Veckans triathlet: Diane Sadik

Veckans triathlet: Diane Sadik


Namn: Diane Sadik           
Ålder: 27
Längd: 160 cm
Vikt: 52 kg
Klubb: Stockholm City Triathlon
Hemsida/ blogg: instagram @kumarette

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag växte upp i en aktiv familj. Min mamma var väldigt aktiv; hon simmade och sprang i princip varje dag. Hon introducerade mig och mina syskon till alla möjliga sporter, allt från gymnastik till tennis och även musik. Men det enda som hon verkligen ville att vi skulle lära oss var att simma. Min simskola var en triathlonklubb, fram tills jag var 11 år simmade jag med andra barn, sedan anslöt några av oss även till triathlon-träningarna tre gånger i veckan.

När jag flyttade till Sverige tränade jag inte någon triathlon alls, det var under 2012-2015. Jag började klättra istället. Men under 2015 gjorde jag några triathlontävlingar och hittade då tillbaka till sporten. Nu tränar jag mest triathlon, swimrun och klättring. Fram tills under förra året tränade jag triathlon mest för jag tyckte det var kul – och det gör jag fortfarande – men nu har jag bestämt mig för att träna mer strukturerat och har nu tagit hjälp av tränare för att nå mina mål.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Vid 16-års ålder var vi tvungna att välja mellan att gå med i en riktig simklubb eller stanna i triathlonklubben vi simtränade med och lägga till minst ett intervallpass i löpning/ vecka och ett cykelpass/ vecka. Jag ville inte sluta simma eller byta klubb så jag började träna löpning och cykling och jag gjorde min första juniortävling, som var en sprint, när jag var 18 år.

Jag tog en paus från triathlon när jag flyttade till Sverige i augusti 2012 och började då klättra, som jag nu tycker är ett väldigt bra komplement till triathlonträningen. Tog med min racer från Schweiz till Sverige 2015 och började med triathlon igen. Förra året lyckades jag ta några pallplatser på ett par tävlingar och efter det bestämde jag mig att få mer struktur på träningen och satsa lite. Sedan september 2015 jobbar jag med min tränare och vän Nicolas Remires. Jag är övertygad om att det har hjälpt mig mycket framåt mot mina mål både inom triathlon och swimrun efter att jag fått en skräddarsydd träningsplan som är anpassad för mig. Förutom en träningsplan som jag följer, jobbar jag också mycket med mina svagheter, och jag har lärt mig att vila och återhämta mig på rätt sätt.

Vilken distans satsar du på?
– Alla distanser utom ironman.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag simmar 2-3 pass i veckan med en grupp i Eriksdalsbadet eller Sicklasjön. För cyklingen, förutom ett långpass i veckan, kör jag med Le Peloton (grupp cyklister som cyklar tidigt på mornarna) 1-2 gånger i veckan. Under vinter kör jag backträning eller intervaller på trainern. Jag springer oftast själv, vilket funkar bäst för mig. Jag tycker om att fokusera på mig själv när jag springer. När det är tufft kan jag pusha mig själv och anamma det senare på tävling. Självklart tycker jag det är trevligt med sällskap ibland, speciellt under långpassen när man ska hålla sin fart och när jag kör kvalitetspass.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Mycket mängd under höst och vinter. Men även specifika intervaller en gång i veckan under den perioden. Jag har även mer tid till klättring vilket då är mina styrke- och stretchpass. Under vår och sommar läggs träningsplanen upp beroende på kommande tävlingar och vilka distanser de är. Eftersom jag kör varierande distanser har jag också mycket variation i min träning.

Vilka är dina svagheter?
– Cykel och att vila. Under året har min tränare lärt mig att vila är minst lika viktigt som bra kvalitetspass. Jag kommer aldrig kunna träna och prestera om jag struntar i återhämtning och vila.

Vilka är dina styrkor?
– Simningen, mental styrka och jag känner min kropp väldigt väl.

Vad är ditt stora mål i år?
– Vansbro SM och ÖtillÖ och utvecklas så mycket som det går.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

 1. Öka på träningen succesivt och inte för snabbt. Det är lätt att drabbas av överträning eller bli skadad när man ska börja träna tre grenar i veckan.
 2. Träna transitions och brickpass.
 3. Hitta en bra grupp att träna med för att dela erfarenheter och fortsätta vara motiverad.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Ute – I stan vid vattnet eller i naturen i skogen. Stockholm erbjuder rätt bra variation för löprundor, trails och cykelvägar.

Hur många punkor innan du bryter?
– Jag har aldrig haft en punka – peppar, peppar…

Värsta och bästa simning:
– Värsta: Swiss Championship i Geneve 2012 – det var så vågigt att jag nästan blev sjösjuk. Bästa vet jag inte…

Våtdräkt:
– 2XU för triathlon
Head race för swimrun

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Draft-legal: BMC pr 01
Tempo: Liv Avow advanced pro 1

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Asics DS-Racer 10

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
1a AG Ironman 70.3 Aix-en-Provence 2016 – 4:31 (swimming cancelled – 1st biking time AG and 1st running time AG) – kvalificerad till world championship i Mooloolaba
1a SCT duathlon 2016 – 1:09
1a Saltsjöbaden 2016 – 1:12:30
4a mix team Utö Swimrun 2016 – 4:26 + kvalificerad till ÖtillÖ
1a Mörkö Triathlon 2015
2a dam Borås Swimrun 2015

Målsättning:
– Att utvecklas i triathlon och swimrun och att alltid ha kul!

Diane i mitten med triathlonvänner. 

Vill du vara med som veckans triathlet eller vill du tipsa om någon som du tror passar? Mejla isabelle.oblom@runnersworld.se och berätta lite kort om dig själv eller om han/ hon som du tror passar så är möjligheten stor att du eller din vän är veckans profil en vecka!

Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Ditt bästa år! Experternas smarta tips
 • 7 pannlampor i stor test
 • Vad är långpass?
 • Spring saktare! Forskare: Därför gör det dig snabbare
 • Redo för träning? Enkelt formtest som ger dig besked
 • Jesse Owens trotsade Hitler och nazismen
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.