Veckans triathlet: Peter Linder

Veckans triathlet: Peter Linder


Namn: Peter Linder
Ålder: 43
Längd: 190
Vikt: 90-95kg
Klubb: Skövde Triathlon
Hemsida/ blogg:

Berätta lite om din idrottsbakgrund
– Jag började med styrketräning efter en trafikolycka 1988 och tränade på gym regelbundet i över 20 år utan något direkt mål. 2009 började jag med friidrott efter att min ortopedingenjör Patrik fixat en löparprotes åt mig med kolfiberfjäder-fot som jag hade sett Oscar Pistorius springa med. Då gick jag med i klubben Istrums SK och tävlade i flera år i olika tävlingar mot ”friska” personer och tävlade även Friidrotts-SM för funktionshindrade med medaljer i alla valörer i grenarna 100m, 200m, kula, diskus och spjut.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Det var tack vare Jessica Crafoord och Lotta Nilsson. Jessica jobbar som ortopedingenjör på Össur som är tillverkare av proteskomponenter och är dessutom aktiv triathlet och kör även Ironmandistanser. Lotta anordnar varje år Tjörn Triathlon, och hon driver också gym i Skärhamn där vi har haft alla träningsläger inför Tjörn Triathlon. År 2011 var första året som vi funktionshindrade, främst personer med amputerade ben körde i lag. Jag har kört 3 av 4 år, då som simmare i olika lag.
2013 började jag även träna cykel och löpning och kom på att jag klarade av alla tre grenarna. Det var en häftig känsla när jag kom på att detta var något som jag kunde träna och satsa på och dessutom tävla i mot andra med liknande handikapp och förutsättningar. Dessutom är det mycket roligare och med en mycket större och mer engagerad publik än den jag hade sett på friidrotten.

Vilken distans satsar du på?
– Sprint, det vill säga 750 simning, 20 km cykel och 5 km löpning då det är det som kommer på Paralympics 2016 i Rio.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Måndag + söndag löpning. Onsdag + torsdag cykel, oftast blir det ensam eller spinning under vinterhalvåret. Tisdag + lördag simning med klubben.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Vilar upp till en månad efter att tävlingssäsongen är över, kör då på gym istället. Under vintern blir det lite mindre träning, och sedan bygger jag på med längre pass närmare mars, april.

Vilka är dina svagheter?
– Löpningen och att låta hjärnan bestämma tempot istället för kroppen. Och så tar jag lite för lätt på det hela och har inte tränat så hårt som jag borde.

Vilka är dina styrkor?
– Jag ger inte upp, trots många bakslag och nästan konstanta smärtor i knä och ryggslut.
Och att jag ibland kanske inte är rätt person för rätt utmaningar. Jag har inga problem att ställa upp i tävlingar som enda person med funktionshinder, vare sig det varit på friidrottstävlingar eller på triathlontävlingar.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Jag har kört simning ihop med Skövde Triathlon sedan i höstas då jag först gick med i den klubben. Innan har jag simmat själv. 1-2 pass i veckan blir det oftast.
Cykel har jag hittills kört själv ute, men har kört så många spinningpass jag kunnat på mitt lokala gym. Löpningen har jag kört på löpband på vinterhalvåret och ute när det har funkat. Tyvärr har jag bara tränat själv, då det är den gren som jag är sämst på och jag kan inte springa mer än ca 40 min. Blir det mer än det får jag ont i mitt korta ben efteråt. Jag är lite av en ensamvarg när det gäller min träning, men det ska jag ändra på.

Vad är ditt stora mål i år?
– Mitt primära mål i år var att bli klassificerad för att få tävla internationellt. Det målet har jag nu nått, och för ett par veckor sedan (9 maj) tävlade jag min första, internationella paratriathlontävling i Madrid.
Nästa stora mål i år är att efter den 1 juli komma med på en eller flera internationella paratriathlontävlingar där jag ska försöka få poäng till Paralympics i Rio 2016.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  1. Tro på dig själv och lyssna inte på de som säger att det inte går. Prata med andra som har samma typ av handikapp eller i mitt fall amputationsnivå. Gå med i gruppen ”vi som är amputerade” på Facebook.
  2. Träna alla tre grenarna redan från början, även om det kan vara svårt.
  3. Gå med i en Triathlonklubb och var med på träningarna om det går.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Jag simmar gärna i mindre sjöar och gillar öppet vatten mer än bassäng. Cykel har det hittills blivit enbart hemifrån och själv, men jag vill börja träna med Skövde Triathlon och kanske även med cykelklubben.

Hur många punkor innan du bryter?
– Det har jag inte råkat ut för än. Men mer än en tror jag inte jag orkar med.

Värsta och bästa simning:
– Värsta var helt klart nu i år i Madrid när jag fick en kallsup och sedan hostattack på det och därefter inte kunde andas normalt på flera minuter.
Bästa simningen har varit på Tjörn där allt är mycket välorganiserat för oss paratriathleter.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 8-10 timmar.

Våtdräkt:
– Orca S4.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Ridley Cheetah.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Adidas Boost, dock enbart på höger fot. På vänster så är det en kolfiberfot som heter Flex-Run från Össur med limmad sula från Skaraborgs Ortopedservice AB som dessutom gjort min protes och därmed min möjlighet att kunna cykla och springa överhuvudtaget. Jag har en mekanisk knäled på min cykel/ löparprotes som heter Total Knee.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Jag har guldmedalj från SM för personer med funktionshinder i spjut och dessutom flera silver i 100m och 200m samt silver och brons i kula och diskus från flera SM.
I triathlon har jag i Sverige bara kört motionslopp för egen del. I Madrid skulle jag satsat på att få en bra tid om jag inte hade blivit sjuk en månad innan och inte kunde träna, samt att jag dessutom var sjuk under tävlingen, men det är ju ändå min största merit att ha tävlat i en internationell tävling mot världseliten.

Målsättning:
– Att få delta i Paralympics 2016 i Rio.

 
Foto: Per Anth 


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer

Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent...

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer