonar och Head Swimrun.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Argon18 (tempo) och TREK samt Bianch i linje.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Kinvara när jag springer 5-21 km och HokaOneOne när det blir över 21 till 100 km.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Bland annat:
Stockholm Maraton 2015 (3.24)
IRONMAN Barcelona 2014 (11,56)
Stockholm Waterfall Triathlon Olympisk distans 2014
TEC Täby Extreeme Challenge 80km Ultramarathon 2014 (8,25)
SUM Ultramaraton 50km 2013 (5,25)
LIDA Ultramaraton 54 km 2014 (5,22)
Stockholm Ultramaraton 50km 2013 (5,05)
Ångaloppet Swimrun 2014
Stockholm Challenge 2013
Ten Island Race Kayak, Run,
Swim 2013

Målsättning:
– Må bra, ha kul och ha hälsan i behåll.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bokrecension: Running with destiny

Den före detta elitlöparen Toby Tansers fängslande liv har blivit bok: Running with destiny.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer
Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse om vägen till att bli...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara gjord. Nästa lördag, 20 augusti...

Läs mer