Veckans triathlet: Kathrin Mörtel

Veckans triathlet: Kathrin Mörtel


Namn: Kathrin Mörtel
Ålder: 42
Längd: 170 
Vikt: 58
Klubb: I2IF
Hemsida/ blogg: https://kathrinmortel.wordpress.com/

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Som ung provade jag på flera olika sporter, fotboll, handboll, orientering och alpin skidåkning.
Jag fastnade till slut för den alpina sporten men nådde aldrig till någon högre nivå och slutade som tävlingsaktiv i tonåren. Jag fortsatte däremot som engagerad ledare och tränare fram till dess att triathlonintresset slukade mig med hull och hår.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag har kommit fram till att det var slumpen (eller ödet?). Det föll sig helt enkelt så att jag var mentalt redo för nya utmaningar i livet och samtidigt mötte någon som fick mig att våga prova på en triathlontävling. Det var sommaren 2011. Jag vågade och vann, skulle man kunna säga! Sedan dess är jag fast och hoppas det blir för evigt.

Vilken distans satsar du på?
– Halvdistans och ironman. I sommar ska jag tävla i Motala också, långdistans.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag är mamma till tre barn och arbetar som chef för 50 medarbetare på BUP vilket innebär en ganska pressad livssituation för mig. Jag har ett snävt tidsutrymme för träning under veckorna, det krävs planering och disciplin. Jag har förlagt måndagar och fredagar som träningsfria dagar (vilodagar), då jobbar jag istället längre de två dagarna. Alla övriga veckodagar är min målsättning två pass per dag, ibland lyckas det, ibland inte.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Hittills haft svårt att inrätta mig i för mycket struktur. Jag är nog lite av en ”vilde” när det gäller träningsupplägg, dels på grund av min personlighet men också för att jag måste anpassa mig till min ostyrliga familj och arbetet. Sedan är det så att jag inte har så stor koll på hur jag ”brukar” lägga upp mitt träningsår för jag har inte hållit på så länge och dessutom hade oturen att bli ganska sjuk under förra året. Men lite ramar har jag förstås.

På hösten blir det lite friare, då tränar jag på känsla och njuter av att göra det som faller mig in. Min vän Calle Brümmers mantra klingar inom mig att vila från grenspecifik träning under minst en månad på hösten. Jag orkar inte riktigt hålla ut i det men det ger ändå en vilsam känsla att kunna tänka så.

På vintern blir det dels mer styrketräning och fokus på kraft. Simningen blir det lite mindre av vintertid. Jag är dels allergisk mot klor och blir ”förkyld” av att simma i bassäng för ofta. Jag som har svårt att få ihop tid till träning får prioritera vilken träning som ger bäst avkastning för mig och där får simningen oftast ge vika för löpning och cykel.

Våren är cykelns tid, då vill jag komma ut och få in lite mil i benen. Ambitionen är också att lägga på mer fart i träningen. Jag vill gärna köra några lopp i både cykel och löpning.

Vilka är dina svagheter?
– Jag är stresskänslig och otålig. Om frågan avser fysiska egenskaper så är det att jag är superkänslig mot kyla och sömnbrist.

Vilka är dina styrkor?
– Jag är uthållig och målinriktad.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Grundfördelningen mest cykel och minst simning. Min ambition är att bli bättre på löpning i förhållande till min cykelkapacitet så av den anledningen blir det förhållandevis mer löpning just nu. Vid kronisk tidsbrist prioriterar jag som sagt bort simningen lite för ofta.

Vad är ditt stora mål i år?
– Ironman Kalmar under 10h och Vätternrundan under 8h.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  1. Gå med i en förening, hitta nya likasinnade vänner!
  2. Lyssna och lär men våga gå din egen väg, lita på din känsla. Du kommer att stöta på många ”kompis-coacher” som vill lära dig allt de kan och det blir sällan bra med ”för många kockar”.  (Jag tror att coach-risken ökar om man är tjej.)
  3. Våga satsa om du känner att du vill. Livet är kort, mesa inte med en ”halvsatsning” för att se om du vill fortsätta. Hur ska du veta om du inte gör det helhjärtat? Våga prioritera bort omgivningens sociala krav, investera i bra grejer och tveka aldrig på din förmåga att bli hur stark som helst!

Var tycker du det är bäst att träna?
– På cykel längs en snirklig värmlandsväg en varm sommardag eller … nu blev det svårt, det är inte fel att springa på en stig i djupa granskogen heller.

Hur många punkor innan du bryter?
– Beror på distansen och omständigheterna. Men generellt så ser jag det som ett bra tillfälle att träna mig på att byta däck/tub under press. Har dock inte inträffat en punka för mig, ännu.  Jag har brutit en tävling (Motala 2013) och det gör jag ogärna igen, dels med hänsyn till mina medtävlande och dels för min egen skull. Jag vill ta mig i mål om det finns minsta möjlighet.

Värsta och bästa simning:
– Värsta: Min första riktiga triathlontävling, långdistans i Säter 2012. Dåligt väder, 17 grader i vattnet, ”vobbligt” vatten. 200 m efter starten kom syrebristen och därmed paniken. Jag trodde att döden var nära. Jag lade mig på rygg och bad till gud att förlåta mig för att jag utsatt mig för detta dumma påhitt, jag lovade honom att aldrig mera göra något liknande om han hjälpte mig till att komma hem till min familj igen. Jag höll inte mitt löfte…

Bästa:
Mallorca IM 11.3, 2013. Jag var jättenervös innan, vi var 500 tjejer som skulle springa ner i vattnet samtidigt. Jag trodde det skulle bli kaos och att jag skulle bli mosad i mitten. Men icke, vi hade övat strandstart med bland annat Patrik Nilsson dagen innan så jag fick en superbra start och känslan höll i sig hela simningen.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 10-15h

Våtdräkt:
– TYR C5

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Quintana Roo, CD0.1

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Adidas passar min fot bra.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Oj, vad svårt, det känns inte som jag har åstadkommit något särskilt att nämna här när jag ser mitt sällskap i listan.
Ironman Kalmar 2012, 10h.30min
Ironman World championship Hawaii 2013
Cyklat på 5.13, ligger 22:a på svenska cykellistan
Stockholm marathon 3.29

Målsättning:
– Bli starkare och snabbare!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bokrecension: Running with destiny

Den före detta elitlöparen Toby Tansers fängslande liv har blivit bok: Running with destiny.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer
Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse om vägen till att bli...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara gjord. Nästa lördag, 20 augusti...

Läs mer