Veckans triathlet: Lina Blomqvist

Veckans triathlet: Lina Blomqvist


Namn: Lina Blomqvist
Ålder: 29
Längd: 169
Vikt: 57
Klubb: Varberg Sim
Hemsida/ blogg: http://cyklingminpassion.blogspot.se/
Instagram: Linatriathlet

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– När jag var yngre spelade jag fotboll och höll även på med lite friidrott där favoritgrenarna var 60 meter löpning, höjdhopp och längd. Vid 16 års ålder intresserade jag mig mera för gruppträning där spinning blev favoriten. Mitt intresse för cykling ökade och några år senare investerade jag i min första racer och det var kärlek från första tramptaget. Efter 2011 klappar hjärtat för triathlon och nu även ultralöpning, jag älskar att hålla på långt och länge.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag har alltid tränat mycket men inte haft något specifikt mål men 2011 berättade en vän till mig om Ironman och att det hade varit en grym utmaning för mig. Jag visste ingenting om triathlon då eller vad Ironman var. Jag började läsa om det och såg att det fanns en tävling här i Sverige, Järnmannen som det då hette i Kalmar. Jag älskar utmaningar och tyckte att detta lät som en riktig häftig och rolig grej att göra och där startade min resa mot att bli en järnkvinna. Lärde mig att crawla själv och det blev mer löpning och cykling på min racer. Fem månader senare passerade jag mållinjen i Kalmar och min dröm om att bli en järnkvinna blev sann. Jag fastnade för sporten och nu bultar mitt hjärta hårt för triathlon.

Vilken distans satsar du på?
– Jag föredrar de längre distanserna och gör i sommar min 5:e Ironman. Ska även prova på långdistans då jag kvalade in till VM i Motala.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Så här kan en träningsvecka ungefär se ut:
3-4 löppass (1 distans,1 långpass, 1 fartlek och 1 intervall)
4 cykelpass (1 distans/långpass, 1 styrka och 2 intervall)
4 simpass (det blir olika typer av pass med intervaller, distans och teknik)

Hur lägger du upp träningen över året?
– Under vinterhalvåret blir det en hel del distans, lugna pass som gör kroppen uthållig. Tränar funktionell styrketräning för att stärka upp kroppen och hålla den skadefri året runt. Under vår/sommaren brukar det bli mera cykling och lite mera fart i de olika grenarna.

Vilka är dina svagheter?
– I cyklingen känner jag att det finns en hel del att förbättra. Min utmaning i år blir att få upp farten och kunna hålla en högre hastighet under en längre tid. En av mina svagheter är också att jag ibland tror för lite på mig själv och vad jag skulle kunna klara av.

Vilka är dina styrkor?
– Grenspecifikt är det i löpningen som jag känner mig som allra starkast. Min absolut största styrka är mitt pannben, har en vilja av stål. Det som också bär mig framåt är min envishet och att jag är väldigt seg och uthållig.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– I tid skulle jag på ett ungefär säga 35% cykling, 30% löpning , 25% simning 10 % styrka.

Vad är ditt stora mål i år?
– Mina stora mål i år är VM i Motala och Ironman Kalmar.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Att träna ska vara roligt och glädjefyllt. Träna gärna med andra triathleter och få på så vis tips, inspiration och råd från andra som är lika uppslukade i denna härliga bubbla. Bra och lärorikt.
  • Om du har möjlighet, gå en crawlkurs! Simningen är mycket teknik, nöta och öva.
  • Hitta din väg och vad som passar dig. Skynda långsamt och lär känna din kropp och lyssna på den. Träna smart och vila hårt!

Var tycker du det är bäst att träna?
– Jag älskar att träna längs med kusten, njuta av havet och vacker natur det ger mig lite extra energi. Har på senare tid också förälskat mig i att springa i de magiska bokskogarna. Det får min kropp att riktigt bubbla när jag tränar.

Hur många punkor innan du bryter?
– Oj det är en svår fråga då jag aldrig fått en punktering på varken träning eller tävling. Men jag tror att det ska till mycket innan jag bryter. Har alltid med mig så jag kan byta två punkor i alla fall.

Värsta och bästa simning:
– Min värsta simning var under Ironman Kalmar 2013. Jag är väldigt frusen av mig och då var kylan min värsta fiende. Jag hade nog inte ens simmat halva sträckan när jag började frysa något enormt. Kommer ihåg att käken domnade bort och magen krampade så hårt för att jag inte kunde slappna av. Tanken där och då var att jag skulle behöva bryta för att jag frös så mycket, men med mitt pannben och varma tankar lyckades jag simma mig runt och ta mig upp på rampen och cyklade iväg med en skakande huttrande kropp.
Bästa simningen måste varit på Amfibiemannen swimrun då vattnet var varmt och härligt och jag slapp att frysa, en riktig njutning för mig!

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Det blir nog uppåt 15 timmar.

Våtdräkt:
– 2XU R:3.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– KnallRosa TREK speedconcept 7.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Asics har varit en favorit länge, körde med kayano på Ironman förra året. Nu tror jag att jag ska våga prova något nytt.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.
4 st Ironman. Bästa tid 2014 11 tim. 27 min
6 timmars i Borås 62 km
Göteborgsvarvet 21 km 1 tim. 33 min

Målsättning:
– Fortsätta ha så kul jag kan ha och vara i denna härliga triathlonbubbla. Vill bli snabbare och våga utmana mig och trycka till lite mera detta år! Jag vill se asfalten susa förbi snabbare och känna fartvinden i håret mera tydligt när jag sitter på min rosa kärlek. Drömmer om att en dag få åka till Kona Hawaii och köra Ironman där och uppleva den magiska atmosfären.

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Lisa Nordén jagar formen

Sveriges och en av världens främsta triathleter, Lisa Nordén, tränar just nu på höghöjdsläger i...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer
Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse om vägen till att bli...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara gjord. Nästa lördag, 20 augusti...

Läs mer