Vinn hybridcykel från Crescent och Velo & Oxygen!

Vinn hybridcykel från Crescent och Velo & Oxygen!


I samband med att cykelspecialisten Velo & Oxygen den 31 mars öppnar sin första butik i Sverige kan du nu vara med och tävla och vinna en modern hybridcykel från Crescent. 

Oavsett om du vill cykla till jobbet eller ge dig ut på ett svettigt träningspass är Centi (dam) eller Zetta (herr) en perfekt cykel. En lätt hybridcykel med stark aluminiumram, 18 växlar  och skivbromsar. Cykeln passar både på asfalt- och grusvägar så det är bara att börja trampa. Läs mer om Crescent Centi och Zetta här. (Värde: 9 495kr rek pris).

Allt du behöver göra för att vara med och tävla, är att svara på frågorna nedan, senast den 24 mars. Vinnare presenteras under v 13.

[Form code=243]

Villkor: Vinsten hämtas ut i vår nya butik i Stockholm. I och med att du deltar i tävlingen medger du att dina personuppgifter sparas och att du kan få erbjudanden och information från Velo & Oxygen i framtiden. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. 

Novembernumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Kom i form nu! Bästa tipsen för dig som vill bli snabb, stark och skadefri i vinter
  • Vi har testat 10 smarta träningsklockor
  • Run streak med RW: Spring lite varje dag och förändra ditt liv
  • Benhård träning: Övningarna som ger dig kraft i benen
  • Heta julklappstips
  • Forskning: Farväl inflammation
  • Smart mat: Stärk immunförsvaret

 

Prenumerera

Antal kommentarer: 38

Jenny

Åh nu har jag chansen att faktisk ta mig ur bilen och börja cykla till jobbet istället!


Annica Samuelson

Cyklar ca 3 mil varje dag till och från jobbet – och skulle GÄRNA vilja vinna denna cykel – den kommer väl till pass!


Ingrid

Stänkskärmar ska det vara på en pendlarcykel annars är man en tölp. Hoppas det går att montera en pakethållare och cykelkorg också 😉


Håkan Johansson

Jag ser fram mot en cykel som kombinerar extremerna från racern och mountainbiken – en hoj som alltid är rätt!


Maria

Ja vad bra! värsta Roadtrip kompisen! Det är precis en sån här fantastisk hoj som kan göra att pendlingen till jobbet blir en fröjd och mini-tri med sonen en verklighet.


Jessica Tanndal

Min dröm.


Fredrik och Joclyn

Blir en perfekt ersättare för vår gamla pendel ”Odin”.


Mattias Ekewald

En uppdaterad cykel vore den perfekta anledningen för mig att parkera bilen och cykla till jobbet.


Anonym

Sicka fina cyklar i Sickla!


Christin Landelius

Har denna cykel själv men får inte ha den ifred för sonen älskar den han också. En vinst skulle betyda att vi får varsin cykel ifred och dessutom skulle vi kunna göra turer tillsammans 🙂


Rebecka Karlström

Hej! Jag och min gubbe cykelpendlar till jobbet men bara varannan dag.. eftersom vi bara lyckades skrapa ihop till en cykel


Hanne Barty

Jag är en äldre filur
Älskar vår natur.
Cykla i full fart–ingen fjant


Marie Carlsson

Åh va roligt om jag skulle vinna en cykel, då ska jag hänga med sambon ut på sina rundor, härligt att träna tillsammans!


Per

Cool sätt att kunna köra intervallträning


Jessica Åkesson

Jag hade SÅ gärna velat vinna denna till min sambo som äntligen nyligen har fått slutat med alla sina mediciner som gjorde honom lite större. Nu är han så fokuserad på att gå ner i vikt och tränar för fullt, en cykel äger han tyvärr inte än men han tycker det är kul att cykla!


Tanja Rising

Jag cyklar till jobbet mellan april – oktober ungefär. Det är nästan 4 mil tur å retur och nu är jag i stort behov av en ny cykel. Den jag har är 14 år. Det vore perfekt med en Centi51


Patrik Tropp

Hoppas på vinst 🙂


Rolf Sjöberg

Skulle passa bra till en glad pensionär!


Lars Skyman

Fin ersättning för den cykel som blev stulen i höstas.


Hanna Lundqvist

Fantastiskt! Hoppas jag vinner, den gamla pendlaren har sett sina bästa dar helt klart.


Lotta Johansson

Stilig cyckel mitt favoritmärke.


Bernt Mattsson

Vid vinst hamnar gamla trotjänaren på landet, perfekt nu när pensionen närmar sig med stormsteg!


Jannika Bergström

Ska börja att cykla till jobbet och skulle behöva en ny cykel.


Rikard Arvidsson

Jag skulle behöva en ny cykel eftersom jag cyklar året runt.


Jessica Oldborn

Jag vill pröva på naturcykling och den här verkar kunna ta mig på spännande äventyr såväl som till jobbet!


Göte Nilsson

Jag har nu haft min cykel i 27 år och eftersom jag cyklar varje dag så skulle det vara roligt med en ny cykel som jag både kan träna med och använda till vardags.


Anna, Velo & Oxygen

Hej alla! Kul att det är sånt intresse för att vinna cykeln. Vi utser en vinnare v 13, så håll tummarna. Och @Ingrid, du frågade om man kan montera stänkskydd och pakethållare. Självklart kan man göra det.


Anders Engmark

Då jag varit kroppsligt sjuk i ett år och är inbiten löpare så skulle denna cykel passa alldeles utmärkt för att komma igång och träna kondition igen, då jag måste börja från noll.


Dan Larsson

Cyklar i ur och skur. Med denna skulle det även bli en och annan träningstur .


Theresia Johansson

Min bror har fått för sig att han ska köra Vätternrundan nästa år. En sådan sak vill man ju som storasyster uppmuntra till fullo! Tänkte att jag ville bidra med något och då han går i ”att köpa en helt ny cykel” tankar så är denna chans att vinna en helt ny cykel helt perfekt. Håller tummar och tår för att jag ska vinna och kunna överraska honom med en ”liten” present…


Malin Bertilsson

Att kunna få glänsa o njuta av att få susa fram på en Ny cykel på min utmaning 10 juni (tjejvätten) vore fantastiskt kul.


Ann

Grymt snygg cykel som jag gärna utforskar vägarna på.
Snygg och bra, det vill jag ha!


Johan Wikström

Behöver ett bra alternativ till MTB:n för min jobbpendling 🙂


Carro

Tycker bara att min man är så värd en ny cykel!!!


Peå

Cyklar är kul, en av världens bästa uppfinningar.


Michel Bachtiar

Min gamla hybrid-Trek gav upp förra månaden så detta var ju ett lämpligt tillfälle att få en chans (liten men ändå) att få möjlighet till att äga ett nytt pendlar-”verktyg”.


mikael

Pendlar hojjen börjar sjunga på sista,,så det vore kul att testa en Crecent Zetta och att få pendla med trampor så lätta.


Per-Olov Olofsson

Cykelpendlar varje dag till jobbet året runt, och här i Lycksele har vi ju fortfarande inte helt snöfritt. Min gamla cykel börjar bli skruttig och trött!!Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Därför är Vasaloppsåkare lyckligare

Därför är Vasaloppsåkare lyckligare


Tidigare studier har visat att Vasaloppsåkare är betydligt mer fysiskt aktiva i vardagen och lever längre än andra. Nu har en grupp svenska forskare visat att längdskidåkare också blir mindre deprimerade.

Forskarna har följt 200 000 Vasaloppsåkare under åren 1989–2010 och har sett att dessa drabbades av depression hälften så ofta som befolkningen i stort. Studien, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Psychiatry Research, visade att samma mönster gällde för ångest och oro. Skidåkarna drabbades av ångestrelaterade sjukdomar hälften så ofta som befolkningen i stort. De här resultaten går också i linje med andra studier gjorda på människor som konditionsidrottar, inte minst löpare, som vi har rapporterat om tidigare i Runner’s World.

Forskarna drar slutsatsen att det är Vasaloppsåkarnas fysiskt aktiva livsstil som är huvudorsaken till att risken för att drabbas av psykisk ohälsa halveras. De diskuterar även om andra positiva faktorer vid sidan av den fysiska träningen påverkar det mentala måendet. Faktor som det sociala umgänget och gemenskapen, att ha ett meningsfullt mål, att man vistas mer utomhus, eller att den regelbundna träningen leder till en bättre kosthållning. Det har man däremot inte kunnat påvisa i studien.

Skillnad mellan könen

Resultaten i studien visade att risken för depression bland Vasaloppsåkare minskade lika mycket hos båda könen. Forskarna upptäckte dock en intressant skillnad mellan könen vad gäller kopplingen mellan fysisk prestation och depression. Hos männen kunde de se att skidåkare som var snabbare också var mer skyddade mot depression än långsammare åkare. Här är det lätt att tro att det är den större träningsdosen hos manliga ”snabba” Vasaloppsåkare som främst förklarar det ökade skyddet mot depression.

Bland de snabbaste kvinnliga åkarna såg de tvärtom en högre risk att drabbas av depression jämfört med de långsammare kvinnliga åkarna, även om skillnaden inte var statistiskt säkerställd. Samtidigt understryker forskarna att de snabbaste Vasaloppskvinnorna fortfarande löpte betydligt mindre risk att drabbas av depression jämfört med övriga befolkningen.

Andra orsaker bakom skillnad?

Studien förklarar inte varför de högpresterande kvinnorna i Vasaloppet drabbas av depression i större utsträckning än de som åker långsammare. Även om det finns vissa skillnader mellan den kvinnliga och manliga hjärnan så kan svaret till skillnaderna finnas någon helt annanstans, menar forskarna.

En amerikansk studie visade att kvinnor som berättade att de tränade för att de ville tappa i vikt eller trimma kroppen hade sämre livskvalitet än de som uppgav att de tränade för att förbättra sin hälsa. Hos männen fanns ingen sådan koppling. Där verkade anledningen till träningen inte spela någon roll för träningens effekter på deras mentala hälsa.

Detta fenomen skulle kunna förklara fynden i den nya svenska studien. Det kan vara så att den högre andelen depression hos de högpresterande kvinnliga skidåkarna bättre förklaras av de individuella skälen att träna än själva träningsnivån.

Passa på! Just nu 60% rabatt!

Passa på! Just nu 60% rabatt!


Just nu! Mer än halva priset på prenumeration, endast 39 kronor per tidning! Ordinarie pris 99 kronor.

Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 11 gånger (helår) för bara 437 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och på webben. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!

Ge bort en prenumeration!

Test: Höstens tre bästa skonyheter

Test: Höstens tre bästa skonyheter


I vår stora guide till höstens nya löparskor testade vi 13 heta nyheter. Här är de tre vinnarna som fick våra utmärkelser ”bästa uppdatering”, ”bästa debut” och ”redaktörernas val”.

Text: Christer Wernhult Foto: Luca Mara

För bara något år sedan lanserades nya löparskor ganska strikt bundet till en tydlig vår- respektive höstsäsong. Plus att vinteranpassade modeller presenterades separat i november. På senare tid har många tillverkare valt att i stället sprida ut sina nyheter under årets gång. Det betyder att de successivt förändrar sina sortiment och att det traditionella säsongstänkandet har börjat luckras upp.

På Runner’s World har vi som ambition att hålla dig som läsare så uppdaterad som möjligt genom att regelbundet presentera de mest intressanta skomodellerna i våra skoguider. På så sätt vill vi ge dig en överblick av vad som erbjuds på marknaden och underlätta ett bra skoval anpassat till din träningsbakgrund, dina personliga förutsättningar och preferenser.  

Tillverkarna har under några år haft ett tydligt fokus på att uppgradera sina mellansulematerial så att de förutom skyddande stötupptagning och komfort även ger kvickare respons/energiåtervinning. Men nu kan vi i stället se att man satsar på nya sätt att åstadkomma stabilitet. Tillverkarna försöker helt enkelt kombinera stötdämpning och energiåtergivning i mellansulorna med just detta – stabilitet. 

Flera av de stora producenterna tonar ned den gängse kategoriindelningen i neutrala och stabila skomodeller. I stället försöker de nu konstruera skor som erbjuder både och. En bakomliggande orsak är säkert tveksamheten till om extra stabila skor verkligen kan förebygga skadeproblem hos löpare med överrörliga fotleder, det vill säga överpronation. (Vilket under många år har varit den utbredda uppfattningen i sportskobranschen.)

Ett flertal biomekanikexperter har på senare tid uttryckt sin skepsis till att hårda kilar och plastbryggor skulle vara den bästa lösningen för att kontrollera fotens rörelse. Som följd kan vi nu se flera exempel på nya tekniska lösningar för att öka skornas stabiliserande egenskaper – utan att de nödvändigtvis måste ha ett hårt material på medialsidan av mellansulan.

Till höstens skoguide, som publicerades i septembernumret av Runner’s World, valde vi ut 13 nya (eller uppdaterade) modeller. De är alla typiska exempel på respektive tillverkares skofilosofi och har samtliga nyligen introducerats på marknaden. Här är de tre som utmärkte sig mest i fältet.

Redaktörernas val: Brooks Ghost 12

Brooks Ghost 12
Vikt: 295 g (herr), 264 g (dam) Häldropp: 12 mm Rekommenderat butikspris: 1 600 kr 

Ghost har efterhand blivit en storsäljare för Brooks, mycket tack vare skons allsidighet och bekväma passform. Den här 12:e upplagan är ett klassiskt exempel på att man inte bör ändra på ett vinnande koncept. 

Uppdateringen från föregångaren inskränker sig till en mer följsam utformning av ovandelsmaterialet, ett lätt modifierat sulmönster och en viss viktreduktion (cirka 14 gram i herrstorlek US 9). Hela skon utstrålar komfort med sitt bekvämt stoppade hälparti och en påtagligt mjuk stötdämpning i en tvåkomponenters-mellansula. 

En fin detalj är snörningens utformning, där ovalt rundade snören lätt kan justeras genom plastförstärkta snörhål till en perfekt passform över vristen. Ghost 12 ger en skön löpupplevelse – oavsett distans och fart.

Bästa debut: Adidas Pulseboost HD

Adidas Pulseboost HD
Vikt: 340 g (herr), 305 g (dam) Häldropp: 8 mm Rekommenderat butikspris: 1 400 kr 

Denna helt nya träningsmodell riktar sig i första hand till löpare som tränar i stadsmiljö, där kraven är höga på såväl stötdämpning som god kontakt med underlaget och säkert stöd vid riktningsförändringar.

HD står för high density och betyder att Pulseboost HD ger en något fastare känsla mot underlaget jämfört med exempelvis Ultraboost 19, som introducerades i våras. Just detta lovordades av våra testlöpare, som har lättare Adidas-modeller som Adizero Tempo eller Boston som favoriter för sina tempopass.

Ovandelen är konstruerad med hjälp av en sofistikerad stickteknik med olika täthet och mönster i olika partier. Framfotsstödet är på detta sätt elegant integrerat och eliminerar helt behovet av påsydda förstärkningar. Foten vilar tryggt nedsänkt i en fördjupning i mellansulans övre del och får därmed utmärkt stöd i sidled, vilket förstärks ytterligare av skons breda sulbas.

Yttersulan, som är framtagen i samarbete med däcktillverkaren Continental, har ett lågprofilsmönster som ger säkert grepp på både torra och våta underlag.     


Bästa uppdatering: Saucony Ride ISO 2

Saucony Ride ISO 2
Vikt: 278 g (herr), 231 g (dam) Häldropp: 8 mm Rekommenderat butikspris: 1 600 kr

Små men långt ifrån betydelselösa justeringar gör andra versionen av Ride med ISO-konstruktion till en ännu mer komfortabel träningssko. Ovandelen har fått ett smidigare meshmaterial, som bättre anpassar sig till fotens form, medan hälkappan är tydligare avrundad och har fått en mer stoppad kant. Yttersulans mönster har också finjusterats för säkrare grepp. 

Mellansulan med en kombination av mjukt Powerfoam och spänstigt energiåtergivande Everun finns kvar från föregångaren. Det gör även det stödjande yttre ISO-skiktet i ovandelen i kombination med ett elastiskt sockliknande inre skikt. 

Ride ISO i sin andra utgåva är – precis som föregångaren – en allsidig, lätt, komfortabel och väl stötdämpande löpträningsko. Detaljjusteringarna från föregångaren får tummen upp från våra testlöpare.   

Arena Run fyller 5 år – firar med nytt millopp och ny stafett

Arena Run fyller 5 år – firar med nytt millopp och ny stafett


Arena Run arrangeras för femte året i rad på Friends Arena i Solna, den 24–25 januari 2020. Jubileet firar man med att introducera en helt ny 10-kilometersklass samt en ny stafett. 

Den nya stafetten går redan på fredagskvällen den 24 januari. Klockan 18.00 öppnas dörrarna till arenan med årets roligaste – och förmodligen jobbigaste – after work: Arena Run Stafetten. Här får du och dina kompisar eller kollegor möjligheten att springa en stafett på sammanlagt 16 kilometer. Varje lag får bestå av max fyra deltagare, som själva avgör hur distanserna fördelas på lagmedlemmarna. 

På lördagen 25 januari är det så dags för det femårsjubilerande Arena Run, som också bjuder på en nyhet: Hållkäften-milen som är Arena Runs nya 10-kilometersklass där deltagarna springer två varv på den 5 kilometer långa hinderbanan. Det innebär inte bara att distansen blir dubbelt så lång, även antalet hinder och trappsteg fördubblas. 

Läs mer och anmäl dig här arenarun.se

ARENA RUN 25 JANUARI 2020
Nästa återhämtningstrend? Quorn!

Nästa återhämtningstrend? Quorn!


Det kanske är dags att uppvärdera quorn som återhämtningsföda. I varje fall om man får tro forskarna på Exeter University i Storbritannien. De fann nämligen att mycoproteinet i quorn stimulerar återuppbyggnaden av muskelvävnad efter träning bättre än vad mjölkprotein gör. (Quornprodukter består till största delen av mycoprotein, vilket kommer från svampen Fusarium venenatum.) 

Studien visade att de försökspersoner som åt mjölkprotein ökade återuppbyggnadstakten med upp till 60 procent. Men de som åt mycoprotein ökade muskeluppbyggnadstakten med mer än dubbelt så mycket – goda nyheter för alla som vill välja bort eller dra ner på animaliska produkter. 

Andas ut – på rätt sätt

Andas ut – på rätt sätt


Ligger du också sömnlös om nätterna och funderar på vilken kroppsposition som är mest effektiv för att skynda på återhämtningen efter ett hårt pass?

Nu kan du andas ut – för forskarna bakom en ny studie, publicerad i Translational Journal of the American College of Sports Medicine har tagit reda på detta. De jämförde hur två kroppspositioner – händerna på huvudet och händerna på knäna – påverkade återhämtningen när det gällde två faktorer: puls och elimineringen av koldioxid.

Det visade sig att händerna på knäna var överlägset bäst. Anledningen är att den framåtböjda ställningen gör att diafragman flyttas (din huvudsakliga andningsmuskel) vilket gör det lättare att få ner mer syre i lungorna.