Veckans triathlet: Peter Linder

Veckans triathlet: Peter Linder


Namn: Peter Linder
Ålder: 43
Längd: 190
Vikt: 90-95kg
Klubb: Skövde Triathlon
Hemsida/ blogg:

Berätta lite om din idrottsbakgrund
– Jag började med styrketräning efter en trafikolycka 1988 och tränade på gym regelbundet i över 20 år utan något direkt mål. 2009 började jag med friidrott efter att min ortopedingenjör Patrik fixat en löparprotes åt mig med kolfiberfjäder-fot som jag hade sett Oscar Pistorius springa med. Då gick jag med i klubben Istrums SK och tävlade i flera år i olika tävlingar mot ”friska” personer och tävlade även Friidrotts-SM för funktionshindrade med medaljer i alla valörer i grenarna 100m, 200m, kula, diskus och spjut.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Det var tack vare Jessica Crafoord och Lotta Nilsson. Jessica jobbar som ortopedingenjör på Össur som är tillverkare av proteskomponenter och är dessutom aktiv triathlet och kör även Ironmandistanser. Lotta anordnar varje år Tjörn Triathlon, och hon driver också gym i Skärhamn där vi har haft alla träningsläger inför Tjörn Triathlon. År 2011 var första året som vi funktionshindrade, främst personer med amputerade ben körde i lag. Jag har kört 3 av 4 år, då som simmare i olika lag.
2013 började jag även träna cykel och löpning och kom på att jag klarade av alla tre grenarna. Det var en häftig känsla när jag kom på att detta var något som jag kunde träna och satsa på och dessutom tävla i mot andra med liknande handikapp och förutsättningar. Dessutom är det mycket roligare och med en mycket större och mer engagerad publik än den jag hade sett på friidrotten.

Vilken distans satsar du på?
– Sprint, det vill säga 750 simning, 20 km cykel och 5 km löpning då det är det som kommer på Paralympics 2016 i Rio.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Måndag + söndag löpning. Onsdag + torsdag cykel, oftast blir det ensam eller spinning under vinterhalvåret. Tisdag + lördag simning med klubben.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Vilar upp till en månad efter att tävlingssäsongen är över, kör då på gym istället. Under vintern blir det lite mindre träning, och sedan bygger jag på med längre pass närmare mars, april.

Vilka är dina svagheter?
– Löpningen och att låta hjärnan bestämma tempot istället för kroppen. Och så tar jag lite för lätt på det hela och har inte tränat så hårt som jag borde.

Vilka är dina styrkor?
– Jag ger inte upp, trots många bakslag och nästan konstanta smärtor i knä och ryggslut.
Och att jag ibland kanske inte är rätt person för rätt utmaningar. Jag har inga problem att ställa upp i tävlingar som enda person med funktionshinder, vare sig det varit på friidrottstävlingar eller på triathlontävlingar.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Jag har kört simning ihop med Skövde Triathlon sedan i höstas då jag först gick med i den klubben. Innan har jag simmat själv. 1-2 pass i veckan blir det oftast.
Cykel har jag hittills kört själv ute, men har kört så många spinningpass jag kunnat på mitt lokala gym. Löpningen har jag kört på löpband på vinterhalvåret och ute när det har funkat. Tyvärr har jag bara tränat själv, då det är den gren som jag är sämst på och jag kan inte springa mer än ca 40 min. Blir det mer än det får jag ont i mitt korta ben efteråt. Jag är lite av en ensamvarg när det gäller min träning, men det ska jag ändra på.

Vad är ditt stora mål i år?
– Mitt primära mål i år var att bli klassificerad för att få tävla internationellt. Det målet har jag nu nått, och för ett par veckor sedan (9 maj) tävlade jag min första, internationella paratriathlontävling i Madrid.
Nästa stora mål i år är att efter den 1 juli komma med på en eller flera internationella paratriathlontävlingar där jag ska försöka få poäng till Paralympics i Rio 2016.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

 1. Tro på dig själv och lyssna inte på de som säger att det inte går. Prata med andra som har samma typ av handikapp eller i mitt fall amputationsnivå. Gå med i gruppen ”vi som är amputerade” på Facebook.
 2. Träna alla tre grenarna redan från början, även om det kan vara svårt.
 3. Gå med i en Triathlonklubb och var med på träningarna om det går.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Jag simmar gärna i mindre sjöar och gillar öppet vatten mer än bassäng. Cykel har det hittills blivit enbart hemifrån och själv, men jag vill börja träna med Skövde Triathlon och kanske även med cykelklubben.

Hur många punkor innan du bryter?
– Det har jag inte råkat ut för än. Men mer än en tror jag inte jag orkar med.

Värsta och bästa simning:
– Värsta var helt klart nu i år i Madrid när jag fick en kallsup och sedan hostattack på det och därefter inte kunde andas normalt på flera minuter.
Bästa simningen har varit på Tjörn där allt är mycket välorganiserat för oss paratriathleter.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 8-10 timmar.

Våtdräkt:
– Orca S4.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Ridley Cheetah.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Adidas Boost, dock enbart på höger fot. På vänster så är det en kolfiberfot som heter Flex-Run från Össur med limmad sula från Skaraborgs Ortopedservice AB som dessutom gjort min protes och därmed min möjlighet att kunna cykla och springa överhuvudtaget. Jag har en mekanisk knäled på min cykel/ löparprotes som heter Total Knee.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Jag har guldmedalj från SM för personer med funktionshinder i spjut och dessutom flera silver i 100m och 200m samt silver och brons i kula och diskus från flera SM.
I triathlon har jag i Sverige bara kört motionslopp för egen del. I Madrid skulle jag satsat på att få en bra tid om jag inte hade blivit sjuk en månad innan och inte kunde träna, samt att jag dessutom var sjuk under tävlingen, men det är ju ändå min största merit att ha tävlat i en internationell tävling mot världseliten.

Målsättning:
– Att få delta i Paralympics 2016 i Rio.

 
Foto: Per Anth 

Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Ditt bästa år! Experternas smarta tips
 • 7 pannlampor i stor test
 • Vad är långpass?
 • Spring saktare! Forskare: Därför gör det dig snabbare
 • Redo för träning? Enkelt formtest som ger dig besked
 • Jesse Owens trotsade Hitler och nazismen
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.