Veckans triathlet: Martin Fredriksson

Veckans triathlet: Martin Fredriksson


Namn: Martin Fredriksson
Ålder: 24
Längd: 183
Vikt: 75
Klubb: I2IF Karlstad
Hemsida/ blogg: www.treathleter.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Som så många andra började jag spela fotboll tidigt men insåg att det inte var något för mig. Efter det började jag spela innebandy, men vid 15 års ålder gav mina knän och rygg upp av allt hukandes för att täcka skott samt alla belastande vridningar på mina knän. Fys-träningen var något jag hatade, tills jag fick välja att göra den själv när det passade.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Eftersom jag är från Trollhättan så vet man ju såklart vem Björn Andersson är, så jag visste ju vad det var för sport. Men det som gjorde att jag verkligen fick upp ögonen var när jag och mina fyra syskon ställde upp med ett mix-lag i Butlers Triathlon i Trollhättan som mer är en kul grej än en seriös tävling.

Vilken distans satsar du på?
– Ironman var distansen jag tänkte satsa på direkt, men jag har nog insett att jag borde samla lite fart ifrån halv Ironman innan jag satsar på fulldistans på riktigt.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Standard är väl 2-3 simpass, 3 cykelpass och 3-4 löppass. Såklart väldigt beroende på vilken period i träningen man är i.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Hösten blir till att stärka upp musklerna men ändå försöka bibehålla lite fitness. På vintern försöker jag få in en del sim- och löpmängd, inte så mycket fokus på snabbhet. Det blir även mycket tuffa trainerpass. Sen på våren när det blir barmark övergår det till mer intensitet i löpningen och mer längre pass på cykeln. När sommaren väl kommer är det bara att be till gudarna att man håller för all träning!

Vilka är dina svagheter?
– Att inse när man ska backa tillbaka, men jag har ändå blivit mycket bättre på att inse detta än vad jag varit tidigare. En gång var jag skadad från min löpträning i sju månader… Har även väldigt begränsat med kilometrar att lägga på min löpning för att inte få ont. Tur att man inte är löpare va?

Vilka är dina styrkor?
– Mitt pannben skulle jag vilja påstå, samt att göra passen jag har tänkt. Kontinuitet är nyckeln i den här sporten. Under 2014 missade jag inte ett enda pass under en 5 månaders period.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Om man syftar på tid så är det 50 % cykel 30 % löpning och 20 % simning.

Vad är ditt stora mål nästa år?
– Tävlingarna blir vad man gör dem till, man kan ha bra och dåliga dagar och då tror jag det är svårt att sätta för stora mål långt innan de äger rum. Mitt mål är att fortsätta min utveckling, sen får vi se vart det tar mig i framtiden.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
1: Anmäl dig till en tävling, det finns nog inget som motiverar bättre än det, men kom ihåg att sätta ett rimligt mål!
2: Skaffa en coach eller mentor, att träna tre genar samtidigt kräver kunskap. Att få någon som kan övervaka din träning utifrån kan göra att du inser dina misstag och inte gör om dem.
3: Fråga dig vad du vill åstakomma. Vilken nivå ska du lägga dig på? Med dagens träningshets och bombardemang från sociala medier så ser man folk som tränar ofantliga mängder. Många tränar bara för att fylla upp dagboken, men mängd är långt ifrån allt. Träna smart och ha tid till familj och vänner!

Var tycker du det är bäst att träna?
– Jag måste säga att Trollhättan är välidigt optimalt, blir ofta påmind om det när jag tränar på andra ställen.

Hur många punkor innan du bryter?
– Får nog säga två, har inte plats med mer reservslangar… Med en bra löpinsats är det möjligt att göra bra ifrån sig ändå.

Värsta och bästa simning:
– Bästa var på SM i Motala 2014, fick ett par bra fötter efter 400m och simmade långt över förmågan jag hade just då.
Sämsta hade jag i år på Tjörn, fick klockan avsparkad efter 100m vilket påverkade min syn på loppet i de andra två grenarna. Glasögonen immade igen och jag fick stanna för att ta bort det. Simmade helt ensam och hade ingen koll på vart jag var, vidrigt!

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 10-13 timmar kan jag nog lyckas skrapa ihop.

Våtdräkt:
– Orca S4.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Scott Plasma 10.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Kinvara eller Saucony A6.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
2:a AG 18-24  Ironman Kalmar 2014 på 9:42:41
2:a AG 18-24  VM Motala 2015 på 5:51:23
3:a Görslitet 2015 på 2:03:27

Målsättning:
– Jag vill gärna kunna tävla som proffs om två år. Ett långsiktigare mål är att kunna slåss om SM-medalj på långdistans!


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Lisa Nordén jagar formen

Sveriges och en av världens främsta triathleter, Lisa Nordén, tränar just nu på höghöjdsläger i...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer
Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse om vägen till att bli...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara gjord. Nästa lördag, 20 augusti...

Läs mer