Veckans triathlet: Maria Larsson

Veckans triathlet: Maria Larsson


Namn: Maria Larsson
Ålder: 32 År
Längd: 169,5 cm
Vikt: 64 kg
Klubb: Västra Mälardalens Triathlonförening  
Hemsida/ blogg: http://marialarssontriathlon.se/

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Som många andra som är födda och uppvuxna i Oxberg i Dalarna så har man vuxit upp på längdskidorna.
Men efter att ha fått börja rida på ridskolan så blev det hästarna som tog över. Det var fälttävlan som jag satsade på fram till efter gymnasiet. Efter gymnasiet hade jag turen att få åka ner och börja jobba på Strömsholm, och där blev det banhoppning och unghästar som blev mitt fokus ett bra tag framöver.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Ren tur kan man säga. En gammal god vän till mig, före detta boxare, fick mig att börja träna kondition igen. Han brukade vara ute och springa i ett par timmar med ett trevligt triathlon-gäng någon gång i veckan. Då tyckte jag de var idioter hela högen, men jag blev ändå lite nyfiken och började faktiskt själv att tjuvträna. En riktigt kall februari, det var kring -26 grader minns jag, vågade jag hänga på gänget och testa på att springa med dem. Jag blev kvar, och jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle bli kvar och börja träna med ett triathlon-gäng. Jag hade även turen att få en jätteduktig triathlet som tränare. Ingen av oss trodde väl att jag skulle kunna genomföra allt jag gjorde och gjort. Men tack vare hans kunskap och tränarskap, höll han mig skadefri och jag kunde få en kontinuitet som är ovärderlig för den grunden vi lyckades bygga. 26 kg lättare, fler träningstimmar än jag någonsin trodde jag kunde uppnå, och en målgång i ironman sitter jag här nu och älskar sporten ännu mera.
Denna hjärtliga, vänskapliga sport är svår att inte bli förälskad i.

Vilken distans satsar du på?
– Främst halv-ironman och fulldistans.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Väldigt strukturerad och planerad in i minsta detalj. Som ensamstående mamma, heltidsjobb, tränare i föreningen och driver eget så finns det inga luckor för tvivel på hur jag ska lägga upp dagarna. Ett misstag så är allt paj. Normalt sätt så är det tidig morgon och då blir det ett lättare träningspass innan jobbet och sen går dagens huvudpass på min lunch. Älskar att få komma ut mitt på dagen, få lite syre och sol innan det är dags att ta tag i eftermiddagen. Helgen består av många timmar på cykeln, i löparskorna och det är där jag har mina långpass. Träning alla dagar utom en dag i veckan, och den har då blivit lite helig för mig. En dag i vanliga människokläder 🙂

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag har turen att jobba med två helt fantastiska människor som styr upp all min träningstid. Jag har Clas Björling som är min huvudtränare. Han har den stora planen, året, framtiden och alla upplägg i stort. Han har koll på allt jag gör och sköter den biten utmärkt.
I min simning har jag Emma Igelström som jag träffar och blocktränar för kan man säga. Sen får jag åka hem och köra ensam med upplägg både genom henne och Clas.
Men det ser väl ut som för alla andra med grundträning, prepp för tävling, tävling/ underhåll, ”off season time” och sen börjar hjulet om igen 🙂
Jag är dock väldigt noga med att när motivationen börjar sjunka åker jag till ställen som är extra roliga att träna på och blir på så vis som balsam för själen.

Vilka är dina svagheter?
– Godiset Polly! Skämt åsido, mina svagheter är definitivt mitt humör, det vill säga jag är envis som synden, ibland på rätt sätt och i bland på fel sätt.
Jag blir lätt sur när det inte går som jag tänkt mig och har då svårt att bita i och hålla kvar det sista och ge allt. Jag har väldigt höga krav på mig som gör att jag lätt kan få helt fel prestationsångest inför race- och test-/ uppgifter.

Vilka är dina styrkor?
– Mina styrkor är mina svagheter, mitt humör och min envishet! Min glädje till livet, att vakna på morgonen med ett leende, aldrig se hinder, bara möjligheter. Jag har alltid nära till skratt, mitt driv och vilja att alltid utvecklas och bli bättre.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Det är faktiskt väldigt jämt fördelat mellan alla delmoment. Men det är ju klart, cykel tar tid så där lägger jag mest timmar. Men annars så har jag lika många dagar på gym, cykel, simning och i löparskorna. Många timmar, många pass blir det. Men jag älskar det 🙂

Vad är ditt stora mål nästa år?
– Mina största mål till kommande säsong är helt klart att komma ut starkare, snabbare och grymmare än någonsin. Rent tävlingsmässigt är vi inte klara med hur säsongen ska se ut än. Men vi håller på att bygga en grym långdistans-triathlet i vuxen ålder, det tar tid och det är många byggstenar som ska utvecklas och härdas.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
– Skratta, ha kul och träna med människor som får dig att utvecklas.

Vad tycker du det är bäst att träna?
– Helt klart grunden. Det är svårt att få huset att hålla länge om man inte bygger en stabil grund och stomme. Med bara ett tak blir det inte långvarigt. Det finns inga genvägar!

Hur många punkor innan du bryter?
– Jag har faktiskt hittills aldrig fått en punka, inte ens vid träning så jag kan nog inte uttrycka mig på den tyvärr. Men det beror ju på vad det är för distans. Är det ironman eller halvdistans skulle jag nog ändå byta en eller två punkor om jag är snabb.

Värsta och bästa simning:
– Värsta simningen är när jag har kluckande vågor som är i min näs-höjd.
Bästa: Att få lägga sig i bassängen, och bli ett med vattnet. Den där helande känslan som infinner sig är helt fantastisk.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 10-15 timmar.

Våtdräkt:
– V:3 2XU.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Planet X.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Salming.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
10 km: 44 min
21 km: 1.42
42 km: 4.15
Halv IM: 5,10
Ironman: 11.52
Lidingöloppet: 2.42
Öppet spår, Vasaloppet: 8.36

Målsättning:
– Bli gammal med sporten jag älskar, ha roligt, utvecklas och göra det bästa jag kan med de förutsättningar jag har.
Våren 2012 började min resa och den har tagit mig långt. 26 kg mindre och innan kunde jag inte springa 5 km utan livet som insats. Och nu har jag lyckats med allt jag lyckats med. Min resa är långt ifrån över, mitt mål är att jag ska bli starkare, bättre och grymmare för varje år som går. Jag vill motivera, driva och hjälpa andra att nå sina mål, vilka de än är. Och en dag skulle jag vilja kunna göra ironman under tio timmar.

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Lisa Nordén jagar formen

Sveriges och en av världens främsta triathleter, Lisa Nordén, tränar just nu på höghöjdsläger i...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer
Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse om vägen till att bli...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara gjord. Nästa lördag, 20 augusti...

Läs mer